Европа чува Дринчића и Лазовића

Исход двомеча са Лудогорецом судбоносан за статус искусних фудбалера у Партизану. Нападач има понуду из Кине, док поуздани везиста сигурно не би имао проблем да пронађе ангажман.

Фудбал 02.08.2014 | 13:30
Европа чува Дринчића и Лазовића

Само Европа може да одржи садашњи тим Партизана на окупу. Пред августовски расплет на међународној сцени навијачи Партизана морају "пуним гасом" да навијају за пласман у једно од два европска такмичења, како би окосница тима, најискуснији фудбалери Данко Лазовић и Никола Дринчић и од септембра дужили црно-белу опрему. Најављивана појачања још не стижу, а имајући у виду финансијску ситуацију у Хумској, јасно је да би највећи добитак за црно-беле у новој сезони представљало очување актуелног играчког кадра.

Ослањање на импровизацију и милост Фортуне када се крчио пут ка јесени у Европи у претходних неколико година, рецепт је на који су се у Партизану ослонили и овог лета. Са минималним улагањем или чак и без потрошеног евра тражи се европска јесен и новац из касе УЕФА који би клубу омогућио нормално функционисање у неком краћем периоду. Такав приступ логично доноси нервозу у играчком кадру и стручном штабу (мање или више приметну), посебно због чињенице да ни они који су тренутно у клубу, од којих се очекује да изнесу европски пројекат, нису плаћени за посао због којег остављају и последњу кап зноја на терену.

У таквој ситуацији логично је да најпре "прекипи" најискуснијима. Данко Лазовић је у Разграду показао да и поред огромног интернационалног искуства тешко може да спута бес који зависно од ситуације "сипа" према свима у окружењу, од саиграча до судија. Дуговања која се од марта гомилају према њему и саиграчима неминовно остављају трага на праг толеранције, а цела та слика са трибина или путем малог екрана не делује нимало пријатно. Оно што ће за Партизан свакако бити још непријатније је могући одлазак Лазовића до краја прелазног рока. После Фејенорда и ПАОК, за његове услуге се заинтересовао један кинески прволигаш, па би зимска дилема Кина или Партизан до краја августа могла да буде решена на другачији начин него у јануару.

- У Партизану сам, имам уговор на још годину дана и док је год тако понашаћу се у складу са тим. Не планирам да идем, али у фудбалу увек може да се деси нешто непредвиђено - рекао је на почетку припрема Лазовић, а финансијски проблеми црно-белих и евентуални неулазак у једну од група свакако спадају међу непредвиђене околности.

Наравно, цела прича о статусу Лазовића у Хумској зависи искључиво од исхода двомеча са Лудогорецом, односно од тога да ли ће Партизан битисати на европској сцени и од септембра. Уговор са Кинезима је припремљен, а некадашњи репрезентативац је наставак приче, прецизније потпис, оставио за другу половину августа када ће се знати европска судбина црно-белих.

Слична прича важи и за Дринчића, момка који је од повратка у Хумску небројено пута показао колико значи за игру Николићевог тима. У Партизану су почетком лета већ одбили пар понуда за играча чија уговорна обавеза истиче за две и по године, али је велико питање да ли ће то моћи да учине и у случају изостанка европске јесени. Посебно због тога што људи блиски Дринчићу тврде да већ неко време у џепу има иностране опције на које челници Партизана неће моћи да остану равнодушни.

- Имао сам понуде, клуб их је одбио. А за даље како ће бити не знам, не знам ни каква је ситуација у клубу - истакао је Дринчић пре 20-ак дана током припрема на Похорју.

Дакле, Европа држи кључ изгледа тима српског вицешампиона за сезону 2014/2015. Победа над Лудогорецом у среду у Хумској би требало да уведе "парни ваљак" на широк друм, без "радова на путу", док би неуспех неминовно појачао тензије, јер би за Европу недостајао још двокорак. И што је за хомогену екипу црно-белих далеко важније појачао би шансе Лазовићу и Дринчићу да ускоро спакују кофере и напусте Хумску.

Коментари / 0

Оставите коментар