Афера: Како је Додик продао и наш ваздух?!

Милорад Додик продао је и ваздух Републике Српске. Звучи као лоша шала, али читав случај далеко је од сваке доскочице, и слане и неслане. Зато што су губици овог ентитета на продаји ваздуха „тешки“ десетине милиона евра.

Република Српска 05.08.2014 | 09:57
Афера: Како је Додик продао и наш ваздух?!

Ваздух Републике Српске Додик је продао у септембру 2010. године, тако да ће за мјесец дана бити пуне четири године како грађани овог ентитета дишу зрак, чији је власник Еуропеан Греен Пројецтс, фирма из Брчког.

Додик је ваздух продао за цца 32 милиона евра (око 60 милиона марака), али тај новац није никада ушао у буџет РС. Кренимо редом.

На затвореној сједници Владе РС, одржаној 2.9.2010. године, дата је сагласност да приватна фирма Еуропеан Греен Пројецтс (регистрована у Брчком) може на берзи трговати ваздухом Републике Српске; прецизније правима за емисију угљендиоксида (ЦО2) на европској берзи.

Да би Еуропеан Греен Пројецтс могла добити тај уговор, тражено је да се региструје у Бањалуци. Детаље уговора је по налогу Додика (који је тада био премијер) завршио тадашњи министар пољопривреде Радивоје Братић.

Еуропеан Греен Пројецтс је испунила најважнији услов–регистровала се у Бањалуци, у Улици Романијска 1 д.

Након Братића, посао је наставио министар Мирослав Миловановић.

Уговор је припреман по систему: узео сам вам све, сад ћу још и зрак који дишете. И заиста је тако и учињено.

„ЕГП је дужна да обезбјеђује ЦЕР-ове и/или ЕУА-ове и продаје исте на Европској берзи која тргује емисијама угљендиоксида (ЦО2), почев од 300.000 хектара по склапању овог Споразума и завршавајући са преосталих 447.879 хектара, односно стварном површином из инвентуре шума у року од годину дана од датума склапања овог Споразума“, наводи се у члану 4.1. Споразума о сарадњи на сертификацији угљендиоксида ускладиштеног у шумама Републике Српске.

Да појасним: Влада РС је Јединици за имплементацију пројеката за шуме (у периоду од 2006.-2009. године), дала да изврши инвентуру шума.

Тај извјештај није никад објављен (не зна се како су оправдане паре), али су се базни подаци из извјештаја користили за процјену залиха угљеника.

Из тих залиха се добија расположиви ЦО2 који је предмет трговине на европској/свјетској берзи.

Услови за трговину су:

-      Да је земља потписница Кјото протокола (БиХ га је ратификовала 2007. године),

-      Да су сертификоване шуме и

-      Да је урађена процјена залиха угљеника

У складу са Кјото протоколом, свака земља је била дужна направити инвентуру емисије гасова који стварају ефекат стаклене баште. За сваку земљу постоје тачно одређене квоте до којих та емисија гасова може ићи, а уколико их пробију слиједе изузетно оштре санкције.

Земље које имају резерве, јер им не ради привреда, њима тргују – продају их на берзи земљама којима је то потребно.

На примјер, њемачка или холандска привреда производе више индустријских гасова него што су резерве које имају у својим шумама. Ако Република Српска прода сва или велики дио својих права, у наредних 20 година се не може отворити ниједан озбиљан индустријски погон или термоелектрана. Јер наш ваздух користе нпр. Њемачка или Холандија, Француска, Ирска..., свако ко га на берзи купи.

У ствари РС може градити индустријске погоне, али мора купити право на берзи гдје смо већ продали сва наша права. То значи да ће власти Републике Српске, које су права продале изузетно јефтино, иста та права платити веома скупо. Или могу бити суочене са драстичним санкцијама међународне заједнице.   

Према подацима Савеза инжењера шумарства РС, који су доступни на њиховом званичном сајту (www.сирс.орг), резерве угљеника у шумама РС процјењују се на 54.120.000 тона, а нето годишња апсорпција угљика износи 1.530.000 тона, односно 5.610.000 тона ЦО2.

На сајту Савеза инжињера шумарства није назначен извор података у табели- Резерва угљика у шумама РС по категоријама шума и нето годишња апсорпција угљика 0,000 т -, а ријеч је о подацима ИИ Инвентуре шума на великим површинама у БиХ, која још увијек није нигдје објављена, а давних дана је завршена (рађена је од 2006.-2009. године).

Из тих докумената је уочљиво да државне шуме Републике Српске, својим постојањем, сваке године одбацују око 5,6 милиона ААУ (Ассигнед Амоунт Унит) јединица које су еквивалентне са 1 тоном ЦО2.

Цијена по којој продају ове јединице Украјина и Русија је државна тајна ових земаља.

Република Српска се угледала на њих, па није нигдје објављена цијена по којој су продана права Еуропеан Греен Пројецтс.

Према мојим изворима, укупна вриједност уговора продаје ваздуха Републике Српске износила је око 32 мил.еура. То би значило да су Додикови „брокери“  1 (један) ААУ продали по просјечној цијени од 5,7 еура.

Румунија је цертификате продавала по цијени од 7-8 еура, од чега је 98% прикупљених средстава утрошено у развој обновљивих извора енергије и у пошумљавање, а 2% у пропагандну кампању.

Преговоре је водила Влада Румуније. На челу преговарачког тима био је министар привреде Адриеан Видеану, а не бјелосвјетски мангупи као код нас.

Бугарска је укупно 42,3 мил. ААУ цертификата продавала по цијени од 13-14 еура/1 ААУ, односно 1 т ЦО2.

Пољска располаже са великим бројем ААУ цертификата и она их продаје по партијама. Цијена је државна тајна, али се зна са којом земљом се трговало и колико се новца по том основу слило у буџет. За само једну партију Ирска је Пољској платила 17 мил. еура.

Мађарска је продавала ААУ по цијени од 9-9,5 еура, а највећу количину купиле су јапанске фирме.

Све ове земље продавале су своје резерве за 50%-150% већу цијену од РС. И чиниле су то транспарентно.

Шта је битно нагласити за предметни уговор. У уговору је уграђена провизија од 40 % на годишњем нивоу, сваке године у наредних 20 година, и то у послу у којем посредник (Еуропеан Греен Пројецтс ) ни прстом није мрднуо.

„Трајање овог Споразума је до момента када РС/БиХ стекне статус кандидата за чланство у ЕУ, а најдуже 20 година од дана потписивања“, наводи се у члану 5.1. Споразума.

ЕГП-у је дата ексклузивна могућност да и након што РС/БиХ стекне статус кандидата за чланство у ЕУ, добије исти уговор, као и да га, након истека двадесет година, поново продужи.

Инвентуру шума, какву такву, урадила је РС; Цертификацију шума, односно прибављање ФСЦ цертификата урадило је ЈПШ „Шуме РС“, какво је такво је.

Господа из Брчког су уложила цијелих 5.000 КМ оснивачког капитала и повукле милионе из наших природних добара.

У уговору нигдје нису посебно заштићени интереси Републике Српске.

Додуше, о томе би требало водити рачуна и Правобранилаштво РС, на челу са правобраниоцем Слободаном Радуљем.  Али, Радуљ се јавља само ако треба накнадно оправдати сумануте, али врло смишљене потезе својих саиграча из Владе, тако да не би чудило да он није ни упознат са овим уговором, или мудро шути, надајући се да нико неће обзнанити овај срамни уговор.

С обзиром на то да се све почело дешавати 2010. године, питање је гдје су паре од продаје ваздуха, јер нигдје у буџету РС нису приказане? А РС припада 60% дијела од продаје сопственог ваздуха на европским берзама.

„ЕГП преузима обавезу да прими цјелокупан износ накнаде за продате ЦЕР-ове и/или ЕУА-ове и да РС уплаћује 60% од укупног износа накнаде у року од седам радних дана на рачун буџета РС“, наводи се у члану 4.4. Споразума.

Колико је овај Споразум штетан свједочи и податак да је тако дуго скриван од јавности, што је уговором и предвиђено.

„Није дозвољена комуникација са јавним гласилима или регулаторним тијелом по овом Споразуму без претходног одобрења Страна“, наглашено је у члану 14.ц. Споразума.

Документација у прилогу линка:

СлободанВасковицБлог

Коментари / 59

Оставите коментар
Name

номад

04.08.2014 14:55

И оца и мајку це он продати ако остане јос један мандат. ОКТОБАР!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наташа БЛ

04.08.2014 15:00

Октобар!!! Ријешимо се лопова док и нас нису продали!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Круна

04.08.2014 15:01

Нема те казне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

04.08.2014 15:01

Нек крцме јос 68 дана. Али проце и то ако Бог да па од октобра само це суд да ради. Будимо слозни сви до октобра ово се мора мјењати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо ложач

04.08.2014 15:05

Ми смо толико мала земља да нам ни ВЛАСТ нема гдје да падне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оxyген

04.08.2014 15:15

До последњег даха....нашег,мислим...

ОДГОВОРИТЕ
Name

рева

04.08.2014 15:16

Ово све,звучи нестварно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

синиша

04.08.2014 15:18

Ако Бог да па ту вече након избора сдс прогласи победу има да узмем аутоматску што је ћале донео из рата и истресем читав оквир.После рата се из ње пуцало само кад се деца рађала,има да се пуца и кад ови фашисти падну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми сами

04.08.2014 15:19

Како то није било на РТРС?Они су јавни сервис 7 слузби свих градјана.Сад це они то да испитају.М их сви плацамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

батман

04.08.2014 15:21

Само једно питање,ко је Милорад...луцифер,масон,император. Србин сигурно није

ОДГОВОРИТЕ
Name

црвена беретка

04.08.2014 15:22

о к т о б а р!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан84

04.08.2014 15:24

А народу продају маглу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Порука Васковићу

04.08.2014 15:26

Иста као и Васићева славују...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сссс

04.08.2014 15:30

Ја сам се најезио цитајуци ово. Зелим да помислим да оно није истина, али не могу. Докле и на ста мисле ти људи ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

рус

04.08.2014 15:34

САМО ЗБОГ ВАСКОВИЋА И БН ТВ ЋУ ДА ГЛАСАМ ЗА БАЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

04.08.2014 15:41

Ма зајебан је ово народ. Прво те пусте да се искажеш као криминалац а онда те стрпају на годишњи. Ех, Милораде ала те превеслаше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баЈзаи

04.08.2014 15:45

Кјото каже,кјото лаже...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста висе

04.08.2014 15:45

Направите довољно простора у затвор има бице га потребно за све ове криминалце из политике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вукосавље

04.08.2014 15:47

Продао је и насу дусу оном криминалцу Лубомиру Цубицу из Нискоградње али видјецемо ко це слободно ходати дали народ или он и цубиц и мин ковацевиц ниција до зоре није сјала Мрак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

04.08.2014 16:01

Један Лопов оде а следећи чека на ред! Колико милорад био лош тако це да буде и следећи па следећи па следећи и.т.д.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фрателло

04.08.2014 16:05

Да ли сте икада видјели и једног јединог предсједника неке државе да се труди да изгледа као мафијаш? Наравно да нисте. А тек кад се онај мали Џомбић надува. Аааа, нашта то личи. А изгледа и горе ко и доле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста висе

04.08.2014 16:07

А ста је ових додик ових лопове Само купају минусе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста висе

04.08.2014 16:09

Мора да И'м је миле платио по10евра да лупају минусе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

04.08.2014 16:56

Продали су они и насе бубреге само нам јос није јављено. Продаце ови Додикови мафијаси и мајцин гроб за добру цјену, ниста њима није свето.

ОДГОВОРИТЕ
Name

муслиман

04.08.2014 16:58

Ја вам лијепо кажем и поштено савјетујем, ЈА ЗНАМ како су Жидови и Американци поставили своје националисте у Турској који залуђују народ, тако су и вама Србима поставили своје људе на одређена кључна мјеста (а које ви сматрате великим србима) националистима. Човјек који крчми властити народ, а при том се приказује као велики патриота (У НАЈМАЊУ ЈЕ РУКУ СУМЊИВ), ја се надам да Срби да можете да распознате ко је ваш а ко није... прије него буде касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велибор Д.

04.08.2014 17:09

Само још једна од афера која излази на видјело, а како се приближава октобар и како су мишеви видјели да брод тоне мислим да ће нам дати још оваквих информација само да се неки од њих извуче из проблема и свали на друге...

ОДГОВОРИТЕ
Name

тодор

04.08.2014 18:13

Браво Миле... Мало ко би ово успио. Све продати и покрасти. Ооо, народе у памет у октобру!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борг

04.08.2014 18:41

Некима боље мирише федерални ваздух па ће га после октобра вјероватно и потражити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мимо

04.08.2014 18:49

Дај Боже али тешко. Зар не видите да су лопови и плаћеници светски ту да униште и то мало што је остало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За

04.08.2014 18:54

Само за Милета 5*

ОДГОВОРИТЕ
Name

супер хик

04.08.2014 18:55

Видите да ови избори нису лоси и треба да буду сваке друге године, јер да није избора не би за ове податке ,као и за многе друге информације којима нас филују никада сазнали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1389

04.08.2014 19:59

Мислим да је овом народу више преко главе оптужби, ови покрали ово, а ови покрали оно ,само оптужбе, кад буду избори онда састављају коалицију, ко ће са ким у владу итд. Могу само да кажем, нека нам Бог драги буде на помоћи, ма ко год да буде ал искрено речено и Додик са својим бахатим понашањем, ни кочијас му није раван, треба се казнити на следећим изборима и тако показат незадовољство народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгиша Ччовић

04.08.2014 20:11

Давно је он све нас продо, душу нам је узео. Зато би у октобру требали да покажемо да нам је доста његовог терора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђода

04.08.2014 20:11

Октобар је пресудан за грађане РС!!! Савез за промјене мора побиједити, иначе ће од РС остати пустиња, одавде ће и животиње побјећи како је све кренуло!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

04.08.2014 20:37

Проклет човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрица

04.08.2014 23:56

Западне силе су га поставиле са једном мисијом да економски унисти РС и како ствари стоје веома је близу....На крају це се преселити у Србију, а ви глупи Срби сисајте весло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

који октобар???

05.08.2014 01:13

људи,какви октобар,ниста октобар...мотке у руке,и пред зграду владе,кад стане 100 000 људи пред зграду,брзо це да се заврси.ЈЕР ГЛАС НАРОДА ЈЕ ЈАЦИ ОД СВАКЕ ВЛАСТИ. ови избори ми смрде,неце то изаци на добро...револуција...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брко

05.08.2014 04:40

Какве малверзације се раде у Сумама знају само они сто раде тамо! Ја игром слуцаја имам пријатеља који ради тамо у правној слузби и који ми је прицао какве малверзације се раде.... Нпр. влада изда налог по коме сваки сумар мора да носи орузије, а влада је задузена за набавку тог орузја и расподјелу по сумским газдинствима...Након 6 мјесеци влада посаље инспекцију и казни сумско газдинство јер им сумари немају орузје... И за то се могу набавити докази...

ОДГОВОРИТЕ
Name

прњаворцанка

05.08.2014 06:29

Миле ронхил поново јасе ( пуси ) . Људи моји, ајмо октобар и ајмо да га збацимо са власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Контам

05.08.2014 06:33

Вама србима није теско бити прдседник Супља прица независност проспаритетитд. Кад смо ми у феб. Дигли рају ви се препали ето вам сад наси се боје народа вас додик вуце за нос

ОДГОВОРИТЕ
Name

највјероватније

05.08.2014 06:47

Ја мислим да је Додик продао Муслиманима и РС јер РС брзо а не лагано нестаје која це ускоро да се укине да би остала Р БиХ, Арапи су или Турци дали велике паре само се цека дан да се Срби иселе у Србију, исто као кад су морали напустити све око и у Сарајеву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бране Царевић

05.08.2014 08:28

Стално сам се питао:зашто не правимо фабрике,него само зграде и ауто-путеве.Сада сам добио одговор.Гос.Додик Се одрекао свога народа.За њега је важнији новац.Како ће се даље развијати РС није му важно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган МГ

05.08.2014 08:30

Васке министар унутрашњих послова, све човјек зна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реал

05.08.2014 10:15

Ваздух је продао, вода је вјероватно идућа, а након тога иде земља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мала маца - ложач

05.08.2014 11:17

Да се не лажемо, не може власт бити боља од народа.Какав народ таква и власт.Док је оваца биће чобана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

микy

05.08.2014 12:12

Ниста боље ни у Федерацији!!! Поједосе политицари у оба ентитета комплетну дрзаву као "губари" шуму!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инспектор

05.08.2014 15:27

@Реал, што је продао, продао је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бољи Зивот

05.08.2014 17:36

Скинимо више ове лопове са власти. Сви заједно у Бл ако треба.Ускоро це почети и нашу имовину продавати! Лицно сам доживио у Бијељини да један неваспитани богаташ удје у мој посјед,узме колико му треба и среди себи легализацију. ДОКЛЕ ВИШЕ ДА ЋУТИМО!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бољи Зивот

05.08.2014 17:38

И да би зло просло неказњено довољно је само да добри људи не ураде ниста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

аљоса

05.08.2014 18:21

Ја само мислим да на изборе треба изаћи у што већем броју,опет ће лопови извести својих 30 посто гласача од укупног одзива од 45-50, кад би свако изашао на гласање не би било манилулације и лоповлука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАДО

05.08.2014 18:52

ШТА РЕЋИ СВИ ПЉУЈЕМО ПО ЊЕМУ А ОПЕТ ЋЕ НАРОД ГЛАСАТИ ЗА ЊЕГА-СВИ СУ ОНИ УВЕЗАНИ И СДС,СНСД,ПДП,-ПАРА И САМО ПАРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

сетац

05.08.2014 19:44

Време је за промјене.Нецемо висе дозволити да нас музу и пљацкају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ревис

05.08.2014 20:30

На крају ће Миле продат и Цвијановицку ако буде заинтересованих. Има још 60 дана продаће је гарант кад ваздух продаје и њу ће луцифер уталит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мацаку цизмама

05.08.2014 21:26

Овај Додик није добар, мајке ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

05.08.2014 23:36

У октобру гласам за Владимира Путина

ОДГОВОРИТЕ
Name

обећана земља

06.08.2014 10:04

Видим, овдје све паметнији од паметнијег. Имате ли, осим голе залудјености, икакав цертификат, попут горе поменутог ФСЦ, да ће господа звана ,,ПРОМЈЕНЕ,, или како год, урадити оно што очекујете. Са нестрпљењем очекујем аргументацију коју имате, а не износите је јавно, да се на вријеме почнемо радовати.И сами знате колико нам је радост потребна у овим тмурним временима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

олга

06.08.2014 10:06

Брзо це октобар да се ресимо лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

06.08.2014 10:11

Нико од вас не види тајкуне који су далеко јаци од Додика а на њега прст показујете јер га видите јавно.Сам Дусаниц је тезак преко 30 милиона и он сам јавно признаје да се ту неце зауставити а исто тако видели смо сада ове ста су урадили са ОБИ маркетом и ви и даље у Додика прст показујете тузни сте заиста.Постоје тајкуни који јос прије њега ово све раде јер и сам сам био у друству цовјека теског 10 милиона а који заправо не ради ниста у смислу на легалан нацин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

татица

06.08.2014 21:17

Па Милане,он им је све то омогућио.

ОДГОВОРИТЕ