Заразе које добијамо купањем у базену

Како бисте избегли инфекције поред базена, купајте се одмах након изласка из воде.

Здравље 01.08.2014 | 18:10
Заразе које добијамо купањем у базену

Лето је увелико почело, а људи налазе разне начине да се расхладе. Они који нису у завидној финансијској ситуацији и себи не могу да приуште одмор ван земље, сваки врео дан проводе на базенима. Ако сте ви једни од њих - слободно правац базен, али са великим опрезом јер је оно легло разних болести и инфекција.

Полне болести се, поред сексуалног односа, могу задобити и купањем у базену или преко седења на пешкиру заражене особе.  Поред њих, купачи могу задобити и гљивице, али и озбиљнију болест попут коњуктивитиса.

Хлор има ту моћ да убија скоро све бактерије, а ако је концентрација хлора ниска, неће се уништити микроорганизми па је самим тим је и већи ризик од инфекција.

Врло лако се можете добити стомачни вируси, праћени дијарејом, болом у трбуху и високом температуром, а од њих су најзаступљенији салмонела, ешерихија коли, паразит криптоспордија и шигела.

Поред стомачних вируса, на базену хара и инфекција очију. Као што смо већ поменули, коњуктивитис је најзаступљенији и дешава се да обухвати оба ока. Изазива га хламидија трахоматис, а праћен је црвенилом, сузењем, отоком капка и осећајем страног тела у вашем оку.

Пливачко уво, познато као инфекцја спољног ушног канала, најчешћа је инфекција лети. Њени симптоми су бол, секреција из ува и наглувост. Лекари напомињу да нипошто не покушавате да штапићима отпушите уво, јер ћете само тако проширити инфекцију.

Кожне инфекције можете најлакше задобити седењем на влажним пешкирима, ходањем по влажним подовима (свлачионице, тоалети и простори за туширање). Ове гљивичне инфекције коже најчешће обухватају пазух, препоне и стопала.

Како бисте сачували своје здравље током боравка на базену, пожељно је да избегавате гледање под водом, туширате се после сваког изласка из базена и избегавајте да седите на туђим базенима или лежаљкама. У случају да на базен идете сваки дан, обавезно пешкире и купаћи костим перите у млакој води са детерџентом. Особама које пате од дијареје се саветује да не улазе у базен уопште.

Коментари / 0

Оставите коментар