Samo da se maj ne ponovi!

Obilne kiše koje su se proteklih dana žestoko obrušile na Srpsku i region, opet su uterale strah u kosti stanovnicima opština koji se još nisu oporavili ni od majskih razornih poplava!

Republika Srpska 03.08.2014 | 14:00
Samo da se maj ne ponovi!

Meteorološke prognoze za naredni period takođe nisu nimalo ohrabrujuće, s obzirom da nas, prema predviđanjima iz više različitih izvora, i tokom većeg dela avgusta očekuje oblačno vreme, praćeno kišom, pljuskovima i grmljavinom!

Međutim, da je situacija i bez novog talasa padavina prilično alarmantna, svedoči i činjenica da je reka Vrbanja ispod gradskog mosta u Čelincu za samo dva dana porasla za čitav metar, dok njen uobičajeni vodostaj na ovom mestu iznosi svega 50 centimetara?!

U najvećoj panici su stanovnici čelinačkog naselja Raskršće, koji kažu da svakodnevno proveravaju vodostaj reke, plašeći se da se ne ponovi majski scenario!

“Pre dva meseca, vodena stihija je od bilo kakve komunikacije odsekla mnoge kuće, a takvu katastrofu nisu zapamtili ni najstariji Čelinčani. Cele porodice su bukvalno bile zarobljene u svojim kućama, sve dok se voda nije povukla iz dvorišta. Ako kiša nastavi padati, loše nam se piše”, ispričao je meštanin Ilija Ličina.

Zbog zabrinjavajuće situacije u ovoj opštini zasedao je i Krizni štab, nakon čega je odlučeno da se određena preduzeća i fizička lica stave u stanje pripravnosti!
Miroljub Vasić, načelnik Štaba civilne zaštite u Čelincu, kaže da je Vrbanja još u koritu, ali da njen vodostaj izuzetno brzo raste.

“Da li će doći do njenog izlivanja zavisi od dešavanja u Kotor Varošu, tako da smo u punoj pripravnosti. Problem je i što vremenske prilike nikako da se ustabile, pa je Vrbanja porasla za ceo metar ispod gradskog mosta. Konstantno pratimo situaciju, nadajući se da će nas zaobići nove poplave”, naglašava Vasić.

A nove poplave su pre nekoliko dana pogodile Kostajnicu, gde se pod vodom našlo više od stotinu stambenih i pomoćnih objekata. Naime, obilne padavine su u izuzetno kratkom vremenskom periodu stvorili bujice, pa su se rečice Mačkovac, Strigova i drugi manji potoci sa okolnih brda sručili na grad. U roku od samo 15 minuta voda je prodrla u veći broj objekata, nego tokom majskih poplava?!

Samo par dana pre Kostajnice, na udaru vodenih bujica i olujnog nevremena našle su se bratunačke mesne zajednice Kravica, Glogova i Repovac, u kojima je voda odnela i pet manjih mostova.

Prema rečima očevidaca, vodostaj rečica Glogovska i Kravička je za nekoliko minuta porastao za dva metra, nakon čega su se izlile iz korita i poplavile polja, te stambene i druge objekte.

“Voda je ušla u 20 kuća i 80 poslovnih i pomoćnih objekata, uništene su plantaže voća, plastenici i poljoprivredni usevi, pa su poplavljene mesne zajednice pretrpele gotovo istu štetu kao i u maju”, rekao je tom prilikom načelnik Bratunca, Nedeljko Mlađenović.

Meštani kažu da je ovo nevreme izazvalo brz rast vodostaja i donelo veću količinu padavina, koje su brže dovele do poplave nego u maju, kada su pomenute mesne zajednice pretrpele ogromne štete.

“Prvo je počeo duvati olujni vetar koji je lomio drveće, a onda se sručila nezapamćeno jaka kiša. Za nekoliko minuta stvorile su se snažne bujice, koje su nosile mostove, poplavile polja, voćnjake i dvorišta i ušle u objekte u blizini vodotokova. Plašimo se da nas ne zadesi katastrofa slična onoj u maju”, ističu Bratunčani.

Građani Doboja, koji se još oporavljaju od majske poplave, takođe se plaše da bi ih moglo zadesiti novo zlo, s obzirom da stručnjaci konstantno upozoravaju na nove obilne padavine i mogućnost novih poplava.

A prema podacima Saveta ministara BiH, u majskim poplavama je oko 950.000 ljudi u Srpskoj i BiH moralo da napusti svoje domove, dok je oko 1,5 miliona ovom elementranom nepogodom bilo direktno ili indirektno pogođeno.

Poplave su se obrušile na oko 60 opština, pričinivši velika oštećenja na putevima i železničkoj infrastrukturi, dok su se pod vodom našle i ogromne granične površine. Takođe, uništeni su mnogi poljoprivredni objekti, kao i dobar deo domaćeg stočnog fonda, a štetu su pretrpele i stotine preduzeća u RS i BiH.

Procenjuje se da ukupna šteta od poplava u BiH iznosi oko četiri milijarde, od čega u RS 2,1 milijardu KM.

Na području Semberije i Majevice ovih dana vodostaj reka, potoka i kanala još  je "bezopasan". Ipak, građani strahuju da bi u slučaju pogoršanja vremenskih prilika i višednevnih padavina, mogao da se ponovi majski scenario.

“Danima sređujemo kuću uništenu u toj poplavi, ali, s obzirom da se vreme pogoršalo i da se najavljuju nove padavine, plašimo se da i dalje radimo. Razmišljam da umesto laminata u kući polepim keramičke pločice, pa onda neka plavi koliko koće. Dokle ćemo više da živimo u strahu od vode”, razočarano kaže Ostoja Petrović iz Novog naselja Dvorovi kod Bijeljine.

Izvor: PressRS

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

doboj

02.08.2014 21:33

Bas nas je zadesila velika nesreca a mogla bi nas zadesiti jos gore zlo nedaj Boze da u oktombru pobijedi ovaj Savez za promjene.

ODGOVORITE
Name

ODZAK

02.08.2014 22:41

NARODE OVI KRIMINALCI JATA KAFEDZIC TEMPO VRANICA KRADU sljunak iz Bosne i ruse i ono malo nasipa sto je ostalo iz Titova doba i nasipaju trasu Svilaj Odzak sa ovim lopovima Strabagom i EuroAsfaltom i naravno sa celnicima Cesta Federacije jer ukradeno je jeftinije a sto cemo mi narod ponovo biti potopljeni nema veze UPOMOC EVROPO

ODGOVORITE
Name

banjaluka 1

03.08.2014 06:02

Ako vlast bude davala vaucere u vrijednosti 5.000 KM , molimo ovog gore na nebesima da nam posalje jos jednu poplavu .. slabijeg inteziteta , do granice dobijanja 5.000 KM .. te molimo ovog gore i nasu vlast da sto prije obave telefonsku sijednicu Vlade da bi mogli da se usuglase ..HVALA IM ..

ODGOVORITE
Name

GORAN VRS

03.08.2014 10:14

Samo je pitanje kada, jer nasa pljackaska vlast je pokrala sve sto se dalo pokrasti te sada nema para ni za lopate pjeska da bace na porusene nasipe. Misle ovi dodikovci da je narod lud i da nema pojma u cijoj su nadleznosti odbrambeni nasipi i ko je pokrao pare za tu namjenu a sada kao veliki spasitelji djele vaucere te se keze u kamere kao da djele iz svojih prepunih dzepova, namjerno presutkujuci da su pare koje djele opet opljackali od sirotinje putem poreza na plate, penzije, registracije vozila... Vazno je da premijerka uhljebi svog sincica na drzavne jasle a narod neka pase travu.

ODGOVORITE
Name

Нема страха

03.08.2014 12:00

Мислим да неко вријеме насипи и неће требати, не поправљају их јер ће љето трајати до децембра. Због тога и није потребно да их на брзину сређују јер у јесен кише сигурно не падају. Дакле, опасности од поплава нема.

ODGOVORITE