Стандард грађана све нижи

Бројним домаћинствима у наредном периоду биће потребно око хиљаду марака како би исфинансирали тек неколико неизоставних трошкова, попут припреме школараца за нову школску годину, куповине дрва за огрев те поврћа и воћа за зимницу.

Босна и Херцеговина 02.08.2014 | 10:39
Стандард грађана све нижи

То показује рачуница активиста удружења за заштиту потрошача и, судећи према њиховим бројкама,  предстојећих седмица многи ће се ухватити за главу.

"Најјефтиније је гријање на дрва. Узели смо да домаћинству треба минимум девет кубних метара дрвета, а ако узмемо да је метар 65 марака и томе додамо резање и цепање, то кошта око 700 марака", казао је Драгован Петровић, секретар Покрета потрошача РС.

Када се тој цифри дода минимално 200 марака, колико је потребно да се опреми један школарац, а којем је потребно купити уџбенике, школски прибор и понеки одјевни предмет и обућу, дође се до укупне цифре од 900 КМ.

"Што је већи разред у питању, уџбеници су скупљи, а и за гардеробу је потребно издвојити више новца, па самим тим и издаци су много већи", наглашава Петровић.

То, међутим, нису једини трошкови који очекују домаћинства, јер су бројне домаћице навикле да за зиму припреме зимницу, за шта је потребно, оријентационо, потрошити додатних 100 марака за неколико гајбица поврћа и воћа, те осталог неопходног материјала.

"Домаћинство се не може 'покрити' са 50 марака за припрему зимнице. Када се то све сабере, они који нису на време штедели, имаће проблема. Или неће моћи да обезбеде све што им је потребно, или ће да улазе преко банке у дозвољени минус и слично", истиче Петровић.

И Месуд Лакота, дугогодишњи борац за заштиту права потрошача из Сарајева, каже да породици слиједи трошак од минимално хиљаду марака. А то, истиче он, није нимало лак задатак за бројне категорије становништва. Ситуација је, казује Лакота, драматична за многе породице у БиХ.

"Већ дуго идемо силазном путањом што се тиче стандарда грађана, у смислу да је све више сиромашних. А, јесен је најтежи период за ове категорије. Многе породице немају могућност да обезбиједе нормално преживљавање током зиме, а држава нема робних резерви да може реаговати, ни количином, ни цијенама, чији би раст требало да заустави", каже Лакота.

У колико се тешкој ситуацији бх. породице налазе, Лакота илуструје и процјеном да ће чланови неких домаћинстава на зиму да цвокоћу, јер за набавку дрва немају новца, а биће, сигурно је, и оних који немају новца да припреме зимницу.

Да је он у праву, недвосмислено потврђују подаци надлежних институција, према којима су двије просјечне плате недовољне да се обезбиједи синдикална потрошачка корпа.

За ту корпу, наиме, потребно је издвојити око 1.800 марака, а просјечна нето плата износи тек 830 КМ. Не чуди, стога, то што се трговци на градским тржницама жале да им је пазар све "мршавији", иако је на прагу сезона куповине намирница за зимницу.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Црни

02.08.2014 21:47

Прво се створи криза па мржња и двије краве кад немају шта јести И оне се боду а тако се И нама пише . Добро мирише на РАТ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

судеx

03.08.2014 06:28

Не могу реци да ми је драго... Али сам народ је томе допринио. Залосно али тако је.

ОДГОВОРИТЕ