Данас Блага Марија

Српска православна црква и вјерници данас прослављају равноапостолну мироносницу Свету Марију Магдалину - Благу Марију.

Република Српска 04.08.2014 | 08:26
Данас Блага Марија

Родом је из мјеста Магдале, крај језера Генисаретског, из племена Исахарова. Била је мучена од седам злих духова, од којих је ослободи Господ Исус Христос и учини здравом.

Вјерна је сљедбеница и служитељица Господа за вријеме Његовог земног живота. Под крстом на Голготи стајала је и Магдалина и горко туговала заједно са Пресветом Богородицом.

По смрти Господа она је три пут посјетила гроб Његов. А када Господ васкрсе, она га је два пута видјела: једном сама она, а други пут са осталим женама мироносницама.

Путовала је у Рим, изашла пред ћесара Тиберија и, предајући му јаје обојено у црвено, поздравила га ријечима: Христос воскресе!

У исто вријеме оптужила је ћесару Пилата за његову неправедну осуду Господа Исуса. Њену тужбу ћесар је примио и Пилата премјестио из Јерусалима у Галију, гдје је овај неправедни судија у немилости царској и у тешкој болести скончао.

Потом се вратила из Рима у Ефес код Светог Јована Богослова, коме је помагала у проповиједању Јеванђеља. Са великом љубављу према васкрсломе Господу и са великом ревношћу јављала је она Јеванђеље свијету као прави Христов апостол.

Овоземаљски живот окончала је мирно у Ефесу, а мошти Свете Магдалине пренесене су доцније у Цариград. Близу Гетсиманског врта налази се диван руски храм посвећен Светој Марији Магдалини.

 

Коментари / 0

Оставите коментар