Борац нема новца за операцију, држава нема слуха

Жарко Чолић, одликовани борац Републике Српске, од својих 320 марака пензије, морао је да плати бањалучком клиничком центру равно 840 марака да би уградио стент и коронарографију. Ништа не би било чудно да Чолићева иста операција, али прије пет година, није била бесплатна.

Република Српска 01.08.2014 | 17:02
Борац нема новца за операцију, држава нема слуха

Чолић тврди да се за рефундацију трошкова обратио Фонду здравственог осигурања Републике Српске, с обзиром на то да је борац, а поред свега има и Паркинсонову болест. 

У бањалучком клиничком центру нису имали никакав одговор на наша питања у вези са случајем Жарка Чолића. У Фонду нам писменим путем одговарају да иста правила важе за све. Уградња стента кошта двије и по хиљаде марака, а партиципације од 500 се ослобађају само пензионери са најнижом пензијом и старији од 65 година, као и особе са тешким обољењима или породице палих бораца. Управо зато је Чолић и остао у чуду, јер, како каже, тешко је оболио, има борачко одликовање, а поврх свега претходну уградњу два стента није платио ни марке.

Обећање је стигло и то јавно. Жарку Чолићу једино преостаје да покуца на врата Министарства, јер за суд нема новца. Ваљда она неће бити закључана, као претходних неколико.

Чолића су у скупштинском одбору за здравство Републике Српске упутили на тражење правде преко суда. Министар рада и борачко – инвалидске заштите тврди да постоји програм Владе за социјалне случајеве, у коме се годишње издваја 61 милион марака. Ђокић је упутио Чолића на адресу Министарства, путем БН телевизије.

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

зути

01.08.2014 15:19

цолицу јави се додику

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рубин

01.08.2014 15:50

Ето колико се цијени борац ВРС.Па они су деградирали комплетан систем,земље више и немамо,замајавају нас разним небулозама у које више нико не вјеруј,арапима,турцима,пасошима...а ти кои си се борио за ову републику то ти је хвала од оних који су .Док си ти био у рову,са главом у торби-они шверцовали и пунили своје џепове.Сада ти исти управљају и арче сва могућа богатства ове ојађене земље.Еј ,шта дочекасмо,јадна мајко!Али у октобру сви на изборе и отјерати крволочну багру!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миленко

01.08.2014 16:02

16.09.2009год.сам уградио стент и платио сам 750км.Сто знаци прије пет година,а није бесплатно како господин Цолиц казе.12.04.2012 сам уградио такодје један стент и исто сам платио.Па ме интересује како је могло бити бесплатно прије 5 год.У Бањалуци сам исто уградјиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан84

01.08.2014 16:49

Господо из власти, до када ће те понижавати оне који су створили Републику Српску?

ОДГОВОРИТЕ