Из буџетске резерве за трошкове закупа

План да се седам институција БиХ до краја јуна усели под један кров се изјаловио па ће за кирију за њих из буџетске резерве бити издвојено 323.000 КМ.

Босна и Херцеговина 02.08.2014 | 10:33
Из буџетске резерве за трошкове закупа

Савјет министара БиХ усвојио је на посљедњој сједници одлуку којом се из буџетске резерве одобрава поменути износ за трошкове закупа.

Новац је распоређен на Канцеларију за ветеринарство, Конкуренцијски савјет, Управу за заштиту здравља биља, Агенцију за јавне набавке, Канцеларију за разматрање жалби те Агенцију за осигурање и Дирекцију за економско планирање БиХ.

Канцеларији за ветеринарство БиХ припашће 85.000, Дирекцији за економско планирање 64.000, Канцеларији за разматрање жалби 61.000, а Управи за заштиту здравља биља 37.000 марака. Конкуренцијски савјет добиће финансијску ињекцију од 38.000, Агенција за јавне набавке од 22.000, док ће Агенцији за осигурање бити исплаћено 16.000 КМ.

Иако су трошкови закупа предвиђени буџетом институција БиХ, министри су морали посегнути за новцем намијењеним за хитне интервенције јер Служба за заједничке послове институција БиХ није успјела да на вријеме приведе крају реконструкцију објекта у улици Маршала Тита 9а, гдје је седам институција требало да буде смјештено. Као разлози кашњења наведени су предуги процеси јавних набавки.

Савјет министара БиХ донио је одлуку о њиховом пресељењу у новембру прошле године, а због тога што је као рок постављен крај јуна буџетом су планирана средства за плаћање закупа за те институције само за прво полугодиште.

- Служба не може реконструисати поменути објекат у планираном року. Процјењује се да ће то бити урађено до краја године, те да ће ове институције од почетка идуће године бити смјештене у обновљеном објекту - наведено је у одлуци коју је на посљедњој сједници усвојио Савјет министара БиХ.

Замјеник предсједавајућег Комисије за финансије и буџет Представничког дома Парламента БиХ Бошко Томић истакао је да се превише новца троши за смјештај институција. Он је упозорио и на чињеницу да се већина институција не понаша домаћински и да закупљују просторе у центру града гдје су цијене по метру квадратном најскупље.

- Не можемо толики новац трошити на закуп просторија. Потребно је урадити озбиљну анализу о томе која је институција на нивоу БиХ потребна овој земљи, колико им метара квадратних треба и колико запослених - рекао је Томић уз оцјену да ће ово питање бити једно од горућих пред идућим сазивом Савјета министара и Парламента БиХ.

У извјештају о извршењу буџета институција БиХ за прва три мјесеца ове године наведено је да је за закуп потрошено 4,78 милиона КМ, што је за око 100.000 КМ више у односу на исти период претходне године. На нивоу БиХ постоји 75 институција, а лани су за закуп искеширале 19,2 милиона КМ.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Наташа БЛ

02.08.2014 15:03

Сад сте се ви сјетили о томе водити рачуна. БиХ пред банкротом, а ви .. Чуди ме само како нисте као Лагумџија рекли да смо најнезадуженији и да је све дивно и красно овде. Доста вас је више свих! Упропастили сте нам ову квазитворевину од државе.

ОДГОВОРИТЕ