Влада финансијски пумпа представништва у свијету

Из буџета Републике Српске у овој години за рад свих представништава Српске у свијету предвиђено је укупно 4.030.000 КМ, а актуелна власт тврди да њихово даље јачање остаје опредјељење Владе РС.

Република Српска 02.08.2014 | 12:59
Влада финансијски пумпа представништва у свијету

У Влади РС и ресорном министартсву тврде да су резултати рада осам представништава видљиви, нарочито у погледу, како наводе, јачања институционалне и привредне сарадње.

На примједбе опозиције да се троши велики буџетски новац, а да су ефекти мали, правдају се да четири милиона која иду за те намјене нису пуно, јер је у 2014. години за рад представништава предвиђено свега 0,2 посто буџета.

Тврде и да ентитетска представништва имају значајнију улогу од диломатско-конзуларне мреже БиХ.

- За РС је неупоредиво значајнији рад ових представништава од активности цјелокупне мреже дипломатско-конзуларних представништава БиХ у свијету, чији је буџет неупоредиво већи и мјери се десетинама милиона КМ. Такође, представништва немају дипломатско-конзуларни статус, имају мали број запослених, који не уживају било какве привилегије у погледу статуса или имунитета. Тиме се настоји, на што рационалнији начин, омогућити представљање РС, њених ставова и интереса, промоција њених природних и привредних потенцијала, подршка привредницима и грађанима и друго. Осим тога, финансијско пословање представништава подлијеже двострукој контроли - од органа државе сједишта и органа РС - наводи се у информацији Министарства за економске односе и регионалну сарадњу РС.

Та информација одговор је на недавно постављено питање посланика СДС-а у Народној скупштини РС Бориса Јеринића, о томе колико су представништва помогла да се осигура помоћ за подручја и грађане Српске који су у мају били погођени катастрофалним поплавама.

У одговору је поновљен став власти да су представништва у иностранству у потпуности оправдала своје постојање, те да њихово даље јачање остаје опредјељење Владе РС.

Извор: Фена

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Рубин

02.08.2014 15:11

Та су представништва оправдала своје постојање само штитећи тебе и твоје лоповије у РС и по бијелом свијету. Наведи нам податке колико су учинили за поплављене, а немој само декламовати фразе, као уосталом, и сви твоји дупелисци. Од октобра укинути сва представништва и све свести на нормалне оквире, као и у свим нормалним државама. Код нас, фала Богу, већ 9 година ништа није нормално, зато једва чекамо октобар!

ОДГОВОРИТЕ
Name

трте мрте

03.08.2014 14:08

У НАБРАЈАЊУ СТА РАДЕ ПРЕДСТАНИСВА,,,,''И Д Р У Г О'' Е ТО ДРУГО ЈЕ НАЈОПАСНИЈЕ,,,,ЈЕР ТО ДРУГО РАДЕ ЗА ПОЈЕДИНЦЕ,,,,, ВАЉДА ТИ КОЈИ РАДЕ ЗНАЈУ И ПОНЕКИ ЈЕЗИК ПРИЦАТИ....ИНТЕРЕСА НТНО БИ БИЛО ДА ГОДИСЊИ ИЗВЈЕСТАЈ НАПИСУ.....ПА ДА СЕ СЛАТКО НАСМИЈЕМО....

ОДГОВОРИТЕ