Vlada finansijski pumpa predstavništva u svijetu

Iz budžeta Republike Srpske u ovoj godini za rad svih predstavništava Srpske u svijetu predviđeno je ukupno 4.030.000 KM, a aktuelna vlast tvrdi da njihovo dalje jačanje ostaje opredjeljenje Vlade RS.

Republika Srpska 02.08.2014 | 12:59
Vlada finansijski pumpa predstavništva u svijetu

U Vladi RS i resornom ministartsvu tvrde da su rezultati rada osam predstavništava vidljivi, naročito u pogledu, kako navode, jačanja institucionalne i privredne saradnje.

Na primjedbe opozicije da se troši veliki budžetski novac, a da su efekti mali, pravdaju se da četiri miliona koja idu za te namjene nisu puno, jer je u 2014. godini za rad predstavništava predviđeno svega 0,2 posto budžeta.

Tvrde i da entitetska predstavništva imaju značajniju ulogu od dilomatsko-konzularne mreže BiH.

- Za RS je neuporedivo značajniji rad ovih predstavništava od aktivnosti cjelokupne mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u svijetu, čiji je budžet neuporedivo veći i mjeri se desetinama miliona KM. Takođe, predstavništva nemaju diplomatsko-konzularni status, imaju mali broj zaposlenih, koji ne uživaju bilo kakve privilegije u pogledu statusa ili imuniteta. Time se nastoji, na što racionalniji način, omogućiti predstavljanje RS, njenih stavova i interesa, promocija njenih prirodnih i privrednih potencijala, podrška privrednicima i građanima i drugo. Osim toga, finansijsko poslovanje predstavništava podliježe dvostrukoj kontroli - od organa države sjedišta i organa RS - navodi se u informaciji Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

Ta informacija odgovor je na nedavno postavljeno pitanje poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS Borisa Jerinića, o tome koliko su predstavništva pomogla da se osigura pomoć za područja i građane Srpske koji su u maju bili pogođeni katastrofalnim poplavama.

U odgovoru je ponovljen stav vlasti da su predstavništva u inostranstvu u potpunosti opravdala svoje postojanje, te da njihovo dalje jačanje ostaje opredjeljenje Vlade RS.

Izvor: Fena

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Rubin

02.08.2014 17:11

Ta su predstavništva opravdala svoje postojanje samo štiteći tebe i tvoje lopovije u RS i po bijelom svijetu. Navedi nam podatke koliko su učinili za poplavljene, a nemoj samo deklamovati fraze, kao uostalom, i svi tvoji dupelisci. Od oktobra ukinuti sva predstavništva i sve svesti na normalne okvire, kao i u svim normalnim državama. Kod nas, fala Bogu, već 9 godina ništa nije normalno, zato jedva čekamo oktobar!

ODGOVORITE
Name

trte mrte

03.08.2014 16:08

U NABRAJANJU STA RADE PREDSTANISVA,,,,''I D R U G O'' E TO DRUGO JE NAJOPASNIJE,,,,JER TO DRUGO RADE ZA POJEDINCE,,,,, VALJDA TI KOJI RADE ZNAJU I PONEKI JEZIK PRICATI....INTERESA NTNO BI BILO DA GODISNJI IZVJESTAJ NAPISU.....PA DA SE SLATKO NASMIJEMO....

ODGOVORITE