Поскупио дуван, пооштрене контроле

Дуван за мотање од петка је скупљи 100 одсто, а упоредо с тим пооштрене су контроле чији је циљ да се сузбије црно тржиште овог производа.

Босна и Херцеговина 01.08.2014 | 21:23
Поскупио дуван, пооштрене контроле

Поскупљење је резултат примјене измјена и допуна Закона о акцизама, којим је предвиђен нови начин опорезивања дувана за мотање и пушење, цигара и цигарилоса, а представља наставак хармонизације акцизне политике у БиХ с политиком акциза на дуванске прерађевине у ЕУ.

Из Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ кажу да нове цијене морају бити истакнуте на видном мјесту сваког малопродајног објекта, будући да ће се на старим залихама дувана још налазити старе акцизне маркице, све док не буду одштампане нове.

Када је о поскупљењу ријеч, Богдан Марјановић, предсједник Асоцијације самосталних трговина регије Бањалука, рекао је да су трговци испоштовали одлуку о поскупљењу, која, сигурно, неће обрадовати пушаче.

"Нисам пушач, али од њих чујем да их је доста прешло на резани дуван, јер је био доста повољнији од цигарета. Ипак, држава је дигла цијене односно порезе зато што се развила потрошња", рекао је Марјановић.

Међутим, поскупљење резаног дувана, на који су раније, због знатно нижих цијена од цигарета, прешли многи пушачи, обрадовало је борце против отровног дуванског дима.

"Доношење такве једне одлуке ми, борци за здравље, треба да поздравимо. Зашто? Евидентно је да и земље у европском региону биљеже значајно процентуално смањење пушења, гдје је најјаче оружје управо повећање цијене духанских производа", истиче Аида Рамић-Чатак, координатор за контролу дувана Завода за јавно здравство ФБиХ.

Када су у питању пооштрене инспекцијске контроле, како су нам потврдили из УИО БиХ, у сарадњи с ентитетским инспекторима врши се мониторинг на пијацама и осталим продајним мјестима, гдје се провјерава да ли на тржишту има и дувана који није обиљежен акцизном маркицом, а што је законска обавеза.

"По узору на акцију 'Месо', коју смо спровели на исти начин, а која је резултирала откривањем нелегалног промета меса у БиХ у износу већем од 40 милиона КМ, мишљења смо да ће и промет дувана бити под појачаним надзором у смислу елиминације црног тржишта", рекао је Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникације УИО БиХ.

Подсјећања ради, након дизања цијена дувана за мотање, слиједи нови удар на џепове пушача јер ће ускоро поскупјети четири врсте цигарета.

"Независним" је потврђено да се то односи на брендове мемфис, ЛД, ронсон и винстон, чија ће пакла, од 11. августа, бити 10 фенинга скупља.

"Мемфис са 3,90 КМ иде на четири марке, ЛД ће умјесто три марке коштати 3,10, за паклу ронсона умјесто 3,40 биће неопходно издвојити 3,50 КМ, док ће винстон умјесто 3,60 КМ коштати 3,70", навели су из Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Извор: Независне новине

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

мики

01.08.2014 19:55

и цигарете су вец поскуплхале да се зна. а ови борци за здравље ста њих боли дал ја пусим ил не пусим. коме се пуси нек пуси а ко неце нико га не тјера. само док нам уведу порез на ваздух.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смјесно

01.08.2014 20:05

Увјек се извлаце то је као стетно за васе здраље,пусили ил не свицемо на исто мјесто. поцеце и ваздух да опорезују јер нам је привреда порез

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЗ

02.08.2014 06:55

Пошто је дуван штетан, увести додатно поскупљења или обавезно здравствено. Зашто бих ја плаћао болницу за оне који се свјесно трују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дана

02.08.2014 07:08

Повецати акцизе на алкохол 100%

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјоле

02.08.2014 09:53

Треба увести додатни порез на храну јер превелик број гојазних има код нас л,треба увести и на нафтне деривате превисе возила загадјују околину и нас,засто неко ко није возац да испаста због издувних гасова опорезовати им све треба да би неки сконтали да се порез не удара због народа него да дрзава напуни будзет и појединци своје дзепове.

ОДГОВОРИТЕ