Кнежево судским путем до буџета

Министарство локалне управе и самоуправе у понедјељак ће покренути судску процедуру за деблокирање буџета општине Кнежево, која од 30. јуна не може да располаже буџетским новцем, јер је истекао рок до којег је важила одлука о привременом финансирању.

Република Српска 02.08.2014 | 21:19
Кнежево судским путем до буџета

Будући да валидне скупштинске већине за усвајање буџета за текућу годину није било и да сједница општинског парламента није одржана дуже од годину дана, готово у потпуности је блокиран рад ове општине.

На све то услиједила је и незаконита одлука Пореске управе о принудној наплати пореза и доприноса из 2012. године када је општином управљао начелник из СНСД-а Чедо Вуковић.

На посљедњој сједници Владе расправљало се и о Кнежеву. Приједлог буџета који је доставила нелегитимна скупштинска већина, коју чине одборници СНСД-а, два бивша одборника СДС-а и још неколико одборника из мањих партија, оцијењен је непотпуним.

Министарка локалне управе и самоуправе Лејла Решић најављује да ће затражити наметање буџета судским путем.

Уколико суд прихвати захтјев, процедура би требало да буде окончана до краја августа, а привремени буџет би био у висини прошлогодишњег.

Са оваквим потезом сагласан је и начелник Боре Шкељић, који је и раније тражио да се судским путем утврди привремено финансирање. Тврди да је домаћински располагао буџетским новцем за разлику од свог претходника Чеде Вуковића из СНСД-а.

Осим позитивног исхода у вези са буџетом, начелник Шкељић очекује да ће и Пореска управа вратити новац који је незаконито скинула с општинског рачуна. На његовој страни је и одлука Министарства финансија којом је потврђена грешка помоћника директора Пореске управе Теде Цвишића.

Уколико Пореска управа не поступи по тој одлуци, Шкељић најављује кривичну пријаву против одговорних.


(БН ТВ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Око соколово

03.08.2014 07:30

Републички властодршци користе све полуге власти с циљем саботирања општина гдје ти властодршци нису на власти. Претходни СНСДови начелници су развалали те општине, увалили их у дугове, перући новац преко којекаквих приватних фирми. Није им било довољно да покраду сав новац од реалних прихода него су онда још узимали кредите. Шљам не зна и не може другачије. Постоји репресивни апарат и затвори за такве. Издржаће се некако до октобра. Гласајте за промјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кнежево

04.08.2014 06:46

Политика ме апсолутно не интересује али све док не будемо говорили истину и само истину, животи нам неће бити ништа бољи. Пореска управа је скинула са рачуна 300.000 КМ због неплаћања репрограма, који је потписан 2013. године, због чега су све обавезе доспјеле на плаћање. Ко је кривац за то??? Ако си потписао уговор онда га и поштуј. Скупштина општине је одржавана неколико пута у претходних годину дана али увијек је било проблема. Начелник општине држи закључана врата сале за састанке, крије печат скупштине и исту не признаје. Зар је у данашње вријеме могуће да Извршна власт (начелник) не признаје Законодавну власт (скупштина). Истина је само једна: начелник у наредну кампању не може ући са причом да је нешто урадио за општину (осим у претходном мандату да је купио мотел, хотел, кафану, ...), него му се прича своди на то да му други не дозвољавају да ради шта и како хоће. Па наравно да му то нико неће допустити. Кампања "жалите ме јер ми други не дају" је стварно за жалити. Објективност треба постојати на сваком нивоу.

ОДГОВОРИТЕ