Vujović izabran za ministra finansija

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su danas sa 175 glasova Dušana Vujovića za novog ministra finansija.

Srbija 04.08.2014 | 19:56
Vujović izabran za ministra finansija

Devet je bilo protiv, a uzdržanih nije bilo. Poslanici su glasali prozivkom.

Predsednica parlametna Maja Gojković čestitala je Vujoviću na izboru, koji je zatim položio zakletvu.

Prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić, kao ovlašćeni predlagač, pozvao je u završnoj reči poslanike da podrže izbor Vujovića za ministra fininsija istakavši da je siguran da će u interesu svih građana obavljati taj posao, u skladu sa iskustvom, a to znači uspešno.

"Siguran sam da Vujović neće podneti ostavku, nego da će istrajati na onome što je ovde zacrtao i što definiše kao svoju životu politiku i lični stav i kretati se u okrviru onoga što je izneo prmijer u ekspozeu", rekao je Dačić.

Prvi potpredsednik vlade je dodao da je takođe siguran da to neće biti kraj Vujovićeve karijere, već značajna referencia u njegovoj daljoj karijeri koja može, ali i ne mora da bude politička, jer ne bi bio prvi put da eksperti postanu političari.

Dačić je ponovio da mu je žao što Vujović nije mogao da odgovara na pitanja poslanika, da su probelimi sa kojima se zemlja suočava isti oni kao pre 20 godina, ali da ništa neće doneti prepucavanje i rasprava o temema koje nisu od suštinskog značaja.

On je, odgovarajući na neka od pitanja poslanika, precizirao da državni skeretar ne zamenjuje ministra kada minsitar podnese ostaku, već da premijer odmah određuje nekog od članova vlade da obavlja tu funkciju i da ima obavezu da u roku od 15 dana od kontatovanja ostavke predloži novog ministra.

"Neko od članova vlade će od danas ili sutra obavljati poslove ministra privrede. Ta odredba je uneta u zakon u vreme Mirka Cvetkovića, motivisan time da ne bi Mlađan Dinkić obavljao tu funkciju dok se ne izabere novi ministar", objasnio je Dačić.

On je još jednom pozvao poslanike da glasaju za Vujovića istakavši da Vujović nije stranački kandadat i da ima iskustva u oblasti finansija, jer se bavio tim pitanjima u periodima različitih vlada i zato zaslužje podršku.

Dačić je dodao i da pripada generaciji koja nije osetila velike promene niti boljitak od različitih reformi i programa, da su godine raforme bile i u vreme Slobodana Miloševića i posle 2000. godine, a da je cilj ovih reformi da Srbija bude normalna zemlja.

"Od 1992. godine sam na političkoj sceni i kad god neko sa ove, ili one strane pomene bivši režim ja se trgnem, ne znam na koji režim mislite, da li režim sa Miloševićem, sa radikalima, sa Draskovićem, ili Koštunicom, sa Tadićem ili ovaj sada, koj nije bivši", rekao je Dačić. On je zatim dodao da je razlika između prošle vlade, koju je on vodio, i ove u političkom kapacitetu.

"Ova vlada ne treba sada da razmišlja o broju glasova potrebnih za donošenje zakona i legitimitetu pred građanima i zato je ovo šansa koju Srbija na treba da prokocka", zaključio je Dačić.

Prethodno su polemiku vodili zamenici šefova poslaničkih grupa NDS i SNS Janko Veselinović i Aleksandar Martivnović o tom ko će obavljati poslove ministra privrede, pošto je danas konstatovana ostavka Vujovića na tu funkciju.

"Šta je Vujović uradio jutros kada je krenuo iz svog kabineta, da li je zaključao svoju kancelariju u kojoj navodno više nema ugovora sa Emiratima, ko će voditi privredu narednih dana, dobijamo danas ministra finansija, ali nemamo ministra privrede koja grca, koja je u dugovima i gubicima, sa sve manjim brojem zaposelnih", rekao je Veselinović.

On je zamolio Dačića da prenese njegovo pitanje premijeru Aleksandru Vučiću da li je moguće da tako velika stranka kao sto je SNS nema mogućnost da jednog čoveka imenuje na mesto privrede i finansija, da li se radi o neposobnostima, izneverinim očekivanjima.

"Ako nema u SNS, ima kod vas Dačiću, moguće kod (Rasima) Ljajića ili u SPO", rekao je Veselinović.

Martinoć je, odgovarajući Veselinoviću, rekao da ga čudi da u nabrajanju onih koji bi mogli da daju ministra nije pomenuo DS.

"Nemojte da se brinete. Sve ide po planu i kako je Vučić obećao", rekao je Martinović.


Komentari / 0

Ostavite komentar