НАТО прави нове војне планове

Андрес Фог Расмусен, први човјек НАТО-а каже да је "руска агресија била је упозорење и створила је нову безбједносну ситуацију у Европи".

Свијет 03.08.2014 | 16:16
НАТО прави нове војне планове

"Појачаћемо војне вјежбе и припремићемо нове одбрамбене планове", рекао је Расмусен у интервјуу француском регионалном листу Миди либр.

Истакао је да ће охрабрити земље НАТО да повећају улагања у сектор одбране, јавља Франс прес, преноси Тањуг.

Расмусен је подсјетио да је током протеклих пет година Русија за 50 одсто повећала улагања у свој сектор одбране, док су земље НАТО та улагања смањиле за  око 20 процената.

"Морамо да преокренемо тај тренд", додао је генерални секретар северноатлантске алијансе.

Британски премијер Дејвид Камерон поручио је у суботу у писму упућеном Рамусену и лидерима земаља чланица НАТО да та алијанса мора преиспитати дугорочне односе са Русијом и ојачати капацитете да брзо одговори на сваку претњу.

НАТО треба да одржи "снажно" присуство одбрамбених снага у источној Европи, написао је Камерон.

Шест недеља прије него што ће Велика Британија бити домаћин самита НАТО у Њупорту, у јужном Велсу, Камерон је рекао да на том састанку жели да се договори о строжој политици према Москви, чиме би се послала порука да се чланице НАТО не могу заплашити.

Камерон је рекао да је НАТО увек хтио само да буде партнер Русије, а не пријетња, али да "је јасно да Русија сматра НАТО својим противником".

Расмусен је у интервјуу француском листу рекао да се слаже са Камероном.

"Жао ми је због тога, зато што морамо развијати плодоносну сарадњу Запада и Русије. Али, ми морамо да се прилагодимо овој новој ситуацији", додао је Расмусен.

Говорећи о паду малезијског авиона са 298 путника и чланова посаде у источној Украјини 17. јула, Расмусен је рекао да је ријеч о "ратном злочину".

"Имамо доста информација према којима су сепаратисти, уз подршку Руса, криви за рушење малезијског 'боинга 777'", нагласио је Расмусен.


Коментари / 8

Оставите коментар
Name

БОА

03.08.2014 15:01

Цуј будале Русија сматра НАТО својим противником, а они то као нису. И опет они имају доказе ко је срусио авион исто као за Маркале, Садама, Косово

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос БЛ

03.08.2014 15:44

Треба Русији увести праве санкције. Јер овако дугороцно није добро. Русија се понаса као Србија и Милосевиц 90-тих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

03.08.2014 16:02

КОЈА "БУДАЛА", ПА ЊЕМАЦКА ГА ВИСЕ НЕ ПРАТИ... ОНА ИМА СВОЈ ПЛАН ЗА ЕВРОПУ... САМО ОН ТО НЕ СМИЈЕ ЈАВНО ДА ИЗЈАВИ... АМЕРИКАНЦИ И ЕНГЛЕЗИ ОСТАЈУ НА ИСТОЈ СТРАНИ... СВЕ ОСТАЛО СЕ МЈЕЊА... РУСИЈА НА ИСТОКУ А ЊЕМАЦКА НА ЈУГУ... МИСЛИМ ЕВРОПЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

1389

03.08.2014 16:31

Наравно да су хтјели пријатељске односе, прво Нато војно да окрузи Русију и онда да буду пријатељски односи са Русијом ал како Нато казе. Били си они пријатељи и са Садамом, Гадафијем и познато је како су заврсили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

озренац

03.08.2014 20:04

Немогу да схватим какве људи пису глупости и то Милоос а јос из Бањалуке ниси ти Милосе Крајисник да ти није било Слобе ко зна гдје би био. А ко висе вјерује Натоу то је нај веце зло цовјецанства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рахимиц мухамед Берлин

04.08.2014 01:49

Не знате ста се догадја, припрема за 3 свјетски рат сви на Русију а она показе зубе. Обама Барацк не мозес у Русији имати мете , гдје год да до]е до рата њега је Барацк Обама испровоцирао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

04.08.2014 02:24

Мој Милоше..ако си Милош не брукај БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коле цх

04.08.2014 09:19

Овај Расусмен стварно нема појма само трази гдје це да запали ватру па да иде да је гаси. Пусти народ да зиви вец једном смирено. И овако нас природа казњава за насе греске.

ОДГОВОРИТЕ