Само да се мај не понови!

Обилне кише које су се протеклих дана жестоко обрушиле на Српску и регион, опет су утерале страх у кости становницима општина који се још нису опоравили ни од мајских разорних поплава!

Република Српска 03.08.2014 | 14:00
Само да се мај не понови!

Метеоролошке прогнозе за наредни период такође нису нимало охрабрујуће, с обзиром да нас, према предвиђањима из више различитих извора, и током већег дела августа очекује облачно време, праћено кишом, пљусковима и грмљавином!

Међутим, да је ситуација и без новог таласа падавина прилично алармантна, сведочи и чињеница да је река Врбања испод градског моста у Челинцу за само два дана порасла за читав метар, док њен уобичајени водостај на овом месту износи свега 50 центиметара?!

У највећој паници су становници челиначког насеља Раскршће, који кажу да свакодневно проверавају водостај реке, плашећи се да се не понови мајски сценарио!

“Пре два месеца, водена стихија је од било какве комуникације одсекла многе куће, а такву катастрофу нису запамтили ни најстарији Челинчани. Целе породице су буквално биле заробљене у својим кућама, све док се вода није повукла из дворишта. Ако киша настави падати, лоше нам се пише”, испричао је мештанин Илија Личина.

Због забрињавајуће ситуације у овој општини заседао је и Кризни штаб, након чега је одлучено да се одређена предузећа и физичка лица ставе у стање приправности!
Мирољуб Васић, начелник Штаба цивилне заштите у Челинцу, каже да је Врбања још у кориту, али да њен водостај изузетно брзо расте.

“Да ли ће доћи до њеног изливања зависи од дешавања у Котор Варошу, тако да смо у пуној приправности. Проблем је и што временске прилике никако да се устабиле, па је Врбања порасла за цео метар испод градског моста. Константно пратимо ситуацију, надајући се да ће нас заобићи нове поплаве”, наглашава Васић.

А нове поплаве су пре неколико дана погодиле Костајницу, где се под водом нашло више од стотину стамбених и помоћних објеката. Наиме, обилне падавине су у изузетно кратком временском периоду створили бујице, па су се речице Мачковац, Стригова и други мањи потоци са околних брда сручили на град. У року од само 15 минута вода је продрла у већи број објеката, него током мајских поплава?!

Само пар дана пре Костајнице, на удару водених бујица и олујног невремена нашле су се братуначке месне заједнице Кравица, Глогова и Реповац, у којима је вода однела и пет мањих мостова.

Према речима очевидаца, водостај речица Глоговска и Кравичка је за неколико минута порастао за два метра, након чега су се излиле из корита и поплавиле поља, те стамбене и друге објекте.

“Вода је ушла у 20 кућа и 80 пословних и помоћних објеката, уништене су плантаже воћа, пластеници и пољопривредни усеви, па су поплављене месне заједнице претрпеле готово исту штету као и у мају”, рекао је том приликом начелник Братунца, Недељко Млађеновић.

Мештани кажу да је ово невреме изазвало брз раст водостаја и донело већу количину падавина, које су брже довеле до поплаве него у мају, када су поменуте месне заједнице претрпеле огромне штете.

“Прво је почео дувати олујни ветар који је ломио дрвеће, а онда се сручила незапамћено јака киша. За неколико минута створиле су се снажне бујице, које су носиле мостове, поплавиле поља, воћњаке и дворишта и ушле у објекте у близини водотокова. Плашимо се да нас не задеси катастрофа слична оној у мају”, истичу Братунчани.

Грађани Добоја, који се још опорављају од мајске поплаве, такође се плаше да би их могло задесити ново зло, с обзиром да стручњаци константно упозоравају на нове обилне падавине и могућност нових поплава.

А према подацима Савета министара БиХ, у мајским поплавама је око 950.000 људи у Српској и БиХ морало да напусти своје домове, док је око 1,5 милиона овом елементраном непогодом било директно или индиректно погођено.

Поплаве су се обрушиле на око 60 општина, причинивши велика оштећења на путевима и железничкој инфраструктури, док су се под водом нашле и огромне граничне површине. Такође, уништени су многи пољопривредни објекти, као и добар део домаћег сточног фонда, а штету су претрпеле и стотине предузећа у РС и БиХ.

Процењује се да укупна штета од поплава у БиХ износи око четири милијарде, од чега у РС 2,1 милијарду КМ.

На подручју Семберије и Мајевице ових дана водостај река, потока и канала још  је "безопасан". Ипак, грађани страхују да би у случају погоршања временских прилика и вишедневних падавина, могао да се понови мајски сценарио.

“Данима сређујемо кућу уништену у тој поплави, али, с обзиром да се време погоршало и да се најављују нове падавине, плашимо се да и даље радимо. Размишљам да уместо ламината у кући полепим керамичке плочице, па онда нека плави колико коће. Докле ћемо више да живимо у страху од воде”, разочарано каже Остоја Петровић из Новог насеља Дворови код Бијељине.

Извор: ПрессРС

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

добој

02.08.2014 21:33

Бас нас је задесила велика несреца а могла би нас задесити јос горе зло недај Бозе да у октомбру побиједи овај Савез за промјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОДЗАК

02.08.2014 22:41

НАРОДЕ ОВИ КРИМИНАЛЦИ ЈАТА КАФЕДЗИЦ ТЕМПО ВРАНИЦА КРАДУ сљунак из Босне и русе и оно мало насипа сто је остало из Титова доба и насипају трасу Свилај Одзак са овим лоповима Страбагом и ЕуроАсфалтом и наравно са целницима Цеста Федерације јер украдено је јефтиније а сто цемо ми народ поново бити потопљени нема везе УПОМОЦ ЕВРОПО

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука 1

03.08.2014 06:02

Ако власт буде давала вауцере у вриједности 5.000 КМ , молимо овог горе на небесима да нам посаље јос једну поплаву .. слабијег интезитета , до границе добијања 5.000 КМ .. те молимо овог горе и насу власт да сто прије обаве телефонску сиједницу Владе да би могли да се усугласе ..ХВАЛА ИМ ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

03.08.2014 10:14

Само је питање када, јер наса пљацкаска власт је покрала све сто се дало покрасти те сада нема пара ни за лопате пјеска да баце на порусене насипе. Мисле ови додиковци да је народ луд и да нема појма у цијој су надлезности одбрамбени насипи и ко је покрао паре за ту намјену а сада као велики спаситељи дјеле вауцере те се кезе у камере као да дјеле из својих препуних дзепова, намјерно пресуткујуци да су паре које дјеле опет опљацкали од сиротиње путем пореза на плате, пензије, регистрације возила... Вазно је да премијерка ухљеби свог синцица на дрзавне јасле а народ нека пасе траву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема страха

03.08.2014 12:00

Мислим да неко вријеме насипи и неће требати, не поправљају их јер ће љето трајати до децембра. Због тога и није потребно да их на брзину сређују јер у јесен кише сигурно не падају. Дакле, опасности од поплава нема.

ОДГОВОРИТЕ