Легендарни Жиба у пензији!

Један од најбољих одбојкаша свих времена, Бразилац Жиба одлучио је да заврши професионалну каријеру у 37 години.

Остали спортови 02.08.2014 | 16:30
Легендарни Жиба у пензији!

Жиба је одлучио да прекине професионалну каријеру после више од две деценије бављења одбојком.

Бразилац, који је играо на позицији примача, навео је да је дошло време за крај каријере у којој је освојио буквално све што се могло освојити.

„Ово је најтежа одлука коју сам могао да донесем у свом животу. После 25 година морам да напустим терен, да напустим свој дом. Моје путовање је било препуно победа и пораза и не жалим ни за једним од њих. Моји фанови, трофеји, то је оно што ме је држало да трајем оволико дуго и веома ми је жао што затварам ово поглавље свог живота. Радујем се новим изазовима и пројектима, и веома сам узбуђен. Надам се да ће Жиба остати у срцима навијача много година“, образложио је Жиба своју одлуку.

Жилберто Амаури де Годој Фиљо један је од најуспешнијих играча који су се икада бавили овим спортом. Каријеру је почео у клубу Куритибано, а потом је носио дрес Кокамара, Чапека, Сао Каетана, Нипомеда, Олимпикуса и Минаса, пре него што се преселио у Италију. У Бразилу је био првак 2001. године.

На ’Чизми’ је наступао за Јаху Ферару, а онда и Ноиком Бребанка Кунео са којим је узео Куп Италије и био МВП, да би 2007. године срећу пробао у руској Искри из Одинстова.

Две године касније вратио се у родну земљу да би заиграо за Пињеирош, а тачку на каријеру ставио је играјући у Уједињеним Арапским Емиратима.

За национални тим Бразила дебитовао је давне 1995. године и вероватно био најзаслужнији човек за доминацију те јужноамеричке земље у последње две деценије.

Са Селесаом је освојио невероватних 29 трофеја, иако је почетком миленијума био суспендован на неколико месеци због коришћења наркотика.

2004. године у Грчкој водио је Бразил до олимпијског злата, а осим тог успеха на Играма има и два сребра (2008. и 2012). Чак три пута је био светски шампион и то на три последња Светска првенства (2002, 2006, 2010).

Исто толико трофеја има у Светском купу великих шампиона, као и у Купу Америке. Два пута је са репрезентацијом био најбољи у Светском купу, да би 2007. године стигао и до пехара на Панамеричким играма.

По невероватних осам пута освајао је Светску лигу и Шампионат Јужне Америке.

Поред тимских успеха, Жиба је добио и бројна индивидуална признања. Већ годину и по после суспензије проглашен је за најкориснијег играча Олимпијских игара у Атини. Награде су се само ређале, па је за најбољег играча проглашаван на бројним такмичењима – Светска лига (2006), Светско првенство (2006), Светски куп (2007), Панамеричке игре (2007). Најбољи сервер Светске лиге био је 2008, а годину дана касније и најуспешнији примач Шампионата Јужне Америке.

Због свега што је постигао 2013. године примљен је у Кућу славних у Пољској.

Коментари / 0

Оставите коментар