Opozicija najavljuje knjigu o nepotizmu

Predizborna lavina priče o nepotizmu se ubrzava, a za sada se proučavanja članova zakona koji bi mogli da utvrde šta je stvarno nepotizam, a šta ne, niko nije latio.

Republika Srpska 02.08.2014 | 18:10
Opozicija najavljuje knjigu o nepotizmu

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama BiH, član 9. ima jasne odredbe koje podrazumijevaju zabranjene aktivnosti u vlasti BiH.

Jedna od njih je zabrana korišćenja povlašćenih informacija o radu državnih tijela radi lične koristi ili koristi bliskog srodnika. A bliski srodnici su majka, otac, djeca, bračni supružnik, roditelji.

Iako se o zaposlenju sina Željke Cvijanović u prvo državno preduzeće – “Elektroprenos BiH” govorilo s moralnog aspekta, izgleda da je pod upitnikom i poštovanje člana 9, s obzirom na to da je kao predstavnik entitetskog kapitala u ovom preduzeću, predsjednica Vlade očigledno imala pristup svim informacijama, pa i onim o kriterijumima javnog konkursa.

Pravni okvir nije definisao da li zakon o sukoba interesa na nivou BiH važi i za prvo državno preduzeće.

Slučajno ili ne, sin predsjednice Vlade je imao najmanji prosjek za posao pripravnika u Elektroprenosu BiH, ali očigledno je oduševio na finanlnom razgovoru na kome je dobio najviše bodova, izgleda spreman za sva pitanja koja su mu postavljena.

Zaposlenje sina predsjednice Vlade je samo vrh ledenog brijega – poručuju u opoziciji.

Lider NDP-a najavljuje knjigu o nepotizmu, jer kako kaže, ima dovoljno materijala.

Zakon o sukobu interesa na niovu RS nikada nije prošao parlamentarnu proceduru. To sve potpomaže pravljenju privatne države, poručuju iz najveće opozicione partije u Srpskoj.

U Elektroprenosu BiH su još davno poručili našoj televiziji da se neće oglašavati po ovom pitanju.

Predsjednica Vlade, Željka Cvijanović, je svoje rekla izjavom da je zaposlenje njenog sina prošlo kroz svu konkursnu proceduru. A doktor pravnih nauka, koji se obratio BN televiziji s tvrdnjom da nije primljen ni na radno mjesto za srednju stručnu spremu u Elektroprenosu, i dalje čeka svoju šansu na zavodu za zapošljavanje.

(BN TV)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

dragan

02.08.2014 16:35

predsjednica Vlade očigledno imala pristup svim informacijama, pa i onim o kriterijumima javnog konkursa. Imala pristup javnom konkursu??? A ko nije imao priatup

ODGOVORITE
Name

ĐURĐA I M

02.08.2014 16:37

ŠTA JE SA PAVIĆEM I NJEGOVIM STRANAČKIM ZAPOŠLJAVANJEM, SVIMA JE POZNATO DA U PRIJEDORU BEZ NJEGOVE SAGLASNOSTI NEMA NI POSLA ZA PRIVATNIKE NI ZAPOŠLJAVANJA, U GRADSKU TOPLANU JE PRIMIO TRI RADNIKA PRIJE DESET DANA, U OPŠTINU OSAM RADNIKA, U KOMUNALNO PET-ŠEST SVE BEZ KONKURSKA SVE STRANAČKI, SIGURNO ĆE IH BITI I NA ŽELJEZNICI, BAREM DVADESETAK, SAMO U PRIJEDORU. BRAT MARKA PAVIĆA ZORAN PAVIĆ JE SIVA EMINENCIJA U PORESKOJ UPRAVI A OD ŽENE SESTRA SNJEŽANA HAJNAL GLAVNA U INSPEKCIJI, MARKOVA ĆERKA, VESNA PAVIĆ BILA U TELEKOMU JEDAN OD DIREKTORA SADA JE NAVODNO U BANJA LUCI U PORESKOJ I IMA FIRMU U SLOVENIJI, FIRMA SE SLUČAJNO BAVI NABAVKOM I IZGRADNJOM TOPLANA... IMA TOGA JOŠ MORE O PAVIĆU.

ODGOVORITE
Name

macaku cizmama

02.08.2014 17:08

Ovi iz opozicije su baš gospoda. Oni ništa na galamu. Samo crno na bijelo. Vrlo dobro, konačno nešto civilizovano na političkoj sceni Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

Mrzim korupciju

02.08.2014 17:13

Neka kažu adresu na koju mogu da dodjem upoznati ih sa svojim slučajem. Pa neka i to stave u tu knjigu. U pitanju je ekskluziva.

ODGOVORITE
Name

BOŽE POMOZI NAM

02.08.2014 22:43

Da ji znate šta je vrhunac nepotizma ili prevedeno na naški lopovluka. Provjerite šta se radi u Republičkom centru za istraživanje rata ratnih zločina i traženje nestalih. Šta radi mlađani SNSDov promašeni nazovi kadar i nazovi direktor Milorad Kojić. Svoju ženu Jelenu,i ako je na porodiljskom bolovanju putem namještenog javnog konkursa zapošljava u Agenciji za državnu upravu ADURS,kod direktora Aleksandra Radete. Direktor ADURSa,Aleksandar Radeta svoju suprugu Aleksandru Stegić-Radeta putem namještenog javnog konkursa zapošljava u Republički centar kod promašenog direktora Milorada Kojića.Obe gospođe pred namještenom komisijom dobijaju maksimalni broj bodova i ako i ne znaju šta bi trebale da rade.Gospođe eksperti. Direktor Kojić pored ovog lopovluka ponovo sa dir.ADURSa gos. Radetom raspisuje novi konkurs za prijem još 9 novih bespotrebnih radnika,a čija je imena Vaša televizija već objavila i pre zvaničnog razgovora pred namještenom komisijom. Radi se o prijateljicama i podobnim neznalicama koji nemaju nikakve veze sa ratnim zločinima, niti je iko od njih učesnik rata. Ali iza njih stoje gospoda iz nevladinog sektora kao što su gospoda Ćurguz, Dukić i Mitrović.I ako niko od 9 novoprimljenih i bespotrebnih nije iz kategorije porodica poginulih,koji po Božijem i ovozemaljskom zakonu trebaju imati prednost kod zapošljavanja,ta činjenica ne smeta gospodi Ćurguzu,Mitroviću i Dukiću jer oni već odavne ne zastupaju naše interese već pune svoje džepove na našoj tragediji i stoje iza lopovluka koje provode dir.Kojići, Radete ... Ako Vlada RS ne stane u kraj ovom očiglednom lopovluku i ne smijeni korompirane direktore,onda mi narode motku u ruke i da rastjeramo ovu neviđenu bagru.A Vama gospodo Ćurguzu,Mitroviću i Dukiću,neka Vas je sram i pred Bogom i pred narodom ovih naših grobova i ove naše mladosti što izgibe da bi im danas djeca gladovala dok vi podržavate ovaj lopovluk kojekakvih skorojevića.IMA LI TE BOŽE?

ODGOVORITE
Name

Nataša BL

03.08.2014 13:57

Krajnje je vrijeme da se stane u kraj nepotizmu u Republici Srpskoj, koji je poprimio oblike epidemije. Previše smo gledali kako djeca funkcionera SNSD-a završavaju fakultete, a da se ne pojave ni na jednom predavanju, ni na jednom ispitu, da fakultet od 4 godine, završe za dvije, da postaju asistenti, magistri, da se zapošljavaju u sudovima, državnim institucijama, a ne znaju ništa o svojoj profesiji, da muče one koji su završili redovno da sve rade za njih. Dosta nam je propadanja svih institucija zbog nesposobnih maminih i tatinih ćeri i sinova. Dosta je bilo, oktobar je tu!!!

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

03.08.2014 16:07

KOJA KNJIGA / RIJEC JE O ROMANU U CETIRI NASTAVKA... JA PISEM III TOM... A CAVA ZNA KO PISE OSTALE.

ODGOVORITE