Poskupio duvan, pooštrene kontrole

Duvan za motanje od petka je skuplji 100 odsto, a uporedo s tim pooštrene su kontrole čiji je cilj da se suzbije crno tržište ovog proizvoda.

Bosna i Hercegovina 01.08.2014 | 21:23
Poskupio duvan, pooštrene kontrole

Poskupljenje je rezultat primjene izmjena i dopuna Zakona o akcizama, kojim je predviđen novi način oporezivanja duvana za motanje i pušenje, cigara i cigarilosa, a predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH s politikom akciza na duvanske prerađevine u EU.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kažu da nove cijene moraju biti istaknute na vidnom mjestu svakog maloprodajnog objekta, budući da će se na starim zalihama duvana još nalaziti stare akcizne markice, sve dok ne budu odštampane nove.

Kada je o poskupljenju riječ, Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluka, rekao je da su trgovci ispoštovali odluku o poskupljenju, koja, sigurno, neće obradovati pušače.

"Nisam pušač, ali od njih čujem da ih je dosta prešlo na rezani duvan, jer je bio dosta povoljniji od cigareta. Ipak, država je digla cijene odnosno poreze zato što se razvila potrošnja", rekao je Marjanović.

Međutim, poskupljenje rezanog duvana, na koji su ranije, zbog znatno nižih cijena od cigareta, prešli mnogi pušači, obradovalo je borce protiv otrovnog duvanskog dima.

"Donošenje takve jedne odluke mi, borci za zdravlje, treba da pozdravimo. Zašto? Evidentno je da i zemlje u evropskom regionu bilježe značajno procentualno smanjenje pušenja, gdje je najjače oružje upravo povećanje cijene duhanskih proizvoda", ističe Aida Ramić-Čatak, koordinator za kontrolu duvana Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Kada su u pitanju pooštrene inspekcijske kontrole, kako su nam potvrdili iz UIO BiH, u saradnji s entitetskim inspektorima vrši se monitoring na pijacama i ostalim prodajnim mjestima, gdje se provjerava da li na tržištu ima i duvana koji nije obilježen akciznom markicom, a što je zakonska obaveza.

"Po uzoru na akciju 'Meso', koju smo sproveli na isti način, a koja je rezultirala otkrivanjem nelegalnog prometa mesa u BiH u iznosu većem od 40 miliona KM, mišljenja smo da će i promet duvana biti pod pojačanim nadzorom u smislu eliminacije crnog tržišta", rekao je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH.

Podsjećanja radi, nakon dizanja cijena duvana za motanje, slijedi novi udar na džepove pušača jer će uskoro poskupjeti četiri vrste cigareta.

"Nezavisnim" je potvrđeno da se to odnosi na brendove memfis, LD, ronson i vinston, čija će pakla, od 11. avgusta, biti 10 feninga skuplja.

"Memfis sa 3,90 KM ide na četiri marke, LD će umjesto tri marke koštati 3,10, za paklu ronsona umjesto 3,40 biće neophodno izdvojiti 3,50 KM, dok će vinston umjesto 3,60 KM koštati 3,70", naveli su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

miki

01.08.2014 21:55

i cigarete su vec poskuplhale da se zna. a ovi borci za zdravlje sta njih boli dal ja pusim il ne pusim. kome se pusi nek pusi a ko nece niko ga ne tjera. samo dok nam uvedu porez na vazduh.

ODGOVORITE
Name

Smjesno

01.08.2014 22:05

Uvjek se izvlace to je kao stetno za vase zdralje,pusili il ne svicemo na isto mjesto. pocece i vazduh da oporezuju jer nam je privreda porez

ODGOVORITE
Name

РЗ

02.08.2014 08:55

Пошто је дуван штетан, увести додатно поскупљења или обавезно здравствено. Зашто бих ја плаћао болницу за оне који се свјесно трују.

ODGOVORITE
Name

Dana

02.08.2014 09:08

Povecati akcize na alkohol 100%

ODGOVORITE
Name

Djole

02.08.2014 11:53

Treba uvesti dodatni porez na hranu jer prevelik broj gojaznih ima kod nas l,treba uvesti i na naftne derivate previse vozila zagadjuju okolinu i nas,zasto neko ko nije vozac da ispasta zbog izduvnih gasova oporezovati im sve treba da bi neki skontali da se porez ne udara zbog naroda nego da drzava napuni budzet i pojedinci svoje dzepove.

ODGOVORITE