Kneževo sudskim putem do budžeta

Ministarstvo lokalne uprave i samouprave u ponedjeljak će pokrenuti sudsku proceduru za deblokiranje budžeta opštine Kneževo, koja od 30. juna ne može da raspolaže budžetskim novcem, jer je istekao rok do kojeg je važila odluka o privremenom finansiranju.

Republika Srpska 02.08.2014 | 21:19
Kneževo sudskim putem do budžeta

Budući da validne skupštinske većine za usvajanje budžeta za tekuću godinu nije bilo i da sjednica opštinskog parlamenta nije održana duže od godinu dana, gotovo u potpunosti je blokiran rad ove opštine.

Na sve to uslijedila je i nezakonita odluka Poreske uprave o prinudnoj naplati poreza i doprinosa iz 2012. godine kada je opštinom upravljao načelnik iz SNSD-a Čedo Vuković.

Na posljednjoj sjednici Vlade raspravljalo se i o Kneževu. Prijedlog budžeta koji je dostavila nelegitimna skupštinska većina, koju čine odbornici SNSD-a, dva bivša odbornika SDS-a i još nekoliko odbornika iz manjih partija, ocijenjen je nepotpunim.

Ministarka lokalne uprave i samouprave Lejla Rešić najavljuje da će zatražiti nametanje budžeta sudskim putem.

Ukoliko sud prihvati zahtjev, procedura bi trebalo da bude okončana do kraja avgusta, a privremeni budžet bi bio u visini prošlogodišnjeg.

Sa ovakvim potezom saglasan je i načelnik Bore Škeljić, koji je i ranije tražio da se sudskim putem utvrdi privremeno finansiranje. Tvrdi da je domaćinski raspolagao budžetskim novcem za razliku od svog prethodnika Čede Vukovića iz SNSD-a.

Osim pozitivnog ishoda u vezi sa budžetom, načelnik Škeljić očekuje da će i Poreska uprava vratiti novac koji je nezakonito skinula s opštinskog računa. Na njegovoj strani je i odluka Ministarstva finansija kojom je potvrđena greška pomoćnika direktora Poreske uprave Tede Cvišića.

Ukoliko Poreska uprava ne postupi po toj odluci, Škeljić najavljuje krivičnu prijavu protiv odgovornih.


(BN TV)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Oko sokolovo

03.08.2014 07:30

Republički vlastodršci koriste sve poluge vlasti s ciljem sabotiranja opština gdje ti vlastodršci nisu na vlasti. Prethodni SNSDovi načelnici su razvalali te opštine, uvalili ih u dugove, perući novac preko kojekakvih privatnih firmi. Nije im bilo dovoljno da pokradu sav novac od realnih prihoda nego su onda još uzimali kredite. Šljam ne zna i ne može drugačije. Postoji represivni aparat i zatvori za takve. Izdržaće se nekako do oktobra. Glasajte za promjene.

ODGOVORITE
Name

kneževo

04.08.2014 06:46

Politika me apsolutno ne interesuje ali sve dok ne budemo govorili istinu i samo istinu, životi nam neće biti ništa bolji. Poreska uprava je skinula sa računa 300.000 KM zbog neplaćanja reprograma, koji je potpisan 2013. godine, zbog čega su sve obaveze dospjele na plaćanje. Ko je krivac za to??? Ako si potpisao ugovor onda ga i poštuj. Skupština opštine je održavana nekoliko puta u prethodnih godinu dana ali uvijek je bilo problema. Načelnik opštine drži zaključana vrata sale za sastanke, krije pečat skupštine i istu ne priznaje. Zar je u današnje vrijeme moguće da Izvršna vlast (načelnik) ne priznaje Zakonodavnu vlast (skupština). Istina je samo jedna: načelnik u narednu kampanju ne može ući sa pričom da je nešto uradio za opštinu (osim u prethodnom mandatu da je kupio motel, hotel, kafanu, ...), nego mu se priča svodi na to da mu drugi ne dozvoljavaju da radi šta i kako hoće. Pa naravno da mu to niko neće dopustiti. Kampanja "žalite me jer mi drugi ne daju" je stvarno za žaliti. Objektivnost treba postojati na svakom nivou.

ODGOVORITE