Како да ваш купаћи костим траје што дуже

Иако ни један купаћи костим неће вечно трајати, а и трендови се стално мењају, правилно поступање са вашим костимом помоћи ће вам да свој омиљени модел носите што дуже.

Мода и љепота 03.08.2014 | 17:26
Како да ваш купаћи костим траје што дуже

Одаберите чврсте материјале

Колико ће неки купаћи костим трајати највише зависи од тога колико га често лети носите и где, али и како га перете и сушите. Нажалост, након неког времена они једноставно постану порозни или се растегну, изгубе еластичност, а на то посебно утичу слана и хлорисана вода и сунце. Већина купаћих костима данас се прави од вештачких материјала – најлона, полиестера, ликре или микрофибера, који се брзо суше.

Кад купујете купаћи костим, гледајте да је од што чвршћег материјала или да има два слоја. Памук није захвалан материјал јер на њега хемикалије из базена или УВ зраци још јаче утичу, и на тај начин се купаћи костим брже уништава.

Највећи непријатељ купаћих костима су базени односно хлор и хемикалије у базенској води. Исто важи и за ђакзи каде, а након дужег времена и слана морска вода имаће негативан утицај на ваш омиљени купаћи костим. Данас постоје костими отпорни на хлор (тзв. цхлорине ресистанце), а и они који имају УВА заштиту.

Након купања...

Кад завршите с купањем у базену или у мору, немојте оставити мокар купаћи костим да се суши на сунцу, а да га пре тога нисте испрали обичном водом. Идеално је опрати га благим детерџентом, али ако сте на плажи и немате ту могућност или вас та радња не привлачи јер сте на одмору, ипак се потрудите да га од хлора и соли исперете под тушем или помоћу воде из боце.

Пазите на креме за сунчање

Кад наносите крему за сунчање, нанесите прво крему на подручје поред купаћег костима. Припазите да веће количине креме за сунчање не дођу на сам костим јер онаможе направити флеке на тканини.

Ако средство за заштиту од сунца ипак доспе на купаћи костим а ви је одмах не обришете, уклоните је содом бикарбоном или уз помоћ сирћета. Сипајте соду бикарбону на мрљу и након сат-два исперите. Или, намочите костим у лавор с једном четвртином сирћета и три четвртине топле воде, а затим га исперите детерџентом.

Како да оперете купаћи костим

Купаћи је најбоље прати на ниској температури (30), на програму за ручно прање у машини, или ручно, најбоље благим детерџентом за осетљиву тканину. Наравно, избељивачи и пеглање су забрањени.

Сушење

Јаки сунчеви зраци оштећују материјал, па је купаћи костим боље ставити да се суши у полухладу него на највећем сунцу. За сушење је уосталом битнија циркулација ваздуха од сунчеве топлине. Најбоље да га
положите преко сталка за сушење како би задржао оригиналну форму, а сушилицу треба избегавати.

Пазите где седате

Водите рачуна где ћете сести или ставити купаћи костим да се осуши. Ивице бетонских базена или дрвени намештај могу узроковати на материјалу неку врсту пилинга због којег ће он изгледати старо и изношено. Оштре камене стене на морској обали такође могу уништити тканину, зато, ставите пешкир или лежаљку пре него што се извалите као гуштер на сунце.

Одаберите прави модел

Ако желите да вас купаћи костим дуго служи, а да не делује старомодно или да вам постане претесан или превелик, бирајте класичне моделе, и то по могућности оне с прилагодљивим везивањем и код грудњака и гаћица. Класични дводелни бикини с грудњаком и гаћицама на везаивање увек је одличан избор.


Коментари / 0

Оставите коментар