Junajted 'tukao' Liverpul i uzeo trofej

Mančester Junajted pobednik je Ginis ICC kupa, posle pobede nad Liverpulom 3:1 u finalnom meču.

Fudbal 05.08.2014 | 12:03
Junajted 'tukao' Liverpul i uzeo trofej

Liverpul je vodio na poluvremenu golom Džerarda iz penala, a preokret su doneli Runi i Mata golovima u dva minuta, pred istek sata igre. Konačnih 3:1 postavio je Lingard u 89. minutu.

Junajted je tako završio američku turneju sa stoprocentnim učinkom, posle pobeda nad Galaksijem, Romom, Interom i Realom i osvojio trofej u jedinom međunarodnom takmičenju u kojem će učestvovati u ovoj sezoni.

Runi je izabran za najboljeg igrača utakmice i najboljeg igrača celog turnira, tokom kojeg je 8 timova odigralo 13 utakmica.

Finalni meč odigran je po toplom i vlažnom vremenu, i pred 51.014 gledalaca.

Obe ekipe izašle su na teren sa najjačim timom na raspolaganju (bez povređenih, među kojima je Lazar Marković, učesnika završnice SP i Dejana Lovrena, koji nema američku vizu).

"Đavoli" su počeli bolje i već u 4. minutu imali stoprocentnu šansu, ali je Čičarito uklizao pogrešnom nogom i nije ni uputio udarac u prazan gol sa pet metara.

Već dva minuta kasnije iz igre je izašao povređeni Valensija, što je izazvalo promene u postavci igre Van Galovog tima, koji je bio u podređenoj situaciji tokom većeg dela prvog poluvremena, tokom kojeg je Liverpul delovao izuzetno sigurno.

Od prvih minuta bilo je jasno da će brzina Rahima Sterlinga biti veliki problem za Junajtedovu odbranu, pa nije bilo iznenađenje kada ga je Fil Džouns srušio za penal posle 12 minuta. Stiven Džerard rutinski je izveo četvrti kazneni udarac u dva meča sa najvećim rivalom i treći put pogodio.

Ostatak poluvremena protekao je u dominaciji Felipea Kutinja, momka čije osobine su upravo ono što je nedostajalo Brazilu na SP. Kutinjo je u nekoliko navrata prolazio kroz rivalsku odbranu kao slalomaš, slao opasne udarce i odlične asistencije i bio apsolutni igrač prvog dela.

Ipak, nije bilo mnogo velikih prilika, obe ekipe igrale su izuzetno oprezno, često spuštajući ritam i držeći loptu u odbrambenoj liniji. U toj situaciji je tim Brendana Rodžersa bio bolji dosta dugo, visokim pritiskom na odbrambenu trojku rivala i čak golmana De Heu.

Najbolje prilike Liverpul je imao u uvodnim minutima drugog poluvremena, kada su za tri minuta mogli da utrostruče prednost preko Lamberta i Sterlinga. Kada to nisu uspeli, kazna je bila brza.

Najpre je Čičarito, koji se kao starter ponovo nije istakao, izvukao na stranu i poslao idealan centaršuta za Runija, koji je iskoristio priliku za peti gol priprema. Samo 122 sekunde kasnije opet se tresla Minjoleova mreža - lopta je kružila dugo, dok nije došla do Mate, usamljenog na 16m, a njegov šut uz pomoć odbitka prevario je Belgijanca.

Taktičke promene na poluvremenu omogućile su Junajtedu da razvuče rivalsku odbranu, a Liverpul nije umeo da odgovori na to, dobrim delom i zbog teških uslova za igru.

U 65. minutu videli smo bizaran detalj koji je najbolji dokaz zašto je pregled snimka neophodan fudbalu. Jang je poslao dubok centaršut, koji je udario u konstrukciju gola 30cm iza prečke, ali se lopta vrlo neobično odbila pravo u Runijeve noge. Minjole nije ni branio, kapiten Junajteda je više iz zabave gurnuo u mrežu, a sudija pokazao na centar. Zbunjeni Liverpulovi igrači su se pobunili, usledio je pregled snimka i sprečena je blamaža. Po trenutnim pravilima gol ne bi smeo da bude poništen na osnovu pregleda snimka, što najbolje govori o besmislenosti pravila.

Do kraja viđene su mnoge promene na obe strane, Henderson je imao jedan sjajan prodor, a tačku na meč stavio je Džesi Lingard. Junajted je izvukao rivale do svoje polovine, Kleverlijev pâs otvorio je Jangov prodor po krilu, Džonson je kasnio, usledio je centaršut. Kagava ga nije primio dobro, ali je iza njega na 16m stajao spremni Lingard i smestio loptu u sâm ugao, u stilu svojih nastupa na prošlim pripremama.

Na kraju trofej putuje u Mančester zasluženo, iako rezultat finala deluje ubedljivije od onoga što smo gledali na terenu. Obe ekipe izgledaju prilično spremno za početak Premijer lige, koji nas očekuje 16. avgusta.

Pre toga sezona u Engleskoj počinje već u nedelju, kada Arsenal i Mančester Siti igraju za Komjuniti Šild.

Odigravanje utakmica i turnira u SAD ima mnogo kritičara, ali je Ginis ICC kup bio pun pogodak, sa 20 posto porasta posete u odnosu na prošlo leto (49.395 po meču, čak 6000 više od proseka najgledanije Bundeslige).

Mančester Junajted je gledalo čak 275 hiljada ljudi na 4 meča, Real Madrid skoro 230 hiljada na samo tri. Podbacili su samo mečevi Olimpijakos - Milan (10 hiljada) i Roma - Inter (12 hiljada), svi ostali imali su između 34 i 110 hiljada gledalaca.

Fudbal je ozbiljno pustio koren u Severnoj Americi, a neozbiljno bi bilo da veliki klubovi propuste ovakvu priliku za direktnu zaradu i dodatnu promociju.

Komentari / 0

Ostavite komentar