Najviši štoperski tandemi Evrope

Španska "Marka" napravila zanimljivu top-listu štoperskih tandema najvećih klubova Evrope.

Fudbal 02.08.2014 | 08:30
Najviši štoperski tandemi Evrope

Jedan od većih paradoksa evropskog fudbalskog tržišta poslednjih godina su bila Barselonina astronomska ulaganja u ofanzivne igrače i potpuna nebriga za odbrambenu liniju, koja je odlaskom Rafe Markeza, bolešću Erika Abidala i sve češćim povredama Karlesa Pujola gotovo kompletno spala na Đerara Pikea.
Šakirin suprug najčešće je bio prinuđen da igra u štoperskom paru sa Havijerom Maskeranom (174 cm), koji bi u svakom drugom timu - kao u reprezentaciji - bio zadnji vezni.

Pikeu je morao da pomaže i Adrijano (172 cm), inače bek ili "vezista", a tek u drugom delu prošle sezone nametnuo se Mark Bartra (183 cm), konačno jedan fudbaler kome je to primarno zaduženje.

Pujolova odluka da raskine ugovor na svoju štetu i odmori se od fudbala (trajno ili privremeno, to još nije poznato), ipak je naterala čelnike Barse da se pozabave "siročetom" zvanim odbrambena linija, pa je iz Valensije za 20 miliona evra stigao Žeremi Matje, visok 1,92 metara, isto kao Pike.

Tako su Katalonci dramatično poboljšali fizičko prisustvo u šesnaestercu, što najviše dolazi do izražaja prilikom izvođenja kornera ili slobodnih udaraca sa strane.

Prema istraživanju španske "Marke", njihov tandem Pike - Matje sada je drugi po visini u konkurenciji štoperskih parova elitnih klubova "starog kontinenta".

Viši od njih, za nijansu, samo je tandem Borusije iz Dortmunda, koji čine Neven Subotić (193 cm) i Mats Humels (192).

Slede Džerom Boateng (192) i Dante (188) iz Bajerna, Geri Kejhil (191) i Džon Teri (190) iz Čelsija, Kris Smoling (192) i Džoni Evans (189) iz Mančester junajteda, Raul Albiol (190) i Federiko Fernandez (189) iz Napolija, Vensan Kompani (190) i Martin Demikelis (184) iz Mančester sitija, Đorđo Kjelini (187) i Andrea Barcalji (186) iz Juventusa...

Naravno, neki od ovih tandema su sastavljeni čisto teoretski, radi poređenja, pošto Smoling i Evans kod Luja van Gala čine trio sa Filom Džonsom, dok su Kjelini i Barcalji delovali u liniji sa Martinom Kaseresom, dok je trener bio Antonio Konte. Ove sezone kod Maksa Alegrija možda postanu tandem...

Što se tiče dva najuspešnija srpska kluba, njihovi štoperi bi se u ovoj "disciplini" plasirali u sam vrh.

Odbranu Crvene zvezde predvode Savo Pavićević sa 186 i Bogdan Planić sa 190 centimetara, dok su u Partizanu Vojislav Stanković sa 190 i Branislav Trajković sa 191!

Komentari / 0

Ostavite komentar