Обама: Русија је земља која не ради ништа

Амерички предсједник Барак Обама одбацио је значај Русије, рекавши да је то "земља која не ради ништа" и, такође, изјавио у интервјуу за магазин "Економист" да Запад треба бити "прилично одлучан" с Кином док Пекинг настоји да ојача своју улогу у свјетској економији.

Свијет 04.08.2014 | 23:00
Обама: Русија је земља која не ради ништа

Обама је покушао окренути фокус америчке вањске политике према Азији, у реакцији на јачање кинеске економске и војне моћи.

Мјесецима је, међутим, тај "пивот" у сјени бројних међународних криза, укључујући и руску подршку сепаратистима у источној Украјини, преноси Ројтерс.

Русија је трећи свјетски произвођач нафте и други свјетски произвођач природног гаса, а Европа се жестоко ослања на увоз руских енергената, компликујући западну реакцију на украјинску кризу.

Обама је одбацио значај руске улоге у свијету, оцјењујући предсједника Владимира Путина као челника који ствара кртаткорочне проблеме ради добијања политичких поена који ће дугорочно нашкодити Русији.

"Мислим да је битно да задржимо перспективу. Русија не ради ништа", изјавио је Обама у интервјуу.
"Имигранти не журе у Москву у потрази за бољим животом. Очекивани животни вијек руских мушкараца је око 60 година. Њихово становништво се смањује ", казао је.

Обама је описао америчке напетости с Кином као "савладиве".

Кина је увучена у територијалне спорове са својим сусједима у нафтом богатом Јужном кинеском мору и често се спори са Западом око питања интелектуалног власништва.

"Једну ствар ћу рећи о Кини, и то је да морамо бити прилично чврсти према њима, јер ће они инсистирати на својој политици све док не наиђу на отпор", изјавио је Обама.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Аца

04.08.2014 20:59

Наравно, а Америка је земља која ради све, укључујуци гурање носа тамо где не треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

04.08.2014 21:11

Русија је највеца бензинска станица на свијету!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

04.08.2014 23:40

Најзадуженија земља критикује друге. Најгеноциднија земља критикује друге и убија цивиле гдје може. Овоме би било добро да побјегне у прашуму одакле је дошао и критикује животиње ако га не поједу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

05.08.2014 00:08

Обамицу боли то сто је Путин преузео контролу над руском нафтом поново, инаце су то америцке фирме 90-тих биле запосјеле као да им је бабовина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киклоп

05.08.2014 02:23

Е бас зато сто не ради ниста, ми је волимо.Бас зато сто је православна ми је волимо .Бас зато сто никад није уцествовала у нападу и бомбардовању авијацијом зена, деце, радника, цивилних циљева као сто сте ви монструми српски народ и српске градове у Србији и Републици Српској.Бас зато сто ви цитавом свијету сте велико зло.Вас не волимо, а Путина и Русију и руски нам братски народ волимо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

05.08.2014 04:35

Браво Ацо та ти има мјеста у сваком погледу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отац

09.08.2014 07:22

Неки људи који немају ни стида ни срама су на највишим функцијама,криво му што Русију не мозе да бомбардује као што је Хаџиће са уранијумом и не само њих....у стомаку само кува хуја.

ОДГОВОРИТЕ