Највиши штоперски тандеми Европе

Шпанска "Марка" направила занимљиву топ-листу штоперских тандема највећих клубова Европе.

Фудбал 02.08.2014 | 08:30
Највиши штоперски тандеми Европе

Један од већих парадокса европског фудбалског тржишта последњих година су била Барселонина астрономска улагања у офанзивне играче и потпуна небрига за одбрамбену линију, која је одласком Рафе Маркеза, болешћу Ерика Абидала и све чешћим повредама Карлеса Пујола готово комплетно спала на Ђерара Пикеа.
Шакирин супруг најчешће је био принуђен да игра у штоперском пару са Хавијером Маскераном (174 цм), који би у сваком другом тиму - као у репрезентацији - био задњи везни.

Пикеу је морао да помаже и Адријано (172 цм), иначе бек или "везиста", а тек у другом делу прошле сезоне наметнуо се Марк Бартра (183 цм), коначно један фудбалер коме је то примарно задужење.

Пујолова одлука да раскине уговор на своју штету и одмори се од фудбала (трајно или привремено, то још није познато), ипак је натерала челнике Барсе да се позабаве "сирочетом" званим одбрамбена линија, па је из Валенсије за 20 милиона евра стигао Жереми Матје, висок 1,92 метара, исто као Пике.

Тако су Каталонци драматично побољшали физичко присуство у шеснаестерцу, што највише долази до изражаја приликом извођења корнера или слободних удараца са стране.

Према истраживању шпанске "Марке", њихов тандем Пике - Матје сада је други по висини у конкуренцији штоперских парова елитних клубова "старог континента".

Виши од њих, за нијансу, само је тандем Борусије из Дортмунда, који чине Невен Суботић (193 цм) и Матс Хумелс (192).

Следе Џером Боатенг (192) и Данте (188) из Бајерна, Гери Кејхил (191) и Џон Тери (190) из Челсија, Крис Смолинг (192) и Џони Еванс (189) из Манчестер јунајтеда, Раул Албиол (190) и Федерико Фернандез (189) из Наполија, Венсан Компани (190) и Мартин Демикелис (184) из Манчестер ситија, Ђорђо Кјелини (187) и Андреа Барцаљи (186) из Јувентуса...

Наравно, неки од ових тандема су састављени чисто теоретски, ради поређења, пошто Смолинг и Еванс код Луја ван Гала чине трио са Филом Џонсом, док су Кјелини и Барцаљи деловали у линији са Мартином Касересом, док је тренер био Антонио Конте. Ове сезоне код Макса Алегрија можда постану тандем...

Што се тиче два најуспешнија српска клуба, њихови штопери би се у овој "дисциплини" пласирали у сам врх.

Одбрану Црвене звезде предводе Саво Павићевић са 186 и Богдан Планић са 190 центиметара, док су у Партизану Војислав Станковић са 190 и Бранислав Трајковић са 191!

Коментари / 0

Оставите коментар