NATO da odgovori na prijetnje Rusije

NATO mora preispitati dugoročne odnose sa Rusijom i ojačati kapacitete da brzo odgovori na svaku pretnju, izjavio je danas britanski premijer Dejvid Kameron.

Svijet 02.08.2014 | 11:15
NATO da odgovori na prijetnje Rusije

NATO treba da održi "snažno" prisustvo odbrambenih snaga u istočnoj Evropi, napisao je Kameron u pismu upućenom generalnom sekretaru NATO Andersu fog Rasmusenu i liderima zemalja članica NATO, navodi AFP.

Šest nedelja pre nego što će Velika Britanija biti domaćin samita NATO u Njuportu, u južnom Velsu, Kameron je rekao da na tom sastanku želi da se dogovori o strožoj politici prema Moskvi, čime bi se poslala poruka da se članice NATO ne mogu zaplašiti.

"U 2014. svet je nepredvidljiviji nego ikada i mi se sastajemo u još jednom ključnom trenutku u istoriji ovog vojnog saveza. Naša borbena misija u Avganistanu se završava. Na istoku, Rusija je pogazila pravila nezakonitom aneksijom Krima i agresivnom destabilizacijom Ukrajine", istakao je Kameron.

"Na jugu se luk nestabilnosti širi od severne Afrike i Sahela do Sirije, Iraka i šireg područja Bliskog istoka. Zato moramo iskoristiti samit da se dogovorimo kako NATO treba da se prilagodi za odgovor na takve pretnje i njihovo odvraćanje i da osigura trajnu kolektivnu odbranu svih članica", dodao je on.

Kameron je rekao da je NATO uvek hteo samo da bude partner Rusije, a ne pretnja, ali da "je jasno da Rusija smatra NATO svojim protivnikom".

"Mi moramo preispitati svoje dugoročne odnose sa Rusijom. Mi moramo prihvatiti da saradnja kakvu smo imali prethodnih godina sada nije moguća zbog nezakonitih postupaka Rusije u susedstvu NATO- a i moramo preispitati principe na kojima počivaju naši odnosi sa Rusijom", objasnio je britanski premijer.

NATO se mora dogovoriti "o dugoročnim merama za jačanje naše sposobnosti da brzo odgovorimo na svaku pretnju, da uverimo saveznike koji strahuju za bezbednost svoje zemlje da će biti bezbedni i da odvratimo svaku eventualnu rusku agresiju", objasnio je on.

On je istakao da NATO treba da razmisli kako da pomogne Avganistanu u budućnosti, posle okončanja borbenih operacije u toj zemlji ove godine i kako da spreči "da ona ponovo postane bezbedni raj za teroriste", prenosi AFP.

Premijer Kameron je rekao i da NATO mora da se pozabavi rizicima i izazovima koje prestavljaju neuspele države, regionalni sukobi, terorizam i napadi na Internetu.

On je, takođe, apelovao na 28 zemalja članica da ostvare cilj NATO-a da budžet za odbranu bude dva odsto BDP, što, kako je istakao, za sada ostvaruju samo četiri države.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

BOA

02.08.2014 12:37

Nesto me pamcenje ne sluzi jek ono kraljica majka,majku joj njenu pokrenula agresiju na Foklande. Vidi ti sad demokrata. Gade mi se.

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

02.08.2014 12:37

Nećeš se ti Dejvide dugo zadržati u toj fotelji. Neće tebe Briti trpiti još dugo. Uz to, što ne uzmeš pušku u ruke pa ne odeš u Novorusiju da se boriš za svoje ideje. Nego bi da šalješ druge.

ODGOVORITE
Name

dado

02.08.2014 14:12

Vi ste od Rusije sebi napravili protivnika... Niko drugi... Nemate razloga za postojanje uopste od raspada SSSR-a pa stalno izmisljate nove ratove i pretnje kako bi imali razloga za postojanje...

ODGOVORITE
Name

1389

02.08.2014 14:29

Vasa borbena misija-agresorska,zlocinacka misija, tako si trebao da kazes.

ODGOVORITE