Вујовић изабран за министра финансија

Посланици Скупштине Србије изабрали су данас са 175 гласова Душана Вујовића за новог министра финансија.

Србија 04.08.2014 | 19:56
Вујовић изабран за министра финансија

Девет је било против, а уздржаних није било. Посланици су гласали прозивком.

Председница парламетна Маја Гојковић честитала је Вујовићу на избору, који је затим положио заклетву.

Први потпредседник владе Ивица Дачић, као овлашћени предлагач, позвао је у завршној речи посланике да подрже избор Вујовића за министра фининсија истакавши да је сигуран да ће у интересу свих грађана обављати тај посао, у складу са искуством, а то значи успешно.

"Сигуран сам да Вујовић неће поднети оставку, него да ће истрајати на ономе што је овде зацртао и што дефинише као своју животу политику и лични став и кретати се у окрвиру онога што је изнео прмијер у експозеу", рекао је Дачић.

Први потпредседник владе је додао да је такође сигуран да то неће бити крај Вујовићеве каријере, већ значајна референциа у његовој даљој каријери која може, али и не мора да буде политичка, јер не би био први пут да експерти постану политичари.

Дачић је поновио да му је жао што Вујовић није могао да одговара на питања посланика, да су пробелими са којима се земља суочава исти они као пре 20 година, али да ништа неће донети препуцавање и расправа о темема које нису од суштинског значаја.

Он је, одговарајући на нека од питања посланика, прецизирао да државни скеретар не замењује министра када минситар поднесе остаку, већ да премијер одмах одређује неког од чланова владе да обавља ту функцију и да има обавезу да у року од 15 дана од контатовања оставке предложи новог министра.

"Неко од чланова владе ће од данас или сутра обављати послове министра привреде. Та одредба је унета у закон у време Мирка Цветковића, мотивисан тиме да не би Млађан Динкић обављао ту функцију док се не изабере нови министар", објаснио је Дачић.

Он је још једном позвао посланике да гласају за Вујовића истакавши да Вујовић није страначки кандадат и да има искуства у области финансија, јер се бавио тим питањима у периодима различитих влада и зато заслужје подршку.

Дачић је додао и да припада генерацији која није осетила велике промене нити бољитак од различитих реформи и програма, да су године раформе биле и у време Слободана Милошевића и после 2000. године, а да је циљ ових реформи да Србија буде нормална земља.

"Од 1992. године сам на политичкој сцени и кад год неко са ове, или оне стране помене бивши режим ја се тргнем, не знам на који режим мислите, да ли режим са Милошевићем, са радикалима, са Драсковићем, или Коштуницом, са Тадићем или овај сада, кој није бивши", рекао је Дачић. Он је затим додао да је разлика између прошле владе, коју је он водио, и ове у политичком капацитету.

"Ова влада не треба сада да размишља о броју гласова потребних за доношење закона и легитимитету пред грађанима и зато је ово шанса коју Србија на треба да прокоцка", закључио је Дачић.

Претходно су полемику водили заменици шефова посланичких група НДС и СНС Јанко Веселиновић и Александар Мартивновић о том ко ће обављати послове министра привреде, пошто је данас констатована оставка Вујовића на ту функцију.

"Шта је Вујовић урадио јутрос када је кренуо из свог кабинета, да ли је закључао своју канцеларију у којој наводно више нема уговора са Емиратима, ко ће водити привреду наредних дана, добијамо данас министра финансија, али немамо министра привреде која грца, која је у дуговима и губицима, са све мањим бројем запоселних", рекао је Веселиновић.

Он је замолио Дачића да пренесе његово питање премијеру Александру Вучићу да ли је могуће да тако велика странка као сто је СНС нема могућност да једног човека именује на место привреде и финансија, да ли се ради о непособностима, изневериним очекивањима.

"Ако нема у СНС, има код вас Дачићу, могуће код (Расима) Љајића или у СПО", рекао је Веселиновић.

Мартиноћ је, одговарајући Веселиновићу, рекао да га чуди да у набрајању оних који би могли да дају министра није поменуо ДС.

"Немојте да се бринете. Све иде по плану и како је Вучић обећао", рекао је Мартиновић.


Коментари / 0

Оставите коментар