Срамна годишњица укидања осигурања

Српска радикална странка Републике Српске, подсјећа јавност да се данас, 01. августа, 2014. године навршава  прва годишница једне од најсрамнијих одлука одлазећег режима Милорада Додика, којом су лица старија од 65 година живота лишена бесплатног здравственог осигурања. 

Република Српска 01.08.2014 | 13:38
Срамна годишњица укидања осигурања

Право на бесплатно здравствено осигурање, које су људи на овим просторима, након навршених шест и по деценија живота, уколико нису стекли право на пензију, уживали и у вријеме Краљевине и у Вријеме Титове Југославије ускратио им је на данашњи дан прошле године режим Милорада Додика.

Управни одбор Фонда здравственог осигурања донио је Одлуку о измјенама и допунама Правилника о утврђивању својства осигураног  лица која је 1. августа прошле године и објављена у Службеном гласнику Републике Српске.

Овом срамном одлуком највише су погођени најсиромашнији - старачка земљорадничка популација којој је здравствена заштита најпотребна.  Иако немају никаква примања ,ови људи морају издвојити 48 марака мјесечно само да би овјерили здравствену књижицу.

Умјесто да овој популацији омогући бесплатно лијечење, субвенције на трошкове живота или бесплатне личне документе, владајућа камарила, чије се партије чланице, да би иронија била већа, предстаљају као љевичарске и позивају на „социјлну правду“, непрестано гази по правима социјлно најугроженијих слојева становништва. Не треба ни напомињати како су погазили права радника, незапослених, борачке популације, студената, пензионера, доношењем робовласничких и нехуманих закона и одлука.

Ово је нажалост, само један од многобројних примјера да, Додиковој Влади, коју осим  СНСД-а, чине и  Социјлистичка партија Петра Ђокића и Демократски народни савез Марка Павића, ништа није свето па ни право на здравствену заштиту најстаријих становника Републике Српске. 

На све намете, које је ова пљачкашка власт натоварила на нејака плећа ојађеног народа, опет се спекулише о могућности поновне промјене личних докумената. Истовремено се Тужилаштво БиХ  бави преко 100 милиона марака тешком афером око издавања докумената за коју се терете „другови социјалдемократи“ и пословни партнери,  Милорад Додик и Златко Лагумџија. 

Колико је њихова борба за „социјалну правду“ коштала социјалне категорије и колико стотина милиона марака су ставили у своје лијеве, а често и десне џепове, одговор ће, сигурни смо, брже него што би они то жељели, дати независне правосудне инстанце.

САОПШТЕЊЕ СРС РС

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

грбавци 2

01.08.2014 12:34

Знам неколико стараца који немају ово чиме да плате и не иду љекару јер немају овјерену књижицу... За сваку осуду...

ОДГОВОРИТЕ
Name

судеx

01.08.2014 12:40

Мозе се то све поново регулисати...када ови буду макнути са власти... Видјет це мо.какве це то промјене донијети ови други... Надам се бар мало бољем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

терминатор

01.08.2014 13:19

Најсрамнија одлука икад донесена.Ударили су подло и курвањски по најтањои категорији које се ни килави посланици опозивије не сјећају,тако да им неће бити боље ни кад оду ови безбожницо а дођу босићеви поштројени адути.Свака част Радикали кад стре се сјетили јер ови Опозиционари још нису сконтали шта им пајдаши из власти раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

младен

01.08.2014 14:15

Браво за Радикале. овакве зивотне ствари треба потенцирати а не демагогија о високој политици. ови злотвори на власти су урадили много оваквих ствари којима су загорцали зивот овом народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе

01.08.2014 16:10

Ево и Фонд је реаговао: У поводу саопштења Српске радикалне странке, у којем се наводи да су ''лица старија од 65 година лишена бесплатног здравственог осигурања'', обавјештавамо јавност о сљедећем: Наводи Српске радикалне странке су апсолутно нетачни, јер је најугроженијим категоријама становништва у Републици Српској, укључујући и лица старија од 65 година обезбијеђена здравствена заштита у потпуности о трошку Фонда здравственог осигурања Републике Српске, чак и када им нису уплаћени доприноси за здравствено осигурање. Напомињемо да се најосјетљивијим и најугроженијим категоријама осигураника, попут дјеце, трудница, РВИ, породица погинулих бораца, обољелих од малигних болести, дијабетеса и других тешких обољења увијек овјери здравствена књижица без обзира да ли је за њих уплаћен допринос или не. То се, такође, односи и на она лица старија од 65 година која су социјално угрожена. Дакле, и лицима преко 65 година, уколико имају увјерење Центра за социјални рад о социјалној угрожености, књижица се увијек овјери без обзира на уплату доприноса, тако да апсолутно не стоје наводи Српске радиклане странке. С друге стране, уколико лице располаже значајном имовином или иностраном пензијом, те Центар за социјални рад процјени да иста нису у стању социјалне потребе, таква лица су увијек имала обавезу да плаћају доприносе. Подсјећамо Српску радикалну странку да се у њихово вријеме без уплаћених доприноса нису овјеравале књижице тешко обољелим осигураницима, као и другим осјетљивим категоријама, те да је у том периоду било преко 200.000 грађана мање обухваћено здравственим осигурањем него сада. Само овај податак довољно говори колико ФЗО РС води рачуна о својим осигураницима и колико је унапређен систем здравственог осигурања и здравствене заштите осигураника у Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Живојин

01.08.2014 16:12

Е моји радикали. Срам било оног ко лаже! И пред Богом и пред народом! Срамите се великог Србина Николе Пашића. Провјерите, па ако вам је то стил, вријеђајте! Живјела Република Српска!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тетка

01.08.2014 17:23

Тетка ми има 68 година и има потврду из центра за социјални рад, нема никаквих примања а увијек јој овјере књижицу, а ни код доктора ништа не плаћа, осим једног лијека.Управо је изашла из бање због операције кука и тамо није ништа платила,тако да не знам о чему ови причају! Треба нама увести амерички систем кад нам овај не ваља, па нек се само богати лијече!

ОДГОВОРИТЕ
Name

патеница

01.08.2014 17:30

Разматрајуци ово ФОНДОВО реаговање додјо до једног веома вазног сазнања. ЉУДИ, сви који сте пресли 65 год. морате добити најгоре не излециве болести тако да би вам овјерили здравствену књизицу, а да не платите сваки мјесец 48 КМ. Или да неко затрудни па да има привилегију за овјеру здравствене књизице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тетак

01.08.2014 18:25

За Патеницу: вазно је да радис цијели зивот и уплацујес несто овом друству а не да цијели зивот узимаз бруто зараду, дрзави ниста не уплацујес а онда када остарис хоцес да ти дрзава, којој гроса ниси дао, све ти обезбиједи. Е не мозе тако, због ових који су цијели зивот издвајали од зараде и уплацивали (за њих Фонд Пио уплацује)

ОДГОВОРИТЕ
Name

патеница

01.08.2014 18:59

За тетка. Молите се ДРАГОМ ГОСПОДУ БОГУ И СЕЉАКУ. Ста би градјанин јео да му није сељака? Јадни сељак храни људе, црве и мраве....а опет....удри по сељаку. ГЛЕДА ОНАЈ ОД ГОРЕ И СВЕ ВИДИ НАЈБОЉЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојан

01.08.2014 20:05

за Зивојина и остале који су насјели на ово одбрамбено саопстење фонда. Па ако добро цитате и они су признали да само они који болују од теких болести могу овјерити а не сви. Раније су сви који предју 65 година то могли. Колико има сељака који обрадјују своја имања и нису никада радили или имају мање од 15 година стаза и немају пензију. И ако немају рак морају платити овјеру. О томе се ради. До просле године старији људи су безусловно овјеравали књизице и бесплатно се лијецили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

патеница

01.08.2014 20:33

За Стојана- Свака цаст за овај коментар. Оцигледно је да смо из исте брасне.....само назалост....мало нас има оваквих да коментарисемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мица

01.08.2014 20:48

Моја мајка је на дијализи 12 година и посто нема земље мора да плати 82 км осигурање а стара је 68 година није право они који имају земљу упола мање

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

01.08.2014 20:50

Какав коментар дати на све то?Мислим да су све власти од завршетка тог несретног рата биле лопови и лопови,здравстве књизице у бијељини се не овјеравају а из лицног искуства знам да господа из центра за социјални рад су јос гора нпр.нас преставник у Јањи трази несто за "чатити" ХМ нешто господо драга 100 КМ да написе папир да мозес овјерити здавствену књизицу.То је БОГУ ПЛАКАТИ какву власт и какве установе за помоц народу имамо.А да неспомињем какви су нам доктори тек њима ЧАСТ што треба дати .Мислим док све частимо да моземо и приватном доктору отици,моземо ми сто имамо и то мало сиротиње а ста је са вецином сто немају ни то.Да не напомињем да на Зворницкој општини овјеравају здравствене књижице и кад сам то рекла господину у БН ми је рекао само то ОНИ НЕРАДЕ ПО ЗАКОНУ А МИ РАДИМО ПО ЗАКОНУ.зар су закони различити од општине до општине. НЕЗНАМ НИСАМ ПАМЕТНА??????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободна Српска

02.08.2014 00:44

Фонд каже _ књижице могу овјерити уз потврду Центра за социјални рад!? Срамота, па овдје је ријеч о старачким земљорадничким домаћинствима, ти људи у посједу имају имања званично нису социјални случајеви иако немају никаква примања! Због старости не могу обрађивати земљу, значи немају право ни на бесплатну овјеру здравствене књижице, то је истина. Прочитајте пажљиво саопштење радикала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

разоцарана

12.05.2017 07:41

Прво и најважније питање : Како вас само није срамота?!!!!!! Одакле некоме ко има преко 65 година, а нема ни плату ни пензију, новац да плаћа месечну надокнаду? И докле мислите на рачун јадног и измученог народа да пуните своје џепове?! Држава је и без вас била на рубу пропасти, а са вама је прешла ту границу. Немам праву реч којом бих описала политику владајуће партије. Жао ми је што сам икада веровала да уз вас некоме може бити боље....... П.С. Све наведено односи се на партију у чијем је режиму донета измена закона...

ОДГОВОРИТЕ