Nestašica robe za poplavljene

Ponuda robe i materijala u firmama koje su s Fondom solidarnosti RS potpisale ugovor o prodaji robe putem elektronskih kartica "Obnova Srpske" sve je manja, a za pojedine potrepštine čeka se i nekoliko sedmica, tvrde građani čiji su domovi u majskim poplavama oštećeni.

Republika Srpska 05.08.2014 | 08:15
Nestašica robe za poplavljene

Kako kažu, najveća je nestašica namještaja, kojeg gotovo da i nema. Trgovci uglavnom primaju narudžbe, za koje ne mogu garantovati rok isporuke manji od petnaest dana, a pojedini prodavači robu ne garantuju ni poslije nekoliko mjeseci.

I u Ministarstvu finansija RS priznaju kako je na samom početku procesa bilo jasno da pojedina preduzeća neće moći ispoštovati dogovoreno, ali da je cilj bio da se svima pruži jednaka šansa za zaradu i obnovu Srpske.

"Bilo je jasno od samog početka kada smo vidjeli preduzeća koja su se javila da ima onih koja nemaju finansijske kapacitete da učestvuju u tako ozbiljnom poslu jer njihov ni finansijski ni ljudski potencijal nije takav da mogu da učestvuju. Ali, htjeli su da budu dio procesa i mi smo to prihvatili.

Postoje i preduzeća koja su ozbiljno počela da rade, ali u koja su se uvukli strah u vezi s rokovima naplate i bojazan da će ugroziti svoje poslovanje. Treća grupa su preduzeća koja nisu uspjela da postignu dogovore s bankama za proces finansiranja, jer se radi o velikoj vrijednosti robe i usluga", kaže Zoran Tegeltija, ministar finansija RS.

Prema njegovim riječima, u dijelu preduzeća pojavljuje se nedostatak robe pa se rješenje traži između Privredne komore i Udruženja poslovnih banaka.

"Precizirali smo da preduzeća nastala potraživanja daju u zalog poslovnim bankama, koje će im obezbijediti likvidna sredstva, a da onda očekuju sredstva kroz dogovorene rokove za plaćanje. Druga mogućnost je da preduzeća svoja potraživanja prodaju bankama, koje će čekati naplatu od Fonda solidarnosti", pojasnio je Tegeltija.

S obzirom na to da su u Doboju i Šamcu prijavljeni nedostaci robe, on nije isključio mogućnost da se u tim mjestima pojave i drugi dobavljači, kao da i sama Vlada RS po ovom pitanju interveniše.

I građani kažu da je robe sve manje, a da su rokovi za isporuku sve duži.

"U jednoj banjalučkoj fabrici sam prije dvije sedmice naručila kompletnu spavaću sobu i regal za dnevnu sobu, ali su mi rekli kako ću morati dosta da sačekam s obzirom na to da trenutno rade na narudžbi za Njemačku, nakon čije će isporuke krenuti da prave namještaj za poplavljene", kazala je Banjalučanka Milka Š. iz naselja Česma, a kojoj je u poplavama stradalo kompletno prizemlje.

Prema njenim riječima, problema nije bilo s građevinskim materijalom, ali se već na odabiru podnih obloga vidjelo da je robe sve manje.

"U tri salona koje sam obišla u ponudi su bile tek po dvije vrste pločica i laminata", kazala nam je ona.
U banjalučkom preduzeću "Fagus Haus", koje se bavi proizvodnjom prozora i vrata, kažu da je potražnja velika, te da se zbog odstupanja u mjerama na stolariji ojađenih građana na robu mora čekati i do 40 dana.

"Većina otvora ne odgovara standardima tako da ne možemo prodavati robu s lagera, već se gotovo sve mora raditi po narudžbi. Ipak, zaposlili smo dodatni broj ljudi i napravili dodatni plan poslovanja, prema kojem paralelno radimo za poplavljene građane i naše unaprijed dogovorene poslove", kazao nam je Slobodan Bunić, direktor preduzeća.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Рубин

05.08.2014 07:52

И први,и други и трећи разлог који је навео тај неспособни министар исто тако неспособне владе,није ништа друго него омаложавање ојађеног народа.Иначе,ништа ново,у свему чега су се дотакли је један циљ:зарадити за свој џеп,не бирајући ни начин,ни објекат.Фуј!Издржимо до октобра!

ODGOVORITE
Name

Nataša BL

05.08.2014 13:49

Eto kako Vlada Republike Srpske brine o svom narodu. Još jedan u nizu dokaza da vaučeri nisu adekvatno rješenje, da Vlada nije adekvatno rješenje, jer joj je jedina svrha postojanja da postoji neko u onoj zgradi i da pare iz budžeta dobiju još neki bliski Dodiku,d a ne uzme on baš sve sebi, a ti narode ne moraš ni jesti.

ODGOVORITE
Name

slobo mrkonjic grad

05.08.2014 20:45

gdje su pare i hrana što su donirani, kako vas nije sramota pa sav državni vrh se sastoji od lopova!

ODGOVORITE