Ebola - virus koji se brzo širi i brzo ubija!

Majmuni i slepi miševi su prve žrtve smrtonosnog virusa, od kojih je sve počelo.

Svijet 03.08.2014 | 15:47
Ebola - virus koji se brzo širi i brzo ubija!

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava na visok nivo zaraze smrtonosnog virusa ebole, koji se i dalje enormno širi Australijom, Ugandom, Gvinejom, Sijerom Leone i Liberijom, i to sa ozbiljnim brojem smrtnih ishoda.

Ebola hemoragijska groznica je dobila ime po reci u DR Kongu gde je bolest prvi put i prepoznata 1976. godine, a nivo smrtonosnih slučajeva dostizao je i 90 procenata. Njeno rađanje je takođe svojstveno tropskim predelima saharne Afrike.

Virus se stiče nakon direktnog kontakta sa krvlju ili preko znoja zaražene životinje, a od njih se najviše ističu majmuni i slepi miševi. Veruje se da slepi miševi prenose virus i bez pipanja čoveka, ali kada on obuzme čovekov organizam lako se prenosi i kašljanjem i kijanjem.

Njeni simptomi su groznica, bol u grlu i mišićima, povraćanje i dijareja, a tek nakon dve nedelje dolazi do smanjenog funkcionisanja jetre i bubrega. Tada, zaraženi počinju da imaju problem sa unutrašnjim krvarenjem koje se može uvideti zahvaljujući crvenilu očiju, stvaranjem hematoma na koži, zgrušavanjem krvi, a krajnja faza je povraćanje same krvi.

Ne postoji lek ili vakcina za ebolu, već se ona jedino može rešiti tronedeljnom inkubacijom u posebnoj prostoriji sa alarmantnim izlazima. Svim zaraženima se ubrizgava eksperimentalni serum, koji se unapređuje iz dana u dan, sa nadom da će doneti pozitivne rezultate. Tretman uključuje balansiranje tečnosti i elektorlita da se suprotstve dehidrataciji, kao i kontrolisanje krvarenja i ublažavanje bolova pomoću antibiotika za sekundarne infekcije.

Kako biste sebe zaštiti od zaraženih životinja, savetuje se da se nosi zaštitna odeća a ako se igrom slučaja u nađete u okolini  ljudi obolelih od ebole, obavezno je pranje ruku!

Od početka godine, SZO podseća da je registrovano više od 730 preminulih i 1323 zaraženih ebolom (ali još nemaju smrtan ishod).

Komentari / 0

Ostavite komentar