Danas Blaga Marija

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas proslavljaju ravnoapostolnu mironosnicu Svetu Mariju Magdalinu - Blagu Mariju.

Republika Srpska 04.08.2014 | 08:26
Danas Blaga Marija

Rodom je iz mjesta Magdale, kraj jezera Genisaretskog, iz plemena Isaharova. Bila je mučena od sedam zlih duhova, od kojih je oslobodi Gospod Isus Hristos i učini zdravom.

Vjerna je sljedbenica i služiteljica Gospoda za vrijeme NJegovog zemnog života. Pod krstom na Golgoti stajala je i Magdalina i gorko tugovala zajedno sa Presvetom Bogorodicom.

Po smrti Gospoda ona je tri put posjetila grob NJegov. A kada Gospod vaskrse, ona ga je dva puta vidjela: jednom sama ona, a drugi put sa ostalim ženama mironosnicama.

Putovala je u Rim, izašla pred ćesara Tiberija i, predajući mu jaje obojeno u crveno, pozdravila ga riječima: Hristos voskrese!

U isto vrijeme optužila je ćesaru Pilata za njegovu nepravednu osudu Gospoda Isusa. NJenu tužbu ćesar je primio i Pilata premjestio iz Jerusalima u Galiju, gdje je ovaj nepravedni sudija u nemilosti carskoj i u teškoj bolesti skončao.

Potom se vratila iz Rima u Efes kod Svetog Jovana Bogoslova, kome je pomagala u propovijedanju Jevanđelja. Sa velikom ljubavlju prema vaskrslome Gospodu i sa velikom revnošću javljala je ona Jevanđelje svijetu kao pravi Hristov apostol.

Ovozemaljski život okončala je mirno u Efesu, a mošti Svete Magdaline prenesene su docnije u Carigrad. Blizu Getsimanskog vrta nalazi se divan ruski hram posvećen Svetoj Mariji Magdalini.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar