Сир из Србије међу пет најскупљих јела на свијету

Сир од магарећег млијека, који се производи у специјалном резервату природе, Засавици, нашао се међу пет најскупљих кулинарских специјалитета на свијету.

Србија 04.08.2014 | 21:04
Сир из Србије међу пет најскупљих јела на свијету

Прво мјесто на листи најскупљих јела, објављеној на сајту ФинанцесОнлине, заузела је ледена чоколадна посластица "Фрозен Хауте", која се може дегустирати у њујоршком ресторану "Середипити 3", омиљеном свратишту милијардера.

Овај луксузни сладолед, који кошта астрономских 18.500 евра, прави се од 28 врста какаа и садржи пет грама јестивог 23-каратног злата. Служи се у златној посуди украшеној дијамантима која се, једном испражњена, може понијети кући.

На другој позицији је пица "Луј XИИИ" која се може наручити само у јужном италијанском граду Салерну, а кошта око 8.300 евра. Тесто се припрема од макробиотичког брашна, а надјев садржи три врсте кавијара,
месо шкампа и јастога и моцарелу од бивољег млијека. Сервира се уз риједак француски коњак и шампањац.

Јело које се нашло на трећем мјесту може се дегустирати само у ресторану "Флер де Лис" хотела Мандалеј Беј, у Лас Вегасу. Ријеч је о хамбургеру са кобе говедином, црним тартуфима и гушчјом паштетом, који
се послужује уз боцу вина Шато Петрус, а кошта нешто мање од 4.000 евра.

Слиједи вијетнамска чорба Анки Фу, која је највјероватније најскупља супа на свијету. Састоји се од вангју телетине, тартуфа, тестетине и гушчје паштете и кошта 3.700 евра, од којих дио власници ресторана "Фу", чији је ово специјалитет, уплаћују у добротворни фонд намијењен једној педијатријској болници у Лос Анђелесу.

Посљедњи на листи топ 5 најскупљих специјалитета је и свјежи српски сир од магарећег млијека. За производњу килограма овог сира потребно је чак 25 литара млијека од магарца.

Сир се недавно нашао на јеловнику једног ресторана у Лас Вегасу гдје се може наручити по цијени од 3.720 евра за парче, чија се грамажа не прецизира.


Коментари / 2

Оставите коментар
Name

закљуцак

04.08.2014 20:18

Порука: Магарац најбоље зарадјује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

05.08.2014 04:35

природна Вијагра

ОДГОВОРИТЕ