Несташица робе за поплављене

Понуда робе и материјала у фирмама које су с Фондом солидарности РС потписале уговор о продаји робе путем електронских картица "Обнова Српске" све је мања, а за поједине потрепштине чека се и неколико седмица, тврде грађани чији су домови у мајским поплавама оштећени.

Република Српска 05.08.2014 | 08:15
Несташица робе за поплављене

Како кажу, највећа је несташица намјештаја, којег готово да и нема. Трговци углавном примају наруџбе, за које не могу гарантовати рок испоруке мањи од петнаест дана, а поједини продавачи робу не гарантују ни послије неколико мјесеци.

И у Министарству финансија РС признају како је на самом почетку процеса било јасно да поједина предузећа неће моћи испоштовати договорено, али да је циљ био да се свима пружи једнака шанса за зараду и обнову Српске.

"Било је јасно од самог почетка када смо видјели предузећа која су се јавила да има оних која немају финансијске капацитете да учествују у тако озбиљном послу јер њихов ни финансијски ни људски потенцијал није такав да могу да учествују. Али, хтјели су да буду дио процеса и ми смо то прихватили.

Постоје и предузећа која су озбиљно почела да раде, али у која су се увукли страх у вези с роковима наплате и бојазан да ће угрозити своје пословање. Трећа група су предузећа која нису успјела да постигну договоре с банкама за процес финансирања, јер се ради о великој вриједности робе и услуга", каже Зоран Тегелтија, министар финансија РС.

Према његовим ријечима, у дијелу предузећа појављује се недостатак робе па се рјешење тражи између Привредне коморе и Удружења пословних банака.

"Прецизирали смо да предузећа настала потраживања дају у залог пословним банкама, које ће им обезбиједити ликвидна средства, а да онда очекују средства кроз договорене рокове за плаћање. Друга могућност је да предузећа своја потраживања продају банкама, које ће чекати наплату од Фонда солидарности", појаснио је Тегелтија.

С обзиром на то да су у Добоју и Шамцу пријављени недостаци робе, он није искључио могућност да се у тим мјестима појаве и други добављачи, као да и сама Влада РС по овом питању интервенише.

И грађани кажу да је робе све мање, а да су рокови за испоруку све дужи.

"У једној бањалучкој фабрици сам прије двије седмице наручила комплетну спаваћу собу и регал за дневну собу, али су ми рекли како ћу морати доста да сачекам с обзиром на то да тренутно раде на наруџби за Њемачку, након чије ће испоруке кренути да праве намјештај за поплављене", казала је Бањалучанка Милка Ш. из насеља Чесма, а којој је у поплавама страдало комплетно приземље.

Према њеним ријечима, проблема није било с грађевинским материјалом, али се већ на одабиру подних облога видјело да је робе све мање.

"У три салона које сам обишла у понуди су биле тек по двије врсте плочица и ламината", казала нам је она.
У бањалучком предузећу "Фагус Хаус", које се бави производњом прозора и врата, кажу да је потражња велика, те да се због одступања у мјерама на столарији ојађених грађана на робу мора чекати и до 40 дана.

"Већина отвора не одговара стандардима тако да не можемо продавати робу с лагера, већ се готово све мора радити по наруџби. Ипак, запослили смо додатни број људи и направили додатни план пословања, према којем паралелно радимо за поплављене грађане и наше унапријед договорене послове", казао нам је Слободан Бунић, директор предузећа.

Извор: Независне

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Рубин

05.08.2014 07:52

И први,и други и трећи разлог који је навео тај неспособни министар исто тако неспособне владе,није ништа друго него омаложавање ојађеног народа.Иначе,ништа ново,у свему чега су се дотакли је један циљ:зарадити за свој џеп,не бирајући ни начин,ни објекат.Фуј!Издржимо до октобра!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наташа БЛ

05.08.2014 13:49

Ето како Влада Републике Српске брине о свом народу. Још један у низу доказа да ваучери нису адекватно рјешење, да Влада није адекватно рјешење, јер јој је једина сврха постојања да постоји неко у оној згради и да паре из буџета добију још неки блиски Додику,д а не узме он баш све себи, а ти народе не мораш ни јести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобо мркоњиц град

05.08.2014 20:45

гдје су паре и храна што су донирани, како вас није срамота па сав државни врх се састоји од лопова!

ОДГОВОРИТЕ