Енрике заводи ред у Барси!

Нови тренер Луис Енрике најавио да ће на Камп Ноу поново увести ред, рад и дисциплину. Ко не буде добро тренирао неће играти, па макар се тај звао Меси или Нејмар!

Фудбал 03.08.2014 | 16:00
Енрике заводи ред у Барси!

Друга каталонска револуција је у току! Прву је после одласка Франка Рајкарда и сезоне без иједног освојеног трофеја спровео више него успешно Пеп Гвардиола, а за другу ће, након растанка клуба са Татом Мартином пошто ниједан нови пехар није стигао на Камп Ноу, бити задужен – Луис Енрике.

Избор 44-годишњег Шпанца поприлично је изненађење ако се зна да су у конкуренцији била нека звучнија имена, од Клопа, Ван Гала и Де Бура до Симеонеа, али вероватно најбољи за тренутак у којем се налази славна Барселона. Луис Енрике не може да се похвали иоле значајнијим резултатима у тренерској каријери, али зато боље од икога познаје стање у клубу у којем је провео 11 година: осам као играч и капитен првог тима и још три као шеф стручног штаба филијале Барселоне Б.

С обзиром да је познат по чврстој руци, навијачи Каталонаца се надају да је прави човек на правом месту и у право време. И да ће, пре свега, играчима који су се поприлично заситили успеха вратити страст на терену, а дисциплину ван њега. И то у стилу његових надимака – Ајронмен и Терминатор.

Током играчке каријере наступао је на три светска и једном европском првенству, а највише буре изазвао је када је без обештећења прешао из Реал Мадрида у Барселону. У каталонској престоници су га дочекали прилично сумњичаво, али је борбеношћу и головима „купио“ фанове, па му је поверена и капитенска трака пре него што је са 34 године одлучио да окачи копачке о клин.

Тренерску каријеру започео је на Камп Ноу. Када је Гвардиола преузео први тим, он је постављен за тренера Барселоне Б у којој не само да је изгурао неколико одличних фудбалера, него је екипу довео и до треће позиције у Сегунди. После етапе за заборав у Роми и одлично обављеног посла у Селти, уследио је позив који се не одбија.

Луис Енрике је 54. тренер у историји Барселоне, осми бивши капитен после Ногуеса, Самитиера, Кубале, Родригеза, Рифе, Кројфа и Гвардиоле којем је поверена командна палица, а први стручњак који на Камп Ноу стиже из Астурије. У аналима су остали запамћени управо Кројф по најдужем стажу, од чак осам година и Пеп Гвардиола по невероватних 14 освојених трофеја.

Током играчке каријере у Барси Луис Енрике је учио од Робсона, Ван Гала, Антића и Рајкарда, а његову фудбалску филозофију данас понајвише пореде са Гвардиолином и Симеоневом.
"Од сваког тренера сам нешто научио и свако од њих је оставио неки печат, али се искрено трудим да изгурам своје идеје и свој стил", каже Луис Енрике.

Да неће поновити грешке претходника показао је већ на првом кораку, када се лишио услуга играча који су до јуче били „недодирљиви“. Отишли су Сеск Фабрегас и Алексис Санчез, „на чекању су“ Ћави и Дани Алвес, а подужи је број оних који су добили одрешене руке да траже нови клуб: Пинто, Сонг, Афелај, Кркић (прешао у Стоук), Куенка, Тељо, Џонатан дос Сантос (прешао у Виљареал)...

И то је само био почетак, пошто је „почистио“ многе људе у свлачионици и око ње, од саветника, физиотерапеута до економа! Па чак и појединце који су важили за „људе блиске Месију“, што је годинама уназад била главна препорука за ангажман у Барселони. Оформио је знатно мањи стручни штаб него што су имали Мартино,Виланова, али и Гвардиола, окружио се искључиво људима у које има максимално поверење, од тренера голмана Унзуеа (радио и са Гвардиолом), до Рафаела Пола, стручњака за кондицију који је Месијево годиште. И, наравно, што је новитет, довео је и психолога.
"Ма он је ту због мене, а ако желите могу да га ставим на располагање и вама новинарима" покушао је да окрене на шалу Луис Енрике.

"Нисам ни Гвардиола ни Симеоне, али ћу од играча пре свега тражити већу глад за победама. Ко то не буде показао, неће играти".

Да се не ради о празним причама Луис Енрике је показао у Роми када је на клупу послао ни мање ни више него легенду Франческа Тотија!
"Тоти је икона, фудбалски бог Рима, али у клубу ја одлучујем. Не плашим се тешких одлука, само их кукавице избегавају", рекао је Луис Енрике који је у Селти неколицини играча променио позиције на којима су до тада играли.

Свлачионица Барселоне би лако могла да постане темпирана бомба ако се на истим таласним дужинама не нађу Луис Енрике и Лео Меси. Није тајна да се Аргентинцу годинама гледа кроз прсте, да често тренира колико он сматра да је неопходно, да се према њему прави тактика и бирају играчи... Ако је веровати онима који добро познају новог тренера Барсе, код њега то неће проћи. Па макар се тај неко звао Меси или Нејмар! И макар због тога морао да напусти клуб пре истека недавно потписаног двогодишњег уговора.

Одмах по доласку Луис Енрике је „реактивирао“ неке наредбе које су важиле у Гвардиолиној ери, те придодао неке своје: забрањена је употреба мобилних, твитовање и снимање, препоручен бар један оброк у клупском ресторану између тренинга, посебни режими исхране за неке фудбалере, неће бити маркетиншких тура већ озбиљних припрема...

Луис Енрике важи за породичног човека. Већ 17 година је у браку са Еленом Куљељ са којом има троје деце: сина Пача (16), те ћерке Сиру (14) и Ћану (5). Како сам признаје има мало пријатеља, али верних. Са фудбалске сцене најближи су му Абелардо, Пујол, Де ла Пења, Гвардиола, Пици, Амор, али и Португалац Луис Фиго.

Многи су морали да напусте Камп Ноу, док су други добили пуно поверење новог шефа стручног штаба. Пре свих сјајни Аргентинац Хавијер Маскерано, за којег је Луис Енрике инсистирао да потпише нови уговор, а овај је то потврдио одличним партијама у Бразилу.

Такође, инсистирао је на останку Педра, али и повратку Рафиње (Селта) и Деулофеуа (Евертон).

Луис Енрике

Рођен: 8. маја 1970. у Хихону
Земља: Шпанија
Играчка каријера: Спортинг 1989-1991. (45 мечева/17 голова), Реал Мадрид 1991-1996. (213/18), Барселона 1996-2004. (300/109).
Репрезентација: 62 меча (12 голова)
Тренерска каријера: Барселона Б 2008-2011, Рома 2011-2012, Селта 2013-2014, Барселона 2014.
Титуле као играч: са Реалом 1 титула и 1 Куп Краља, са Барселоном 2 лиге, 2 Купа, 1 Куп Купова, 1 Суперкуп Европе, са Шпанијом злато на ОИ 1992.

ТРЕНЕРИ БАРСЕ ОД 2000.
Лоренцо С. ФЕРЕР 2000-2001.
Карлес РЕШАК 2001-2002.
Луј ВАН ГАЛ 2002-2003.
Радомир АНТИЋ 2003-2003.
Франк РАЈКАРД 2003-2008.
Ђозеп ГВАРДИОЛА 2008-2012.
Тито ВИЛАНОВА 2012-2013.
Херардо МАРТИНО 2013-2014.
Луис ЕНРИКЕ 2014-?

ПРАВИЛА, ПРАВИЛА...

1. ЛИДЕР
(звезде су на терену, али о свему одлучује човек на клупи)
2. НАПАД
(колико је важно побеђивати, толико и играти атрактивно)
3. ЛОПТА
(напад је најбоља одбрана, остварити што већи посед лопте)
4. МЛАДИ
(што више играча из сопствених редова и то у главним улогама)
5. ПРОМЕНЕ
(на свим нивоима, од играчког састава до свлачионице)
6. БОРБА
(ко се не буде трудио на тренинзима, неће играти утакмице)
7. (НЕ)ПРАВЕДАН
(никада није и неће бежати од тешких одлука)

Коментари / 0

Оставите коментар