Више једемо када смо срећни!

Особе чије навике у исхрани одражавају њихово расположење једу много више и уносе више калорија када су срећни, показала је холандска студија.

Здравље 01.08.2014 | 08:37
Више једемо када смо срећни!

Нашу исхрану контролишу осећања, а не глад. То смо доказали безброј пута: када смо посегнули за колачима или чипсом након раскида, када смо се "давили" у тањиру тестенине са сосом након дугог дана у канцеларији, када сваки рођендан обавезно прославимо кремастом тортом.

Постоји разлог зашто се осећамо боље када једемо ове намирнице, а одговор лежи у неуротрансмитеру серотонину који доноси осећање "блаженства". Стручњаци упозоравају: за епидемију гојазности више је одговорно емоционално преједање када смо срећни, него када смо тужни, депресивни, нервозни или када нам треба утеха! Наиме, холандски истраживачи тврде да највише једемо када смо срећни.

Истраживачи Универзитета Свеучилишта у Мастрихту су анализирали навике у исхрани и ментално здравље готово 90 особа, а затим су им показали део филма или ТВ емисије како би у њима изазвали позитивно, неутрално или негативно расположење. Одмах након гледања клипова, испитаницима су дали велике стаклене чиније пуне чипсом или чоколадом, па су пажљиво измерили њихов калоријски унос након сваке сцене.

Супротно свачијим очекивањима, особе које су проценили као емоционалне једаче појеле су више понуђене хране након гледања позитивног снимка.

"Већина емоционалног једења повезана је са негативним расположењем, међутим, наши испитаници нису прекомерно јели као одговор на негативне емоције, него на позитивне. Ово откриће би могло да буде од важности за лечење гојазности, јер истиче важност позитивних осећања на преједање, који се углавном занемарују", објаснили су стручњаци.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милојко

01.08.2014 08:11

По овом наслову, да више једемо када смо сречни, испаде да смо ми у РС-ој 80% несречни, јер једемо све мање и мање. Док се остали(СНСД-овци, такуни, лопови),сречни и једу све више и више.

ОДГОВОРИТЕ