TV1 odbacila ultimatum Turkiš erlajnsa

TV1 je večeras u svom najgledanijem terminu (Dnevnik TV1) objavila da je raskinula saradnju sa turskom aviokompanijom Turkiš Erlajns.

Bosna i Hercegovina 02.08.2014 | 20:48
TV1 odbacila ultimatum Turkiš erlajnsa

Naime, TV1 je u proteklom periodu objavila niz priloga u kojima se kritički osvrnula na nepoštivanje ugovora Turkiš Erlajns prema bh. partneru BH Erlajnsu.
 
Turskoj kompaniji zasmetali su prilozi u kojima su objavljeni zvanični dokumenti ugovora dvije aviokompanije, ali i izjave sagovornika koji su govorili za TV1 pa i intervju kojeg je ovoj kući dao federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić.

Stoga je Turkiš Erlajns obavijestio marketing TV1 da „ukoliko žele nastaviti saradnju u obliku reklamiranja ove kompanije na TV1“ da informativni program televizije mora prestati sa istraživanjem navedene teme i objavama informacija koje Turkiš Erlajns smatra štetnim za kompaniju.

Iz TV1 su odbili pristati na ovu „ponudu“ turske kompanije i večeras zvanično objavili da ne pristaju na ucjenjivačke uslove koji su im ponuđeni.

Rekaciju prenosimo u cijelosti ...

“Redakcija informativnog programa naše televizije u proteklom je periodu objavila niz izvještaja o tome kako je Turkiš Erlajns neispunjavajući obaveze iz ugovora o partnerstvu za četiri godine gotovo uništio BH Erlajns. I danas je zbog Turaka BiH prinuđena gasiti i onaj mali broj linija na kojima saobraćaju naši avioni. Naši izvještaji bili su potkrijepljeni činjenicama i izjavama nadležnih iz kojih se mogao izvući samo jedan istinit zaključak – da je TURKIŠ ERLAJNS SLOMIO KRILA JEDINOJ BH. AVIOKOMPANIJI. A da smo bili potpuno u pravu potvrdila je i sama turska aviokompanija, koja je obavijestila TV1 da ima namjeru raskinuti ugovor o reklamiranju na našoj televiziji. Možda ćemo zbog istinitih informacija platiti ekonomski ceh, ali nas u objavljivanju istine neće zaustaviti.

Turkiš Erlajns je, uz Bajramsku čestitku, obavijestio marketing naše kuće da su u ovoj kompaniji bili veoma zadovoljni saradnjom sa TV1 od njenog početka. No da su isto tako u zadnjih par mjeseci veoma razočarani zbog negativnih objavljivanja vijesti na TV1 usmjerenih protiv Turkiš Erlajns. Direktor Turkiš Erlajns Salih Kansu u svom emalu dalje navodi:
 
KANSU: “Kao dobra volja sa naše strane, te kako bi se naša saradnja nastavila, od TV1 zahtijevamo da Turkiš Erlajns pošalje oficijelno pismo izvinjenja, te da pristajete da potpišemo aneks na postojeći ugovor sa sljedećom stavkom:

"Turkiš Erlajns ima pravo da samostalno okonča saradnju sa TV1 bez ikakvih posljedica ako TV1 objavi ili napravi bilo kakve vijesti, prilog i intervju koji može naštetiti ugledu Turkiš Erlajns ili ga uništiti”.

Odgovor marketing službe TV1 bio je jasan - što se tiče saradnje dvije kompanije, ispoštovane su sve odredbe aktualnog Ugovora, i nije bilo kršenja niti jedne njegove stavke.
 
MARKETING TV1: “Nadamo se da znate da mi nismo medij u kojem se može kupiti informacija ili "mir". Naša obaveza prema društvenoj zajednici je da prenosimo tačne i provjerene informacije, a ako se vaša kompanija našla u toj priči, to stvarno nije do nas. Mi samo objektivno radimo svoj posao”.
 
Takođe, nije nam bilo jasno za šta konkretno Turkiš Erlajns traži izvinjenje. Niti na jedan prilog koji smo objavili ova aviokompanija nije uputila demanti, niti su u toku pripreme priloga bili spremni da govore za TV1 i tako iznesu svoju stranu priče. Što se tiče klauzule u Ugovoru u kojoj Turkiš Erlajns zapravo traži da ukoliko nastavimo sa saradnjom ne smijemo objaviti niti jednu informaciju koja je suprotna interesima turske kompanije - Radi se o ničemu drugom do klasičnoj ucjeni na koju dakako nećemo pristati. Prema Turkish airlinesu su ispoštovane sve stavke Ugovora, i ova je kompanija imala svoj reklamni prostor u našim marketinškim minutama i to nema
niti smije imati bilo kakve veze sa objavljivanjem priloga u informativnim minutama Dnevnika ili vijesti na TV1. Naime, osim što je suprotno zakonu nije ni u skladu osnovnim postulatima novinarske profesije. Sa zadovoljstvom zato prekidamo saradnju sa Turkiš Erlajns, na ucjene ne pristajemo, slobodu objave informacije na TV1 ne može se kupiti.

Istraživajući ovaj sramni slučaj uništavanja BH Erlajnsa vodili smo se interesima javnosti i zaštite prava bh kompanije, a ne sopstvenim ekonomskim interesima. Tako ćemo i nastaviti.
 
Ovo nije prvi put da pojedine turske kompanije prave pritiske na uređivačku politiku naše tv kuće s ciljem favoriziranja svojih političkih prijatelja u BIH.
Svima njima, brojnim marketinškim mešetarima, stranim i domaćim, koji ucjenama i pritiscima pokušavaju da unište kredibilitet naše kuće sa zadovoljstvom možemo poručiti da naša gledansot, uticaj i respekt kod gledalaca svakodnevno raste. Upravo zbog toga nećemo dozvoliti da budemo igračka političkih i ekonomskih lobija.

U konkretnom pokušaju Turkiš Erlajns da se ekonomski obračuna sa TV1, ukidanjem reklama, uspjeće im samo da ukinu svoju reklamu. Raskidanje ugovra, u vremenu kada se cijela medijska industrija u BiH nalazi u teškoj situaciji, donekle će nanijeti štetu poslovanju naše kuće. Međutim, ono što je važnije neće ugroziti naše moralne kriterije i kredibilitet kojeg smo stekli kod naših gledalaca i koji po svaku cijenu namjeravamo očuvati."

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

lara

02.08.2014 19:07

ili su budale ili imaju ja.. do poda :)

ODGOVORITE
Name

Aco

02.08.2014 19:08

Svaka cast!

ODGOVORITE
Name

Navijac

02.08.2014 19:45

Puno su kod nas dobrodosli "prijatelji". Brzo se odomace i zahtijevaju vise nego domacinsko gostoprimstvo. Sve je interes, a mi trebamo tjerati svoj. Svaka cast TV1!

ODGOVORITE
Name

nomad

03.08.2014 06:21

Чeсtиtaмo!

ODGOVORITE