Опозиција најављује књигу о непотизму

Предизборна лавина приче о непотизму се убрзава, а за сада се проучавања чланова закона који би могли да утврде шта је стварно непотизам, а шта не, нико није латио.

Република Српска 02.08.2014 | 18:10
Опозиција најављује књигу о непотизму

Закон о измјенама и допунама Закона о сукобу интереса у институцијама БиХ, члан 9. има јасне одредбе које подразумијевају забрањене активности у власти БиХ.

Једна од њих је забрана коришћења повлашћених информација о раду државних тијела ради личне користи или користи блиског сродника. А блиски сродници су мајка, отац, дјеца, брачни супружник, родитељи.

Иако се о запослењу сина Жељке Цвијановић у прво државно предузеће – “Електропренос БиХ” говорило с моралног аспекта, изгледа да је под упитником и поштовање члана 9, с обзиром на то да је као представник ентитетског капитала у овом предузећу, предсједница Владе очигледно имала приступ свим информацијама, па и оним о критеријумима јавног конкурса.

Правни оквир није дефинисао да ли закон о сукоба интереса на нивоу БиХ важи и за прво државно предузеће.

Случајно или не, син предсједнице Владе је имао најмањи просјек за посао приправника у Електропреносу БиХ, али очигледно је одушевио на финанлном разговору на коме је добио највише бодова, изгледа спреман за сва питања која су му постављена.

Запослење сина предсједнице Владе је само врх леденог бријега – поручују у опозицији.

Лидер НДП-а најављује књигу о непотизму, јер како каже, има довољно материјала.

Закон о сукобу интереса на ниову РС никада није прошао парламентарну процедуру. То све потпомаже прављењу приватне државе, поручују из највеће опозиционе партије у Српској.

У Електропреносу БиХ су још давно поручили нашој телевизији да се неће оглашавати по овом питању.

Предсједница Владе, Жељка Цвијановић, је своје рекла изјавом да је запослење њеног сина прошло кроз сву конкурсну процедуру. А доктор правних наука, који се обратио БН телевизији с тврдњом да није примљен ни на радно мјесто за средњу стручну спрему у Електропреносу, и даље чека своју шансу на заводу за запошљавање.

(БН ТВ)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

драган

02.08.2014 16:35

предсједница Владе очигледно имала приступ свим информацијама, па и оним о критеријумима јавног конкурса. Имала приступ јавном конкурсу??? А ко није имао приатуп

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

02.08.2014 16:37

ШТА ЈЕ СА ПАВИЋЕМ И ЊЕГОВИМ СТРАНАЧКИМ ЗАПОШЉАВАЊЕМ, СВИМА ЈЕ ПОЗНАТО ДА У ПРИЈЕДОРУ БЕЗ ЊЕГОВЕ САГЛАСНОСТИ НЕМА НИ ПОСЛА ЗА ПРИВАТНИКЕ НИ ЗАПОШЉАВАЊА, У ГРАДСКУ ТОПЛАНУ ЈЕ ПРИМИО ТРИ РАДНИКА ПРИЈЕ ДЕСЕТ ДАНА, У ОПШТИНУ ОСАМ РАДНИКА, У КОМУНАЛНО ПЕТ-ШЕСТ СВЕ БЕЗ КОНКУРСКА СВЕ СТРАНАЧКИ, СИГУРНО ЋЕ ИХ БИТИ И НА ЖЕЉЕЗНИЦИ, БАРЕМ ДВАДЕСЕТАК, САМО У ПРИЈЕДОРУ. БРАТ МАРКА ПАВИЋА ЗОРАН ПАВИЋ ЈЕ СИВА ЕМИНЕНЦИЈА У ПОРЕСКОЈ УПРАВИ А ОД ЖЕНЕ СЕСТРА СЊЕЖАНА ХАЈНАЛ ГЛАВНА У ИНСПЕКЦИЈИ, МАРКОВА ЋЕРКА, ВЕСНА ПАВИЋ БИЛА У ТЕЛЕКОМУ ЈЕДАН ОД ДИРЕКТОРА САДА ЈЕ НАВОДНО У БАЊА ЛУЦИ У ПОРЕСКОЈ И ИМА ФИРМУ У СЛОВЕНИЈИ, ФИРМА СЕ СЛУЧАЈНО БАВИ НАБАВКОМ И ИЗГРАДЊОМ ТОПЛАНА... ИМА ТОГА ЈОШ МОРЕ О ПАВИЋУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мацаку цизмама

02.08.2014 17:08

Ови из опозиције су баш господа. Они ништа на галаму. Само црно на бијело. Врло добро, коначно нешто цивилизовано на политичкој сцени Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрзим корупцију

02.08.2014 17:13

Нека кажу адресу на коју могу да додјем упознати их са својим случајем. Па нека и то ставе у ту књигу. У питању је ексклузива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОЖЕ ПОМОЗИ НАМ

02.08.2014 22:43

Да ји знате шта је врхунац непотизма или преведено на нашки лоповлука. Провјерите шта се ради у Републичком центру за истраживање рата ратних злочина и тражење несталих. Шта ради млађани СНСДов промашени назови кадар и назови директор Милорад Којић. Своју жену Јелену,и ако је на породиљском боловању путем намјештеног јавног конкурса запошљава у Агенцији за државну управу АДУРС,код директора Александра Радете. Директор АДУРСа,Александар Радета своју супругу Александру Стегић-Радета путем намјештеног јавног конкурса запошљава у Републички центар код промашеног директора Милорада Којића.Обе госпође пред намјештеном комисијом добијају максимални број бодова и ако и не знају шта би требале да раде.Госпође експерти. Директор Којић поред овог лоповлука поново са дир.АДУРСа гос. Радетом расписује нови конкурс за пријем још 9 нових беспотребних радника,а чија је имена Ваша телевизија већ објавила и пре званичног разговора пред намјештеном комисијом. Ради се о пријатељицама и подобним незналицама који немају никакве везе са ратним злочинима, нити је ико од њих учесник рата. Али иза њих стоје господа из невладиног сектора као што су господа Ћургуз, Дукић и Митровић.И ако нико од 9 новопримљених и беспотребних није из категорије породица погинулих,који по Божијем и овоземаљском закону требају имати предност код запошљавања,та чињеница не смета господи Ћургузу,Митровићу и Дукићу јер они већ одавне не заступају наше интересе већ пуне своје џепове на нашој трагедији и стоје иза лоповлука које проводе дир.Којићи, Радете ... Ако Влада РС не стане у крај овом очигледном лоповлуку и не смијени коромпиране директоре,онда ми народе мотку у руке и да растјерамо ову невиђену багру.А Вама господо Ћургузу,Митровићу и Дукићу,нека Вас је срам и пред Богом и пред народом ових наших гробова и ове наше младости што изгибе да би им данас дјеца гладовала док ви подржавате овај лоповлук којекаквих скоројевића.ИМА ЛИ ТЕ БОЖЕ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наташа БЛ

03.08.2014 13:57

Крајње је вријеме да се стане у крај непотизму у Републици Српској, који је попримио облике епидемије. Превише смо гледали како дјеца функционера СНСД-а завршавају факултете, а да се не појаве ни на једном предавању, ни на једном испиту, да факултет од 4 године, заврше за двије, да постају асистенти, магистри, да се запошљавају у судовима, државним институцијама, а не знају ништа о својој професији, да муче оне који су завршили редовно да све раде за њих. Доста нам је пропадања свих институција због неспособних маминих и татиних ћери и синова. Доста је било, октобар је ту!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

03.08.2014 16:07

КОЈА КЊИГА / РИЈЕЦ ЈЕ О РОМАНУ У ЦЕТИРИ НАСТАВКА... ЈА ПИСЕМ ИИИ ТОМ... А ЦАВА ЗНА КО ПИСЕ ОСТАЛЕ.

ОДГОВОРИТЕ