Ко је битнији: Мацан или Рајчевић?

Синиши Мацану је истекао мандат, али је Средоје Новић затражио да му буде продужен, ваљда због успјешно “одрађених” послова око штампања докумената.

Босна и Херцеговина 01.08.2014 | 08:15
Ко је битнији: Мацан или Рајчевић?

Хоће ли Лагумџија инсистирати да на чело ИДДЕЕА-е дође Бошњак уколико се Срђан Рајчевић именује за директора РАК-а?

На сједници Савјета министара БиХ одржаној у сриједу, 30. јула, између осталог се требала разматрати и информација о истеклим мандатима руководилаца државних институција и чланова управних одбора, међу којима и именовања неких челника институција БиХ, од којих и потврђивање именовања директора Регулаторне агенције за комуникације.

Мада је већ раније био постигнут политички договор (између СНСД-а и СДП-а), а онда и Вијеће РАК-а “једногласно” предложило (како се и очекивало) Срђана Рајчевића, дан прије сједнице Савјета министара Дамир Хаџић, СДП-ов министар, изјавио је како је упитно да ли ће се изјашњавати о Рајчевићевом именовању.

За Ослобођење је Хаџић прокоментарисао да не зна због чега се потврђивање кандидата одуговлачи, али да “сматрам легитимним потез предсједавајућег Вјекослава Беванде да затражи информације и о осталим кандидатима”.

Пламенко Чустовић, предсједник Вијећа РАК-а, изјавио је како они нису добили никакав захтјев од Беванде, те додао да је већ “пробијен” законски рок за именовање Рајчевића (30 дана након што Вијеће РАК-а доставило приједлог), што је прокоментирао:

“Очито је да Савјет министара ради противно закону.”

Оно што је још очитије јесте да нешто баш и не функционише у договору Лагумџије и Додика, а који је Рајчевића избацило у врх као најподобнијег кандидата. Потврдила је то и одлука Савјета министара да се о овим тачкама уопште не расправља, као и Шпирићева изјава након сједнице:

“Не можете рећи: ‘Ми нећемо именовати директора РАК-а јер чекамо да се распише конкурс за позицију за коју смо ми заинтересовани’. Од ове земље се не смије правити крчма. Они који мисле да се погађају и да од свега праве бувљак, то могу радити, али без мене.”

Још прије сједнице су се појавиле шпекулације о томе како је Лагумџија, наводно, увидјевши да се именовањима Рајчевића “нарушава национални баланс на штету Бошњака”, условио његово именовање позицијом директора – ни мање ни више него Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података ИДДЕЕА-е.

Уколико је тачна ова информација, то је прст у око Средоју Новићу, министру цивилних послова (из СНСД-а), јер је досад директор ове агенције био Синиша Мацан, Новићев провјерени кадар с којим га наводно повезују и родбинске везе. Уз то, подсјетимо, прошле седмице се подигла велика прашина око штампања докумената (пасоша, личних карата и возачких дозвола) јер се открила афера с којом се повезују и Новић и ова агенција, али и њемачка фирма с којом, како је јавности саопштила Александра Пандуревић, посланик СДС-а у државном Парламенту, везе имају и Небојша Радмановић, српски члан Предсједништва БиХ (СНСД), и Лагумџија.

Чињеница је да је Мацану истекао мандат, али је чињеница и да је Новић затражио да му буде продужен, ваљда, због успјешно “одрађених” послова око штампања докумената.
 
Иначе, Рајчевић тешко да је, и поред “јединственог” става чланова Вијећа РАК-а, испунио услове  за првог човјека РАК-а – први посао у животу му је био директор Агенције РС за информатичко друштво, а нема никаквог искуства у области телекомуникација и медија.

За њега је од почетка (чак и јавно) лобирао лично Милорад Додик, који је од раније у пријатељским односима са Рајчевићем старијим, Срђановим оцем, дугогодишњим кадром СНСД-а.

Очито неће бити “лако” донијети ову одлуку. С једне стране јасно је колико је РАК битан (који већ дуже не функционише) поготово у мјесецима пред изборе због утицаја који својим одлукама може имати на електронске медије.

С друге стране, чињеница је да се преко Мацана завршавају велики послови и тешко да ће Новић без борбе предати то мјесто. Нема сумње да је ову “игру” Лагумџија заиграо због својих интереса, али могао би добро помрсити рачуне утицајним појединцима у СНСД-у, а чак и Додику задати главобоље, ако се покаже тачним информација да се чека приједлог за директора РАК-а од – Драгана Човића.

Извор: Магазин Дани

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Истина

01.08.2014 06:50

Читам изјаве Спирица као јако им је вазно мјесто директора Регулаторне агенције за комуникације а готово све дрзе у РС под својом контролом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пајо

01.08.2014 07:40

Овом Рајчевићу прво радно мјесто била директрска фотеља. Још један Додиков послушник.Сада треба да засједне у фотељу директора РАК-а и контролише медије, а прије свега вас из БН ТВ. јасана је намјера Додика и његове камариле. Све ће урадити да добију изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бране

01.08.2014 08:04

Прва и основна ствар је да г. Рајчевић не задовољава критеријуме за мјесто директора РАК-а, дакле ради се о драстичном кршењу законске регулативе која уређује ову област. Али изгледа у овој држави појединци (СНСД-СДП) су изнад закона и како они кажу тако ће и бити, закон за њих не важи, закон је по њима само писан за обичне и поштене људе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хрсуз Мујо

01.08.2014 08:48

Полахко, полахко! Нисте најбоље упознати. Бајин друг Човић, као трећи играч, жели у истом пакету да угура свог зета за директора контроле летења у хрватском столном граду, па и ту запиње.......Кукууу Тодорееее.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вулекс

01.08.2014 10:54

Инаце Рајцевицев отац је професор на бањалуцком Правном факултету, а позивам новинаре истразиваце да истразе какав је то факултет Рајцевиц заврсио у Грцкој и са којим квалификацијама претендује на наведену позицију

ОДГОВОРИТЕ