Град у коме сви раде

И док се свет бори са незапосленошћу, у Великој Британији постоји град који може да послужи као примјер.

Свијет 04.08.2014 | 09:47
Град у коме сви раде

Ријеч је о граду Јутокситер, у Стафордшајеру, у којем су свега 34 особе на евиденцији локалног завода за запошљавање.

Међутим, с обзиром на то да се ускоро отвара супрмаркет "Wаитросе“, који ће запослити 180 радника, то значи да ће вјероватно и ова 34 наћи себи посао.

Према статистичким подацима, у Великој Британији је чак милион људи нашло посао прошле године. Међутим, нико нема тако добру статистику као Јутокситер, који је у Великој Британији углавном познат по коњичким тркама.

Ендрју Грифитс, посланик градске скупштине, каже да је и сам изненађен овим податком, и да је контактирао недлежно министарство да провјери цифре.

"Морам признати да су ово феноменални подаци. То само показује да дугорочни економски план наше владе даје резултате, а најбољи примјер тога је управо Јутокситер", каже Грифитс и додаје: "Све у свему, незапосленост у нашем граду се драстично смањила посљедње четири године и то је фантастичан податак, посебно што је то више него очигледно у мом Јутокситеру.“

Познати ланац супермаркета "Wаитросе“ отвориће нови објекат, што ће значити 180 нових радних мјеста. Највећи послодавци у овом граду су компаније ЈЦБ и фабрика кекса "Фоx“, где ради највећи број становника.

Крис Плант, предсједник локалне трговачке коморе, каже да је ово заиста вриједно сваке похвале: "Тржиште рада у Јутокситеру константно јача, сваког мјесеца имамо све мање незапослених и мислим да ћемо убрзо моћи да кажемо да је Јутокситер град у којем сви раде!“

Повољна статистика показује флексибилност тржишта рада, што свакако даје резултате.

Уз све то, број запослених повећава продуктивност, а већ сад спроводе мјере како би ученици одмах послије средње школе пронашли свој први посао. Оно што је специфично за Јутокстиер јесте да не чекају да се неко појави у заводу за запошљавање, већ чине све да до тога не дође.

Извор: Цапитал

Коментари / 0

Оставите коментар