ТВ1 одбацила ултиматум Туркиш ерлајнса

ТВ1 је вечерас у свом најгледанијем термину (Дневник ТВ1) објавила да је раскинула сарадњу са турском авиокомпанијом Туркиш Ерлајнс.

Босна и Херцеговина 02.08.2014 | 20:48
ТВ1 одбацила ултиматум Туркиш ерлајнса

Наиме, ТВ1 је у протеклом периоду објавила низ прилога у којима се критички осврнула на непоштивање уговора Туркиш Ерлајнс према бх. партнеру БХ Ерлајнсу.
 
Турској компанији засметали су прилози у којима су објављени званични документи уговора двије авиокомпаније, али и изјаве саговорника који су говорили за ТВ1 па и интервју којег је овој кући дао федерални министар промета и комуникација Енвер Биједић.

Стога је Туркиш Ерлајнс обавијестио маркетинг ТВ1 да „уколико желе наставити сарадњу у облику рекламирања ове компаније на ТВ1“ да информативни програм телевизије мора престати са истраживањем наведене теме и објавама информација које Туркиш Ерлајнс сматра штетним за компанију.

Из ТВ1 су одбили пристати на ову „понуду“ турске компаније и вечерас званично објавили да не пристају на уцјењивачке услове који су им понуђени.

Рекацију преносимо у цијелости ...

“Редакција информативног програма наше телевизије у протеклом је периоду објавила низ извјештаја о томе како је Туркиш Ерлајнс неиспуњавајући обавезе из уговора о партнерству за четири године готово уништио БХ Ерлајнс. И данас је због Турака БиХ принуђена гасити и онај мали број линија на којима саобраћају наши авиони. Наши извјештаји били су поткријепљени чињеницама и изјавама надлежних из којих се могао извући само један истинит закључак – да је ТУРКИШ ЕРЛАЈНС СЛОМИО КРИЛА ЈЕДИНОЈ БХ. АВИОКОМПАНИЈИ. А да смо били потпуно у праву потврдила је и сама турска авиокомпанија, која је обавијестила ТВ1 да има намјеру раскинути уговор о рекламирању на нашој телевизији. Можда ћемо због истинитих информација платити економски цех, али нас у објављивању истине неће зауставити.

Туркиш Ерлајнс је, уз Бајрамску честитку, обавијестио маркетинг наше куће да су у овој компанији били веома задовољни сарадњом са ТВ1 од њеног почетка. Но да су исто тако у задњих пар мјесеци веома разочарани због негативних објављивања вијести на ТВ1 усмјерених против Туркиш Ерлајнс. Директор Туркиш Ерлајнс Салих Кансу у свом емалу даље наводи:
 
КАНСУ: “Као добра воља са наше стране, те како би се наша сарадња наставила, од ТВ1 захтијевамо да Туркиш Ерлајнс пошаље официјелно писмо извињења, те да пристајете да потпишемо анекс на постојећи уговор са сљедећом ставком:

"Туркиш Ерлајнс има право да самостално оконча сарадњу са ТВ1 без икаквих посљедица ако ТВ1 објави или направи било какве вијести, прилог и интервју који може наштетити угледу Туркиш Ерлајнс или га уништити”.

Одговор маркетинг службе ТВ1 био је јасан - што се тиче сарадње двије компаније, испоштоване су све одредбе актуалног Уговора, и није било кршења нити једне његове ставке.
 
МАРКЕТИНГ ТВ1: “Надамо се да знате да ми нисмо медиј у којем се може купити информација или "мир". Наша обавеза према друштвеној заједници је да преносимо тачне и провјерене информације, а ако се ваша компанија нашла у тој причи, то стварно није до нас. Ми само објективно радимо свој посао”.
 
Такође, није нам било јасно за шта конкретно Туркиш Ерлајнс тражи извињење. Нити на један прилог који смо објавили ова авиокомпанија није упутила деманти, нити су у току припреме прилога били спремни да говоре за ТВ1 и тако изнесу своју страну приче. Што се тиче клаузуле у Уговору у којој Туркиш Ерлајнс заправо тражи да уколико наставимо са сарадњом не смијемо објавити нити једну информацију која је супротна интересима турске компаније - Ради се о ничему другом до класичној уцјени на коју дакако нећемо пристати. Према Туркисх аирлинесу су испоштоване све ставке Уговора, и ова је компанија имала свој рекламни простор у нашим маркетиншким минутама и то нема
нити смије имати било какве везе са објављивањем прилога у информативним минутама Дневника или вијести на ТВ1. Наиме, осим што је супротно закону није ни у складу основним постулатима новинарске професије. Са задовољством зато прекидамо сарадњу са Туркиш Ерлајнс, на уцјене не пристајемо, слободу објаве информације на ТВ1 не може се купити.

Истраживајући овај срамни случај уништавања БХ Ерлајнса водили смо се интересима јавности и заштите права бх компаније, а не сопственим економским интересима. Тако ћемо и наставити.
 
Ово није први пут да поједине турске компаније праве притиске на уређивачку политику наше тв куће с циљем фаворизирања својих политичких пријатеља у БИХ.
Свима њима, бројним маркетиншким мешетарима, страним и домаћим, који уцјенама и притисцима покушавају да униште кредибилитет наше куће са задовољством можемо поручити да наша гледансот, утицај и респект код гледалаца свакодневно расте. Управо због тога нећемо дозволити да будемо играчка политичких и економских лобија.

У конкретном покушају Туркиш Ерлајнс да се економски обрачуна са ТВ1, укидањем реклама, успјеће им само да укину своју рекламу. Раскидање уговра, у времену када се цијела медијска индустрија у БиХ налази у тешкој ситуацији, донекле ће нанијети штету пословању наше куће. Међутим, оно што је важније неће угрозити наше моралне критерије и кредибилитет којег смо стекли код наших гледалаца и који по сваку цијену намјеравамо очувати."

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

лара

02.08.2014 19:07

или су будале или имају ја.. до пода :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

02.08.2014 19:08

Свака цаст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навијац

02.08.2014 19:45

Пуно су код нас добродосли "пријатељи". Брзо се одомаце и захтијевају висе него домацинско гостопримство. Све је интерес, а ми требамо тјерати свој. Свака цаст ТВ1!

ОДГОВОРИТЕ
Name

номад

03.08.2014 06:21

Честитамо!

ОДГОВОРИТЕ