Sir iz Srbije među pet najskupljih jela na svijetu

Sir od magarećeg mlijeka, koji se proizvodi u specijalnom rezervatu prirode, Zasavici, našao se među pet najskupljih kulinarskih specijaliteta na svijetu.

Srbija 04.08.2014 | 21:04
Sir iz Srbije među pet najskupljih jela na svijetu

Prvo mjesto na listi najskupljih jela, objavljenoj na sajtu FinancesOnline, zauzela je ledena čokoladna poslastica "Frozen Haute", koja se može degustirati u njujorškom restoranu "Seredipiti 3", omiljenom svratištu milijardera.

Ovaj luksuzni sladoled, koji košta astronomskih 18.500 evra, pravi se od 28 vrsta kakaa i sadrži pet grama jestivog 23-karatnog zlata. Služi se u zlatnoj posudi ukrašenoj dijamantima koja se, jednom ispražnjena, može ponijeti kući.

Na drugoj poziciji je pica "Luj XIII" koja se može naručiti samo u južnom italijanskom gradu Salernu, a košta oko 8.300 evra. Testo se priprema od makrobiotičkog brašna, a nadjev sadrži tri vrste kavijara,
meso škampa i jastoga i mocarelu od bivoljeg mlijeka. Servira se uz rijedak francuski konjak i šampanjac.

Jelo koje se našlo na trećem mjestu može se degustirati samo u restoranu "Fler de Lis" hotela Mandalej Bej, u Las Vegasu. Riječ je o hamburgeru sa kobe govedinom, crnim tartufima i guščjom paštetom, koji
se poslužuje uz bocu vina Šato Petrus, a košta nešto manje od 4.000 evra.

Slijedi vijetnamska čorba Anki Fu, koja je najvjerovatnije najskuplja supa na svijetu. Sastoji se od vangju teletine, tartufa, testetine i guščje paštete i košta 3.700 evra, od kojih dio vlasnici restorana "Fu", čiji je ovo specijalitet, uplaćuju u dobrotvorni fond namijenjen jednoj pedijatrijskoj bolnici u Los Anđelesu.

Posljednji na listi top 5 najskupljih specijaliteta je i svježi srpski sir od magarećeg mlijeka. Za proizvodnju kilograma ovog sira potrebno je čak 25 litara mlijeka od magarca.

Sir se nedavno našao na jelovniku jednog restorana u Las Vegasu gdje se može naručiti po cijeni od 3.720 evra za parče, čija se gramaža ne precizira.


Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

zakljucak

04.08.2014 20:18

Poruka: Magarac najbolje zaradjuje

ODGOVORITE
Name

Crni

05.08.2014 04:35

prirodna Vijagra

ODGOVORITE