Enrike zavodi red u Barsi!

Novi trener Luis Enrike najavio da će na Kamp Nou ponovo uvesti red, rad i disciplinu. Ko ne bude dobro trenirao neće igrati, pa makar se taj zvao Mesi ili Nejmar!

Fudbal 03.08.2014 | 16:00
Enrike zavodi red u Barsi!

Druga katalonska revolucija je u toku! Prvu je posle odlaska Franka Rajkarda i sezone bez ijednog osvojenog trofeja sproveo više nego uspešno Pep Gvardiola, a za drugu će, nakon rastanka kluba sa Tatom Martinom pošto nijedan novi pehar nije stigao na Kamp Nou, biti zadužen – Luis Enrike.

Izbor 44-godišnjeg Španca poprilično je iznenađenje ako se zna da su u konkurenciji bila neka zvučnija imena, od Klopa, Van Gala i De Bura do Simeonea, ali verovatno najbolji za trenutak u kojem se nalazi slavna Barselona. Luis Enrike ne može da se pohvali iole značajnijim rezultatima u trenerskoj karijeri, ali zato bolje od ikoga poznaje stanje u klubu u kojem je proveo 11 godina: osam kao igrač i kapiten prvog tima i još tri kao šef stručnog štaba filijale Barselone B.

S obzirom da je poznat po čvrstoj ruci, navijači Katalonaca se nadaju da je pravi čovek na pravom mestu i u pravo vreme. I da će, pre svega, igračima koji su se poprilično zasitili uspeha vratiti strast na terenu, a disciplinu van njega. I to u stilu njegovih nadimaka – Ajronmen i Terminator.

Tokom igračke karijere nastupao je na tri svetska i jednom evropskom prvenstvu, a najviše bure izazvao je kada je bez obeštećenja prešao iz Real Madrida u Barselonu. U katalonskoj prestonici su ga dočekali prilično sumnjičavo, ali je borbenošću i golovima „kupio“ fanove, pa mu je poverena i kapitenska traka pre nego što je sa 34 godine odlučio da okači kopačke o klin.

Trenersku karijeru započeo je na Kamp Nou. Kada je Gvardiola preuzeo prvi tim, on je postavljen za trenera Barselone B u kojoj ne samo da je izgurao nekoliko odličnih fudbalera, nego je ekipu doveo i do treće pozicije u Segundi. Posle etape za zaborav u Romi i odlično obavljenog posla u Selti, usledio je poziv koji se ne odbija.

Luis Enrike je 54. trener u istoriji Barselone, osmi bivši kapiten posle Noguesa, Samitiera, Kubale, Rodrigeza, Rife, Krojfa i Gvardiole kojem je poverena komandna palica, a prvi stručnjak koji na Kamp Nou stiže iz Asturije. U analima su ostali zapamćeni upravo Krojf po najdužem stažu, od čak osam godina i Pep Gvardiola po neverovatnih 14 osvojenih trofeja.

Tokom igračke karijere u Barsi Luis Enrike je učio od Robsona, Van Gala, Antića i Rajkarda, a njegovu fudbalsku filozofiju danas ponajviše porede sa Gvardiolinom i Simeonevom.
"Od svakog trenera sam nešto naučio i svako od njih je ostavio neki pečat, ali se iskreno trudim da izguram svoje ideje i svoj stil", kaže Luis Enrike.

Da neće ponoviti greške prethodnika pokazao je već na prvom koraku, kada se lišio usluga igrača koji su do juče bili „nedodirljivi“. Otišli su Sesk Fabregas i Aleksis Sančez, „na čekanju su“ Ćavi i Dani Alves, a poduži je broj onih koji su dobili odrešene ruke da traže novi klub: Pinto, Song, Afelaj, Krkić (prešao u Stouk), Kuenka, Teljo, Džonatan dos Santos (prešao u Viljareal)...

I to je samo bio početak, pošto je „počistio“ mnoge ljude u svlačionici i oko nje, od savetnika, fizioterapeuta do ekonoma! Pa čak i pojedince koji su važili za „ljude bliske Mesiju“, što je godinama unazad bila glavna preporuka za angažman u Barseloni. Oformio je znatno manji stručni štab nego što su imali Martino,Vilanova, ali i Gvardiola, okružio se isključivo ljudima u koje ima maksimalno poverenje, od trenera golmana Unzuea (radio i sa Gvardiolom), do Rafaela Pola, stručnjaka za kondiciju koji je Mesijevo godište. I, naravno, što je novitet, doveo je i psihologa.
"Ma on je tu zbog mene, a ako želite mogu da ga stavim na raspolaganje i vama novinarima" pokušao je da okrene na šalu Luis Enrike.

"Nisam ni Gvardiola ni Simeone, ali ću od igrača pre svega tražiti veću glad za pobedama. Ko to ne bude pokazao, neće igrati".

Da se ne radi o praznim pričama Luis Enrike je pokazao u Romi kada je na klupu poslao ni manje ni više nego legendu Frančeska Totija!
"Toti je ikona, fudbalski bog Rima, ali u klubu ja odlučujem. Ne plašim se teških odluka, samo ih kukavice izbegavaju", rekao je Luis Enrike koji je u Selti nekolicini igrača promenio pozicije na kojima su do tada igrali.

Svlačionica Barselone bi lako mogla da postane tempirana bomba ako se na istim talasnim dužinama ne nađu Luis Enrike i Leo Mesi. Nije tajna da se Argentincu godinama gleda kroz prste, da često trenira koliko on smatra da je neophodno, da se prema njemu pravi taktika i biraju igrači... Ako je verovati onima koji dobro poznaju novog trenera Barse, kod njega to neće proći. Pa makar se taj neko zvao Mesi ili Nejmar! I makar zbog toga morao da napusti klub pre isteka nedavno potpisanog dvogodišnjeg ugovora.

Odmah po dolasku Luis Enrike je „reaktivirao“ neke naredbe koje su važile u Gvardiolinoj eri, te pridodao neke svoje: zabranjena je upotreba mobilnih, tvitovanje i snimanje, preporučen bar jedan obrok u klupskom restoranu između treninga, posebni režimi ishrane za neke fudbalere, neće biti marketinških tura već ozbiljnih priprema...

Luis Enrike važi za porodičnog čoveka. Već 17 godina je u braku sa Elenom Kuljelj sa kojom ima troje dece: sina Pača (16), te ćerke Siru (14) i Ćanu (5). Kako sam priznaje ima malo prijatelja, ali vernih. Sa fudbalske scene najbliži su mu Abelardo, Pujol, De la Penja, Gvardiola, Pici, Amor, ali i Portugalac Luis Figo.

Mnogi su morali da napuste Kamp Nou, dok su drugi dobili puno poverenje novog šefa stručnog štaba. Pre svih sjajni Argentinac Havijer Maskerano, za kojeg je Luis Enrike insistirao da potpiše novi ugovor, a ovaj je to potvrdio odličnim partijama u Brazilu.

Takođe, insistirao je na ostanku Pedra, ali i povratku Rafinje (Selta) i Deulofeua (Everton).

Luis Enrike

Rođen: 8. maja 1970. u Hihonu
Zemlja: Španija
Igračka karijera: Sporting 1989-1991. (45 mečeva/17 golova), Real Madrid 1991-1996. (213/18), Barselona 1996-2004. (300/109).
Reprezentacija: 62 meča (12 golova)
Trenerska karijera: Barselona B 2008-2011, Roma 2011-2012, Selta 2013-2014, Barselona 2014.
Titule kao igrač: sa Realom 1 titula i 1 Kup Kralja, sa Barselonom 2 lige, 2 Kupa, 1 Kup Kupova, 1 Superkup Evrope, sa Španijom zlato na OI 1992.

TRENERI BARSE OD 2000.
Lorenco S. FERER 2000-2001.
Karles REŠAK 2001-2002.
Luj VAN GAL 2002-2003.
Radomir ANTIĆ 2003-2003.
Frank RAJKARD 2003-2008.
Đozep GVARDIOLA 2008-2012.
Tito VILANOVA 2012-2013.
Herardo MARTINO 2013-2014.
Luis ENRIKE 2014-?

PRAVILA, PRAVILA...

1. LIDER
(zvezde su na terenu, ali o svemu odlučuje čovek na klupi)
2. NAPAD
(koliko je važno pobeđivati, toliko i igrati atraktivno)
3. LOPTA
(napad je najbolja odbrana, ostvariti što veći posed lopte)
4. MLADI
(što više igrača iz sopstvenih redova i to u glavnim ulogama)
5. PROMENE
(na svim nivoima, od igračkog sastava do svlačionice)
6. BORBA
(ko se ne bude trudio na treninzima, neće igrati utakmice)
7. (NE)PRAVEDAN
(nikada nije i neće bežati od teških odluka)

Komentari / 0

Ostavite komentar