НАТО да одговори на пријетње Русије

НАТО мора преиспитати дугорочне односе са Русијом и ојачати капацитете да брзо одговори на сваку претњу, изјавио је данас британски премијер Дејвид Камерон.

Свијет 02.08.2014 | 11:15
НАТО да одговори на пријетње Русије

НАТО треба да одржи "снажно" присуство одбрамбених снага у источној Европи, написао је Камерон у писму упућеном генералном секретару НАТО Андерсу фог Расмусену и лидерима земаља чланица НАТО, наводи АФП.

Шест недеља пре него што ће Велика Британија бити домаћин самита НАТО у Њупорту, у јужном Велсу, Камерон је рекао да на том састанку жели да се договори о строжој политици према Москви, чиме би се послала порука да се чланице НАТО не могу заплашити.

"У 2014. свет је непредвидљивији него икада и ми се састајемо у још једном кључном тренутку у историји овог војног савеза. Наша борбена мисија у Авганистану се завршава. На истоку, Русија је погазила правила незаконитом анексијом Крима и агресивном дестабилизацијом Украјине", истакао је Камерон.

"На југу се лук нестабилности шири од северне Африке и Сахела до Сирије, Ирака и ширег подручја Блиског истока. Зато морамо искористити самит да се договоримо како НАТО треба да се прилагоди за одговор на такве претње и њихово одвраћање и да осигура трајну колективну одбрану свих чланица", додао је он.

Камерон је рекао да је НАТО увек хтео само да буде партнер Русије, а не претња, али да "је јасно да Русија сматра НАТО својим противником".

"Ми морамо преиспитати своје дугорочне односе са Русијом. Ми морамо прихватити да сарадња какву смо имали претходних година сада није могућа због незаконитих поступака Русије у суседству НАТО- а и морамо преиспитати принципе на којима почивају наши односи са Русијом", објаснио је британски премијер.

НАТО се мора договорити "о дугорочним мерама за јачање наше способности да брзо одговоримо на сваку претњу, да уверимо савезнике који страхују за безбедност своје земље да ће бити безбедни и да одвратимо сваку евентуалну руску агресију", објаснио је он.

Он је истакао да НАТО треба да размисли како да помогне Авганистану у будућности, после окончања борбених операције у тој земљи ове године и како да спречи "да она поново постане безбедни рај за терористе", преноси АФП.

Премијер Камерон је рекао и да НАТО мора да се позабави ризицима и изазовима које престављају неуспеле државе, регионални сукоби, тероризам и напади на Интернету.

Он је, такође, апеловао на 28 земаља чланица да остваре циљ НАТО-а да буџет за одбрану буде два одсто БДП, што, како је истакао, за сада остварују само четири државе.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

БОА

02.08.2014 10:37

Несто ме памцење не слузи јек оно краљица мајка,мајку јој њену покренула агресију на Фокланде. Види ти сад демократа. Гаде ми се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

02.08.2014 10:37

Нећеш се ти Дејвиде дуго задржати у тој фотељи. Неће тебе Брити трпити још дуго. Уз то, што не узмеш пушку у руке па не одеш у Новорусију да се бориш за своје идеје. Него би да шаљеш друге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

02.08.2014 12:12

Ви сте од Русије себи направили противника... Нико други... Немате разлога за постојање уопсте од распада СССР-а па стално измисљате нове ратове и претње како би имали разлога за постојање...

ОДГОВОРИТЕ
Name

1389

02.08.2014 12:29

Васа борбена мисија-агресорска,злоцинацка мисија, тако си требао да казес.

ОДГОВОРИТЕ