Obama: Rusija je zemlja koja ne radi ništa

Američki predsjednik Barak Obama odbacio je značaj Rusije, rekavši da je to "zemlja koja ne radi ništa" i, takođe, izjavio u intervjuu za magazin "Ekonomist" da Zapad treba biti "prilično odlučan" s Kinom dok Peking nastoji da ojača svoju ulogu u svjetskoj ekonomiji.

Svijet 04.08.2014 | 23:00
Obama: Rusija je zemlja koja ne radi ništa

Obama je pokušao okrenuti fokus američke vanjske politike prema Aziji, u reakciji na jačanje kineske ekonomske i vojne moći.

Mjesecima je, međutim, taj "pivot" u sjeni brojnih međunarodnih kriza, uključujući i rusku podršku separatistima u istočnoj Ukrajini, prenosi Rojters.

Rusija je treći svjetski proizvođač nafte i drugi svjetski proizvođač prirodnog gasa, a Evropa se žestoko oslanja na uvoz ruskih energenata, komplikujući zapadnu reakciju na ukrajinsku krizu.

Obama je odbacio značaj ruske uloge u svijetu, ocjenjujući predsjednika Vladimira Putina kao čelnika koji stvara krtatkoročne probleme radi dobijanja političkih poena koji će dugoročno naškoditi Rusiji.

"Mislim da je bitno da zadržimo perspektivu. Rusija ne radi ništa", izjavio je Obama u intervjuu.
"Imigranti ne žure u Moskvu u potrazi za boljim životom. Očekivani životni vijek ruskih muškaraca je oko 60 godina. Njihovo stanovništvo se smanjuje ", kazao je.

Obama je opisao američke napetosti s Kinom kao "savladive".

Kina je uvučena u teritorijalne sporove sa svojim susjedima u naftom bogatom Južnom kineskom moru i često se spori sa Zapadom oko pitanja intelektualnog vlasništva.

"Jednu stvar ću reći o Kini, i to je da moramo biti prilično čvrsti prema njima, jer će oni insistirati na svojoj politici sve dok ne naiđu na otpor", izjavio je Obama.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Aca

04.08.2014 22:59

Naravno, a Amerika je zemlja koja radi sve, uključujuci guranje nosa tamo gde ne treba.

ODGOVORITE
Name

bosna

04.08.2014 23:11

Rusija je najveca benzinska stanica na svijetu!!!

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

05.08.2014 01:40

Najzaduženija zemlja kritikuje druge. Najgenocidnija zemlja kritikuje druge i ubija civile gdje može. Ovome bi bilo dobro da pobjegne u prašumu odakle je došao i kritikuje životinje ako ga ne pojedu.

ODGOVORITE
Name

Hahaha

05.08.2014 02:08

Obamicu boli to sto je Putin preuzeo kontrolu nad ruskom naftom ponovo, inace su to americke firme 90-tih bile zaposjele kao da im je babovina.

ODGOVORITE
Name

kiklop

05.08.2014 04:23

E bas zato sto ne radi nista, mi je volimo.Bas zato sto je pravoslavna mi je volimo .Bas zato sto nikad nije ucestvovala u napadu i bombardovanju avijacijom zena, dece, radnika, civilnih ciljeva kao sto ste vi monstrumi srpski narod i srpske gradove u Srbiji i Republici Srpskoj.Bas zato sto vi citavom svijetu ste veliko zlo.Vas ne volimo, a Putina i Rusiju i ruski nam bratski narod volimo!

ODGOVORITE
Name

Mladen

05.08.2014 06:35

Bravo Aco ta ti ima mjesta u svakom pogledu.

ODGOVORITE
Name

Otac

09.08.2014 09:22

Neki ljudi koji nemaju ni stida ni srama su na najvišim funkcijama,krivo mu što Rusiju ne moze da bombarduje kao što je Hadžiće sa uranijumom i ne samo njih....u stomaku samo kuva huja.

ODGOVORITE