Израелски обавјештајци прислушкивали Керија

Израелски обавештајци прислушкивали су телефонске разговоре државног секретара САД Џона Керија, док је, раније ове године, покушавао да посредује мировном споразуму између Израела и Палестинске управе,
преносе данас израелски медији писање немачког "Шпигла".

Свијет 03.08.2014 | 18:22
Израелски обавјештајци прислушкивали Керија

Тај известај је потврдило неколико извора у обавештајној заједници, како је навео тај лист. Кери је користио обичне телефоне, као и оне шифроване телефонске линије и ти шифровани разговори су пришлускивани преко сателита.

Влада у Јерусалиму је користила информације из Керијевих разговора у својим преговорима, пише даље немачки лист. Стејт департмент САД и Израел су одбили да било ста коментаришу.

Преговори којима су посредовале САД читавих девет месеци доживели су крах крајем априла.Израел их је заправо суспендовао, након што је секуларни Фатах палестинског председника Махумда Абаса склопио пакт о помирењу с ривалским исламистичким Хамасом, који израелска страна смтра терористичком организацијом.

У мају је амерички магазин "Њузвик" објавио да су израелске обавештајне операције у САД без ривала и неприметне, као и да се надгледају и високи званичници Беле куће.

Израелски политички естаблишмент је оштро реаговао на такве оптужбе. Израелски министар Јувал Стајниц, задужен за обавештајне послове, тим поводом је изјавио да неко покушава малицизионо и намерно да нанесе штету односима између Израела и САД.

Стајниц је одбацио извештај "Њузвика", истакавши да нема основе.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

МОСАД

03.08.2014 17:07

Нека мало, и над попом има поп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навијац

03.08.2014 17:44

Толико о "искреним пријатељима". И Обама је прислускивао Меркелку, изгледа да сви прислускују, а нико нема храбрости да поприца оци у оци. Свијет је покварен до срзи. Једино код нас политицари немају потребе да прислускују. Знају они ста људи мисле о њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово Капициц

03.08.2014 18:14

Код нас то ради агенција Бонд и мутикаса Срето па нико ниста не предузима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Живомир Васиљевић

04.08.2014 06:21

Мораће "тата" да грди,неваљало дете.Много се бре осилило.

ОДГОВОРИТЕ