Borac nema novca za operaciju, država nema sluha

Žarko Čolić, odlikovani borac Republike Srpske, od svojih 320 maraka penzije, morao je da plati banjalučkom kliničkom centru ravno 840 maraka da bi ugradio stent i koronarografiju. Ništa ne bi bilo čudno da Čolićeva ista operacija, ali prije pet godina, nije bila besplatna.

Republika Srpska 01.08.2014 | 17:02
Borac nema novca za operaciju, država nema sluha

Čolić tvrdi da se za refundaciju troškova obratio Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, s obzirom na to da je borac, a pored svega ima i Parkinsonovu bolest. 

U banjalučkom kliničkom centru nisu imali nikakav odgovor na naša pitanja u vezi sa slučajem Žarka Čolića. U Fondu nam pismenim putem odgovaraju da ista pravila važe za sve. Ugradnja stenta košta dvije i po hiljade maraka, a participacije od 500 se oslobađaju samo penzioneri sa najnižom penzijom i stariji od 65 godina, kao i osobe sa teškim oboljenjima ili porodice palih boraca. Upravo zato je Čolić i ostao u čudu, jer, kako kaže, teško je obolio, ima boračko odlikovanje, a povrh svega prethodnu ugradnju dva stenta nije platio ni marke.

Obećanje je stiglo i to javno. Žarku Čoliću jedino preostaje da pokuca na vrata Ministarstva, jer za sud nema novca. Valjda ona neće biti zaključana, kao prethodnih nekoliko.

Čolića su u skupštinskom odboru za zdravstvo Republike Srpske uputili na traženje pravde preko suda. Ministar rada i boračko – invalidske zaštite tvrdi da postoji program Vlade za socijalne slučajeve, u kome se godišnje izdvaja 61 milion maraka. Đokić je uputio Čolića na adresu Ministarstva, putem BN televizije.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

zuti

01.08.2014 15:19

colicu javi se dodiku

ODGOVORITE
Name

Rubin

01.08.2014 15:50

Eto koliko se cijeni borac VRS.Pa oni su degradirali kompletan sistem,zemlje više i nemamo,zamajavaju nas raznim nebulozama u koje više niko ne vjeruj,arapima,turcima,pasošima...a ti koi si se borio za ovu republiku to ti je hvala od onih koji su .Dok si ti bio u rovu,sa glavom u torbi-oni švercovali i punili svoje džepove.Sada ti isti upravljaju i arče sva moguća bogatstva ove ojađene zemlje.Ej ,šta dočekasmo,jadna majko!Ali u oktobru svi na izbore i otjerati krvoločnu bagru!

ODGOVORITE
Name

Milenko

01.08.2014 16:02

16.09.2009god.sam ugradio stent i platio sam 750km.Sto znaci prije pet godina,a nije besplatno kako gospodin Colic kaze.12.04.2012 sam ugradio takodje jedan stent i isto sam platio.Pa me interesuje kako je moglo biti besplatno prije 5 god.U Banjaluci sam isto ugradjivo.

ODGOVORITE
Name

Goran84

01.08.2014 16:49

Gospodo iz vlasti, do kada će te ponižavati one koji su stvorili Republiku Srpsku?

ODGOVORITE