Ебола - вирус који се брзо шири и брзо убија!

Мајмуни и слепи мишеви су прве жртве смртоносног вируса, од којих је све почело.

Свијет 03.08.2014 | 15:47
Ебола - вирус који се брзо шири и брзо убија!

Светска здравствена организација (СЗО) упозорава на висок ниво заразе смртоносног вируса еболе, који се и даље енормно шири Аустралијом, Угандом, Гвинејом, Сијером Леоне и Либеријом, и то са озбиљним бројем смртних исхода.

Ебола хеморагијска грозница је добила име по реци у ДР Конгу где је болест први пут и препозната 1976. године, а ниво смртоносних случајева достизао је и 90 процената. Њено рађање је такође својствено тропским пределима сахарне Африке.

Вирус се стиче након директног контакта са крвљу или преко зноја заражене животиње, а од њих се највише истичу мајмуни и слепи мишеви. Верује се да слепи мишеви преносе вирус и без пипања човека, али када он обузме човеков организам лако се преноси и кашљањем и кијањем.

Њени симптоми су грозница, бол у грлу и мишићима, повраћање и дијареја, а тек након две недеље долази до смањеног функционисања јетре и бубрега. Тада, заражени почињу да имају проблем са унутрашњим крварењем које се може увидети захваљујући црвенилу очију, стварањем хематома на кожи, згрушавањем крви, а крајња фаза је повраћање саме крви.

Не постоји лек или вакцина за еболу, већ се она једино може решити тронедељном инкубацијом у посебној просторији са алармантним излазима. Свим зараженима се убризгава експериментални серум, који се унапређује из дана у дан, са надом да ће донети позитивне резултате. Третман укључује балансирање течности и електорлита да се супротстве дехидратацији, као и контролисање крварења и ублажавање болова помоћу антибиотика за секундарне инфекције.

Како бисте себе заштити од заражених животиња, саветује се да се носи заштитна одећа а ако се игром случаја у нађете у околини  људи оболелих од еболе, обавезно је прање руку!

Од почетка године, СЗО подсећа да је регистровано више од 730 преминулих и 1323 заражених еболом (али још немају смртан исход).

Коментари / 0

Оставите коментар