Izraelski obavještajci prisluškivali Kerija

Izraelski obaveštajci prisluškivali su telefonske razgovore državnog sekretara SAD Džona Kerija, dok je, ranije ove godine, pokušavao da posreduje mirovnom sporazumu između Izraela i Palestinske uprave,
prenose danas izraelski mediji pisanje nemačkog "Špigla".

Svijet 03.08.2014 | 18:22
Izraelski obavještajci prisluškivali Kerija

Taj izvestaj je potvrdilo nekoliko izvora u obaveštajnoj zajednici, kako je naveo taj list. Keri je koristio obične telefone, kao i one šifrovane telefonske linije i ti šifrovani razgovori su prišluskivani preko satelita.

Vlada u Jerusalimu je koristila informacije iz Kerijevih razgovora u svojim pregovorima, piše dalje nemački list. Stejt department SAD i Izrael su odbili da bilo sta komentarišu.

Pregovori kojima su posredovale SAD čitavih devet meseci doživeli su krah krajem aprila.Izrael ih je zapravo suspendovao, nakon što je sekularni Fatah palestinskog predsednika Mahumda Abasa sklopio pakt o pomirenju s rivalskim islamističkim Hamasom, koji izraelska strana smtra terorističkom organizacijom.

U maju je američki magazin "Njuzvik" objavio da su izraelske obaveštajne operacije u SAD bez rivala i neprimetne, kao i da se nadgledaju i visoki zvaničnici Bele kuće.

Izraelski politički establišment je oštro reagovao na takve optužbe. Izraelski ministar Juval Stajnic, zadužen za obaveštajne poslove, tim povodom je izjavio da neko pokušava maliciziono i namerno da nanese štetu odnosima između Izraela i SAD.

Stajnic je odbacio izveštaj "Njuzvika", istakavši da nema osnove.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

MOSAD

03.08.2014 17:07

Neka malo, i nad popom ima pop.

ODGOVORITE
Name

Navijac

03.08.2014 17:44

Toliko o "iskrenim prijateljima". I Obama je prisluskivao Merkelku, izgleda da svi prisluskuju, a niko nema hrabrosti da poprica oci u oci. Svijet je pokvaren do srzi. Jedino kod nas politicari nemaju potrebe da prisluskuju. Znaju oni sta ljudi misle o njima.

ODGOVORITE
Name

Jovo Kapicic

03.08.2014 18:14

Kod nas to radi agencija Bond i mutikasa Sreto pa niko nista ne preduzima

ODGOVORITE
Name

Живомир Васиљевић

04.08.2014 06:21

Мораће "тата" да грди,неваљало дете.Много се бре осилило.

ODGOVORITE