Afera: Kako je Dodik prodao i naš vazduh?!

Milorad Dodik prodao je i vazduh Republike Srpske. Zvuči kao loša šala, ali čitav slučaj daleko je od svake doskočice, i slane i neslane. Zato što su gubici ovog entiteta na prodaji vazduha „teški“ desetine miliona evra.

Republika Srpska 05.08.2014 | 09:57
Afera: Kako je Dodik prodao i naš vazduh?!

Vazduh Republike Srpske Dodik je prodao u septembru 2010. godine, tako da će za mjesec dana biti pune četiri godine kako građani ovog entiteta dišu zrak, čiji je vlasnik European Green Projects, firma iz Brčkog.

Dodik je vazduh prodao za cca 32 miliona evra (oko 60 miliona maraka), ali taj novac nije nikada ušao u budžet RS. Krenimo redom.

Na zatvorenoj sjednici Vlade RS, održanoj 2.9.2010. godine, data je saglasnost da privatna firma European Green Projects (registrovana u Brčkom) može na berzi trgovati vazduhom Republike Srpske; preciznije pravima za emisiju ugljendioksida (CO2) na evropskoj berzi.

Da bi European Green Projects mogla dobiti taj ugovor, traženo je da se registruje u Banjaluci. Detalje ugovora je po nalogu Dodika (koji je tada bio premijer) završio tadašnji ministar poljoprivrede Radivoje Bratić.

European Green Projects je ispunila najvažniji uslov–registrovala se u Banjaluci, u Ulici Romanijska 1 d.

Nakon Bratića, posao je nastavio ministar Miroslav Milovanović.

Ugovor je pripreman po sistemu: uzeo sam vam sve, sad ću još i zrak koji dišete. I zaista je tako i učinjeno.

„EGP je dužna da obezbjeđuje CER-ove i/ili EUA-ove i prodaje iste na Evropskoj berzi koja trguje emisijama ugljendioksida (CO2), počev od 300.000 hektara po sklapanju ovog Sporazuma i završavajući sa preostalih 447.879 hektara, odnosno stvarnom površinom iz inventure šuma u roku od godinu dana od datuma sklapanja ovog Sporazuma“, navodi se u članu 4.1. Sporazuma o saradnji na sertifikaciji ugljendioksida uskladištenog u šumama Republike Srpske.

Da pojasnim: Vlada RS je Jedinici za implementaciju projekata za šume (u periodu od 2006.-2009. godine), dala da izvrši inventuru šuma.

Taj izvještaj nije nikad objavljen (ne zna se kako su opravdane pare), ali su se bazni podaci iz izvještaja koristili za procjenu zaliha ugljenika.

Iz tih zaliha se dobija raspoloživi CO2 koji je predmet trgovine na evropskoj/svjetskoj berzi.

Uslovi za trgovinu su:

-      Da je zemlja potpisnica Kjoto protokola (BiH ga je ratifikovala 2007. godine),

-      Da su sertifikovane šume i

-      Da je urađena procjena zaliha ugljenika

U skladu sa Kjoto protokolom, svaka zemlja je bila dužna napraviti inventuru emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte. Za svaku zemlju postoje tačno određene kvote do kojih ta emisija gasova može ići, a ukoliko ih probiju slijede izuzetno oštre sankcije.

Zemlje koje imaju rezerve, jer im ne radi privreda, njima trguju – prodaju ih na berzi zemljama kojima je to potrebno.

Na primjer, njemačka ili holandska privreda proizvode više industrijskih gasova nego što su rezerve koje imaju u svojim šumama. Ako Republika Srpska proda sva ili veliki dio svojih prava, u narednih 20 godina se ne može otvoriti nijedan ozbiljan industrijski pogon ili termoelektrana. Jer naš vazduh koriste npr. Njemačka ili Holandija, Francuska, Irska..., svako ko ga na berzi kupi.

U stvari RS može graditi industrijske pogone, ali mora kupiti pravo na berzi gdje smo već prodali sva naša prava. To znači da će vlasti Republike Srpske, koje su prava prodale izuzetno jeftino, ista ta prava platiti veoma skupo. Ili mogu biti suočene sa drastičnim sankcijama međunarodne zajednice.   

Prema podacima Saveza inženjera šumarstva RS, koji su dostupni na njihovom zvaničnom sajtu (www.sirs.org), rezerve ugljenika u šumama RS procjenjuju se na 54.120.000 tona, a neto godišnja apsorpcija ugljika iznosi 1.530.000 tona, odnosno 5.610.000 tona CO2.

Na sajtu Saveza inžinjera šumarstva nije naznačen izvor podataka u tabeli- Rezerva ugljika u šumama RS po kategorijama šuma i neto godišnja apsorpcija ugljika 0,000 t -, a riječ je o podacima II Inventure šuma na velikim površinama u BiH, koja još uvijek nije nigdje objavljena, a davnih dana je završena (rađena je od 2006.-2009. godine).

Iz tih dokumenata je uočljivo da državne šume Republike Srpske, svojim postojanjem, svake godine odbacuju oko 5,6 miliona AAU (Assigned Amount Unit) jedinica koje su ekvivalentne sa 1 tonom CO2.

Cijena po kojoj prodaju ove jedinice Ukrajina i Rusija je državna tajna ovih zemalja.

Republika Srpska se ugledala na njih, pa nije nigdje objavljena cijena po kojoj su prodana prava European Green Projects.

Prema mojim izvorima, ukupna vrijednost ugovora prodaje vazduha Republike Srpske iznosila je oko 32 mil.eura. To bi značilo da su Dodikovi „brokeri“  1 (jedan) AAU prodali po prosječnoj cijeni od 5,7 eura.

Rumunija je certifikate prodavala po cijeni od 7-8 eura, od čega je 98% prikupljenih sredstava utrošeno u razvoj obnovljivih izvora energije i u pošumljavanje, a 2% u propagandnu kampanju.

Pregovore je vodila Vlada Rumunije. Na čelu pregovaračkog tima bio je ministar privrede Adriean Videanu, a ne bjelosvjetski mangupi kao kod nas.

Bugarska je ukupno 42,3 mil. AAU certifikata prodavala po cijeni od 13-14 eura/1 AAU, odnosno 1 t CO2.

Poljska raspolaže sa velikim brojem AAU certifikata i ona ih prodaje po partijama. Cijena je državna tajna, ali se zna sa kojom zemljom se trgovalo i koliko se novca po tom osnovu slilo u budžet. Za samo jednu partiju Irska je Poljskoj platila 17 mil. eura.

Mađarska je prodavala AAU po cijeni od 9-9,5 eura, a najveću količinu kupile su japanske firme.

Sve ove zemlje prodavale su svoje rezerve za 50%-150% veću cijenu od RS. I činile su to transparentno.

Šta je bitno naglasiti za predmetni ugovor. U ugovoru je ugrađena provizija od 40 % na godišnjem nivou, svake godine u narednih 20 godina, i to u poslu u kojem posrednik (European Green Projects ) ni prstom nije mrdnuo.

„Trajanje ovog Sporazuma je do momenta kada RS/BiH stekne status kandidata za članstvo u EU, a najduže 20 godina od dana potpisivanja“, navodi se u članu 5.1. Sporazuma.

EGP-u je data ekskluzivna mogućnost da i nakon što RS/BiH stekne status kandidata za članstvo u EU, dobije isti ugovor, kao i da ga, nakon isteka dvadeset godina, ponovo produži.

Inventuru šuma, kakvu takvu, uradila je RS; Certifikaciju šuma, odnosno pribavljanje FSC certifikata uradilo je JPŠ „Šume RS“, kakvo je takvo je.

Gospoda iz Brčkog su uložila cijelih 5.000 KM osnivačkog kapitala i povukle milione iz naših prirodnih dobara.

U ugovoru nigdje nisu posebno zaštićeni interesi Republike Srpske.

Doduše, o tome bi trebalo voditi računa i Pravobranilaštvo RS, na čelu sa pravobraniocem Slobodanom Raduljem.  Ali, Radulj se javlja samo ako treba naknadno opravdati sumanute, ali vrlo smišljene poteze svojih saigrača iz Vlade, tako da ne bi čudilo da on nije ni upoznat sa ovim ugovorom, ili mudro šuti, nadajući se da niko neće obznaniti ovaj sramni ugovor.

S obzirom na to da se sve počelo dešavati 2010. godine, pitanje je gdje su pare od prodaje vazduha, jer nigdje u budžetu RS nisu prikazane? A RS pripada 60% dijela od prodaje sopstvenog vazduha na evropskim berzama.

„EGP preuzima obavezu da primi cjelokupan iznos naknade za prodate CER-ove i/ili EUA-ove i da RS uplaćuje 60% od ukupnog iznosa naknade u roku od sedam radnih dana na račun budžeta RS“, navodi se u članu 4.4. Sporazuma.

Koliko je ovaj Sporazum štetan svjedoči i podatak da je tako dugo skrivan od javnosti, što je ugovorom i predviđeno.

„Nije dozvoljena komunikacija sa javnim glasilima ili regulatornim tijelom po ovom Sporazumu bez prethodnog odobrenja Strana“, naglašeno je u članu 14.c. Sporazuma.

Dokumentacija u prilogu linka:

SlobodanVaskovicBlog

Komentari / 59

Ostavite komentar
Name

nomad

04.08.2014 16:55

I oca i majku ce on prodati ako ostane jos jedan mandat. OKTOBAR!

ODGOVORITE
Name

Nataša BL

04.08.2014 17:00

Oktobar!!! Riješimo se lopova dok i nas nisu prodali!!!

ODGOVORITE
Name

Kruna

04.08.2014 17:01

Nema te kazne.

ODGOVORITE
Name

Semberac

04.08.2014 17:01

Nek krcme jos 68 dana. Ali proce i to ako Bog da pa od oktobra samo ce sud da radi. Budimo slozni svi do oktobra ovo se mora mjenjati.

ODGOVORITE
Name

перо ложач

04.08.2014 17:05

Ми смо толико мала земља да нам ни ВЛАСТ нема гдје да падне!

ODGOVORITE
Name

Oxygen

04.08.2014 17:15

Do poslednjeg daha....našeg,mislim...

ODGOVORITE
Name

reva

04.08.2014 17:16

Ovo sve,zvuči nestvarno...

ODGOVORITE
Name

siniša

04.08.2014 17:18

Ako Bog da pa tu veče nakon izbora sds proglasi pobedu ima da uzmem automatsku što je ćale doneo iz rata i istresem čitav okvir.Posle rata se iz nje pucalo samo kad se deca rađala,ima da se puca i kad ovi fašisti padnu.

ODGOVORITE
Name

mi sami

04.08.2014 17:19

Kako to nije bilo na RTRS?Oni su javni servis 7 sluzbi svih gradjana.Sad ce oni to da ispitaju.M ih svi placamo.

ODGOVORITE
Name

batman

04.08.2014 17:21

Samo jedno pitanje,ko je Milorad...lucifer,mason,imperator. Srbin sigurno nije

ODGOVORITE
Name

crvena beretka

04.08.2014 17:22

o k t o b a r!

ODGOVORITE
Name

Goran84

04.08.2014 17:24

A narodu prodaju maglu!

ODGOVORITE
Name

Poruka Vaskoviću

04.08.2014 17:26

Ista kao i Vasićeva slavuju...

ODGOVORITE
Name

ssss

04.08.2014 17:30

Ja sam se najezio citajuci ovo. Zelim da pomislim da ono nije istina, ali ne mogu. Dokle i na sta misle ti ljudi ???

ODGOVORITE
Name

rus

04.08.2014 17:34

SAMO ZBOG VASKOVIĆA I BN TV ĆU DA GLASAM ZA BAJU.

ODGOVORITE
Name

Narod

04.08.2014 17:41

Ma zajeban je ovo narod. Prvo te puste da se iskažeš kao kriminalac a onda te strpaju na godišnji. Eh, Milorade ala te preveslaše.

ODGOVORITE
Name

baJzai

04.08.2014 17:45

Kjoto kaže,kjoto laže...

ODGOVORITE
Name

Dosta vise

04.08.2014 17:45

Napravite dovoljno prostora u zatvor ima bice ga potrebno za sve ove kriminalce iz politike

ODGOVORITE
Name

Vukosavlje

04.08.2014 17:47

Prodao je i nasu dusu onom kriminalcu Lubomiru Cubicu iz Niskogradnje ali vidjecemo ko ce slobodno hodati dali narod ili on i cubic i min kovacevic nicija do zore nije sjala Mrak

ODGOVORITE
Name

Dragan

04.08.2014 18:01

Jedan Lopov ode a sledeći čeka na red! Koliko milorad bio loš tako ce da bude i sledeći pa sledeći pa sledeći i.t.d.

ODGOVORITE
Name

Fratello

04.08.2014 18:05

Da li ste ikada vidjeli i jednog jedinog predsjednika neke države da se trudi da izgleda kao mafijaš? Naravno da niste. A tek kad se onaj mali Džombić naduva. Aaaa, našta to liči. A izgleda i gore ko i dole.

ODGOVORITE
Name

Dosta vise

04.08.2014 18:07

A sta je ovih dodik ovih lopove Samo kupaju minuse

ODGOVORITE
Name

Dosta vise

04.08.2014 18:09

Mora da I'm je mile platio po10evra da lupaju minuse

ODGOVORITE
Name

GORAN VRS

04.08.2014 18:56

Prodali su oni i nase bubrege samo nam jos nije javljeno. Prodace ovi Dodikovi mafijasi i majcin grob za dobru cjenu, nista njima nije sveto.

ODGOVORITE
Name

musliman

04.08.2014 18:58

Ja vam lijepo kažem i pošteno savjetujem, JA ZNAM kako su Židovi i Amerikanci postavili svoje nacionaliste u Turskoj koji zaluđuju narod, tako su i vama Srbima postavili svoje ljude na određena ključna mjesta (a koje vi smatrate velikim srbima) nacionalistima. Čovjek koji krčmi vlastiti narod, a pri tom se prikazuje kao veliki patriota (U NAJMANJU JE RUKU SUMNJIV), ja se nadam da Srbi da možete da raspoznate ko je vaš a ko nije... prije nego bude kasno.

ODGOVORITE
Name

Velibor D.

04.08.2014 19:09

Samo još jedna od afera koja izlazi na vidjelo, a kako se približava oktobar i kako su miševi vidjeli da brod tone mislim da će nam dati još ovakvih informacija samo da se neki od njih izvuče iz problema i svali na druge...

ODGOVORITE
Name

todor

04.08.2014 20:13

Bravo Mile... Malo ko bi ovo uspio. Sve prodati i pokrasti. Ooo, narode u pamet u oktobru!

ODGOVORITE
Name

borg

04.08.2014 20:41

Nekima bolje miriše federalni vazduh pa će ga posle oktobra vjerovatno i potražiti.

ODGOVORITE
Name

mimo

04.08.2014 20:49

Daj Bože ali teško. Zar ne vidite da su lopovi i plaćenici svetski tu da unište i to malo što je ostalo.

ODGOVORITE
Name

Za

04.08.2014 20:54

Samo za Mileta 5*

ODGOVORITE
Name

super hik

04.08.2014 20:55

Vidite da ovi izbori nisu losi i treba da budu svake druge godine, jer da nije izbora ne bi za ove podatke ,kao i za mnoge druge informacije kojima nas filuju nikada saznali.

ODGOVORITE
Name

1389

04.08.2014 21:59

Mislim da je ovom narodu više preko glave optužbi, ovi pokrali ovo, a ovi pokrali ono ,samo optužbe, kad budu izbori onda sastavljaju koaliciju, ko će sa kim u vladu itd. Mogu samo da kažem, neka nam Bog dragi bude na pomoći, ma ko god da bude al iskreno rečeno i Dodik sa svojim bahatim ponašanjem, ni kočijas mu nije ravan, treba se kazniti na sledećim izborima i tako pokazat nezadovoljstvo naroda.

ODGOVORITE
Name

Dragiša Ččović

04.08.2014 22:11

Davno je on sve nas prodo, dušu nam je uzeo. Zato bi u oktobru trebali da pokažemo da nam je dosta njegovog terora.

ODGOVORITE
Name

Đoda

04.08.2014 22:11

Oktobar je presudan za građane RS!!! Savez za promjene mora pobijediti, inače će od RS ostati pustinja, odavde će i životinje pobjeći kako je sve krenulo!

ODGOVORITE
Name

Cezar

04.08.2014 22:37

Proklet čovjek.

ODGOVORITE
Name

modrica

05.08.2014 01:56

Zapadne sile su ga postavile sa jednom misijom da ekonomski unisti RS i kako stvari stoje veoma je blizu....Na kraju ce se preseliti u Srbiju, a vi glupi Srbi sisajte veslo.

ODGOVORITE
Name

koji oktobar???

05.08.2014 03:13

ljudi,kakvi oktobar,nista oktobar...motke u ruke,i pred zgradu vlade,kad stane 100 000 ljudi pred zgradu,brzo ce da se zavrsi.JER GLAS NARODA JE JACI OD SVAKE VLASTI. ovi izbori mi smrde,nece to izaci na dobro...revolucija...

ODGOVORITE
Name

Brko

05.08.2014 06:40

Kakve malverzacije se rade u Sumama znaju samo oni sto rade tamo! Ja igrom slucaja imam prijatelja koji radi tamo u pravnoj sluzbi i koji mi je pricao kakve malverzacije se rade.... Npr. vlada izda nalog po kome svaki sumar mora da nosi oruzije, a vlada je zaduzena za nabavku tog oruzja i raspodjelu po sumskim gazdinstvima...Nakon 6 mjeseci vlada posalje inspekciju i kazni sumsko gazdinstvo jer im sumari nemaju oruzje... I za to se mogu nabaviti dokazi...

ODGOVORITE
Name

prnjavorcanka

05.08.2014 08:29

Mile ronhil ponovo jase ( pusi ) . Ljudi moji, ajmo oktobar i ajmo da ga zbacimo sa vlasti.

ODGOVORITE
Name

Kontam

05.08.2014 08:33

Vama srbima nije tesko biti prdsednik Suplja prica nezavisnost prosparitetitd. Kad smo mi u feb. Digli raju vi se prepali eto vam sad nasi se boje naroda vas dodik vuce za nos

ODGOVORITE
Name

najvjerovatnije

05.08.2014 08:47

Ja mislim da je Dodik prodao Muslimanima i RS jer RS brzo a ne lagano nestaje koja ce uskoro da se ukine da bi ostala R BiH, Arapi su ili Turci dali velike pare samo se ceka dan da se Srbi isele u Srbiju, isto kao kad su morali napustiti sve oko i u Sarajevu.

ODGOVORITE
Name

Brane Carević

05.08.2014 10:28

Stalno sam se pitao:zašto ne pravimo fabrike,nego samo zgrade i auto-puteve.Sada sam dobio odgovor.Gos.Dodik Se odrekao svoga naroda.Za njega je važniji novac.Kako će se dalje razvijati RS nije mu važno.

ODGOVORITE
Name

Dragan MG

05.08.2014 10:30

Vaske ministar unutrašnjih poslova, sve čovjek zna

ODGOVORITE
Name

Real

05.08.2014 12:15

Vazduh je prodao, voda je vjerovatno iduća, a nakon toga ide zemlja.

ODGOVORITE
Name

Mala maca - ložač

05.08.2014 13:17

Da se ne lažemo, ne može vlast biti bolja od naroda.Kakav narod takva i vlast.Dok je ovaca biće čobana.

ODGOVORITE
Name

miky

05.08.2014 14:12

Nista bolje ni u Federaciji!!! Pojedose politicari u oba entiteta kompletnu drzavu kao "gubari" šumu!!!

ODGOVORITE
Name

Inspektor

05.08.2014 17:27

@Real, što je prodao, prodao je.

ODGOVORITE
Name

Bolji Zivot

05.08.2014 19:36

Skinimo više ove lopove sa vlasti. Svi zajedno u Bl ako treba.Uskoro ce početi i našu imovinu prodavati! Licno sam doživio u Bijeljini da jedan nevaspitani bogataš udje u moj posjed,uzme koliko mu treba i sredi sebi legalizaciju. DOKLE VIŠE DA ĆUTIMO!?

ODGOVORITE
Name

Bolji Zivot

05.08.2014 19:38

I da bi zlo proslo nekaznjeno dovoljno je samo da dobri ljudi ne urade nista!

ODGOVORITE
Name

aljosa

05.08.2014 20:21

Ja samo mislim da na izbore treba izaći u što većem broju,opet će lopovi izvesti svojih 30 posto glasača od ukupnog odziva od 45-50, kad bi svako izašao na glasanje ne bi bilo manilulacije i lopovluka.

ODGOVORITE
Name

DADO

05.08.2014 20:52

ŠTA REĆI SVI PLJUJEMO PO NJEMU A OPET ĆE NAROD GLASATI ZA NJEGA-SVI SU ONI UVEZANI I SDS,SNSD,PDP,-PARA I SAMO PARE

ODGOVORITE
Name

setac

05.08.2014 21:44

Vreme je za promjene.Necemo vise dozvoliti da nas muzu i pljackaju.

ODGOVORITE
Name

revis

05.08.2014 22:30

Na kraju će Mile prodat i Cvijanovicku ako bude zainteresovanih. Ima još 60 dana prodaće je garant kad vazduh prodaje i nju će lucifer utalit.

ODGOVORITE
Name

macaku cizmama

05.08.2014 23:26

Ovaj Dodik nije dobar, majke mi.

ODGOVORITE
Name

Zoka

06.08.2014 01:36

U oktobru glasam za Vladimira Putina

ODGOVORITE
Name

obećana zemlja

06.08.2014 12:04

Vidim, ovdje sve pametniji od pametnijeg. Imate li, osim gole zaludjenosti, ikakav certifikat, poput gore pomenutog FSC, da će gospoda zvana ,,PROMJENE,, ili kako god, uraditi ono što očekujete. Sa nestrpljenjem očekujem argumentaciju koju imate, a ne iznosite je javno, da se na vrijeme počnemo radovati.I sami znate koliko nam je radost potrebna u ovim tmurnim vremenima.

ODGOVORITE
Name

olga

06.08.2014 12:06

Brzo ce oktobar da se resimo lopova.

ODGOVORITE
Name

Milan

06.08.2014 12:11

Niko od vas ne vidi tajkune koji su daleko jaci od Dodika a na njega prst pokazujete jer ga vidite javno.Sam Dusanic je tezak preko 30 miliona i on sam javno priznaje da se tu nece zaustaviti a isto tako videli smo sada ove sta su uradili sa OBI marketom i vi i dalje u Dodika prst pokazujete tuzni ste zaista.Postoje tajkuni koji jos prije njega ovo sve rade jer i sam sam bio u drustvu covjeka teskog 10 miliona a koji zapravo ne radi nista u smislu na legalan nacin.

ODGOVORITE
Name

tatica

06.08.2014 23:17

Pa Milane,on im je sve to omogućio.

ODGOVORITE