Ko je bitniji: Macan ili Rajčević?

Siniši Macanu je istekao mandat, ali je Sredoje Nović zatražio da mu bude produžen, valjda zbog uspješno “odrađenih” poslova oko štampanja dokumenata.

Bosna i Hercegovina 01.08.2014 | 08:15
Ko je bitniji: Macan ili Rajčević?

Hoće li Lagumdžija insistirati da na čelo IDDEEA-e dođe Bošnjak ukoliko se Srđan Rajčević imenuje za direktora RAK-a?

Na sjednici Savjeta ministara BiH održanoj u srijedu, 30. jula, između ostalog se trebala razmatrati i informacija o isteklim mandatima rukovodilaca državnih institucija i članova upravnih odbora, među kojima i imenovanja nekih čelnika institucija BiH, od kojih i potvrđivanje imenovanja direktora Regulatorne agencije za komunikacije.

Mada je već ranije bio postignut politički dogovor (između SNSD-a i SDP-a), a onda i Vijeće RAK-a “jednoglasno” predložilo (kako se i očekivalo) Srđana Rajčevića, dan prije sjednice Savjeta ministara Damir Hadžić, SDP-ov ministar, izjavio je kako je upitno da li će se izjašnjavati o Rajčevićevom imenovanju.

Za Oslobođenje je Hadžić prokomentarisao da ne zna zbog čega se potvrđivanje kandidata odugovlači, ali da “smatram legitimnim potez predsjedavajućeg Vjekoslava Bevande da zatraži informacije i o ostalim kandidatima”.

Plamenko Čustović, predsjednik Vijeća RAK-a, izjavio je kako oni nisu dobili nikakav zahtjev od Bevande, te dodao da je već “probijen” zakonski rok za imenovanje Rajčevića (30 dana nakon što Vijeće RAK-a dostavilo prijedlog), što je prokomentirao:

“Očito je da Savjet ministara radi protivno zakonu.”

Ono što je još očitije jeste da nešto baš i ne funkcioniše u dogovoru Lagumdžije i Dodika, a koji je Rajčevića izbacilo u vrh kao najpodobnijeg kandidata. Potvrdila je to i odluka Savjeta ministara da se o ovim tačkama uopšte ne raspravlja, kao i Špirićeva izjava nakon sjednice:

“Ne možete reći: ‘Mi nećemo imenovati direktora RAK-a jer čekamo da se raspiše konkurs za poziciju za koju smo mi zainteresovani’. Od ove zemlje se ne smije praviti krčma. Oni koji misle da se pogađaju i da od svega prave buvljak, to mogu raditi, ali bez mene.”

Još prije sjednice su se pojavile špekulacije o tome kako je Lagumdžija, navodno, uvidjevši da se imenovanjima Rajčevića “narušava nacionalni balans na štetu Bošnjaka”, uslovio njegovo imenovanje pozicijom direktora – ni manje ni više nego Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka IDDEEA-e.

Ukoliko je tačna ova informacija, to je prst u oko Sredoju Noviću, ministru civilnih poslova (iz SNSD-a), jer je dosad direktor ove agencije bio Siniša Macan, Novićev provjereni kadar s kojim ga navodno povezuju i rodbinske veze. Uz to, podsjetimo, prošle sedmice se podigla velika prašina oko štampanja dokumenata (pasoša, ličnih karata i vozačkih dozvola) jer se otkrila afera s kojom se povezuju i Nović i ova agencija, ali i njemačka firma s kojom, kako je javnosti saopštila Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u državnom Parlamentu, veze imaju i Nebojša Radmanović, srpski član Predsjedništva BiH (SNSD), i Lagumdžija.

Činjenica je da je Macanu istekao mandat, ali je činjenica i da je Nović zatražio da mu bude produžen, valjda, zbog uspješno “odrađenih” poslova oko štampanja dokumenata.
 
Inače, Rajčević teško da je, i pored “jedinstvenog” stava članova Vijeća RAK-a, ispunio uslove  za prvog čovjeka RAK-a – prvi posao u životu mu je bio direktor Agencije RS za informatičko društvo, a nema nikakvog iskustva u oblasti telekomunikacija i medija.

Za njega je od početka (čak i javno) lobirao lično Milorad Dodik, koji je od ranije u prijateljskim odnosima sa Rajčevićem starijim, Srđanovim ocem, dugogodišnjim kadrom SNSD-a.

Očito neće biti “lako” donijeti ovu odluku. S jedne strane jasno je koliko je RAK bitan (koji već duže ne funkcioniše) pogotovo u mjesecima pred izbore zbog uticaja koji svojim odlukama može imati na elektronske medije.

S druge strane, činjenica je da se preko Macana završavaju veliki poslovi i teško da će Nović bez borbe predati to mjesto. Nema sumnje da je ovu “igru” Lagumdžija zaigrao zbog svojih interesa, ali mogao bi dobro pomrsiti račune uticajnim pojedincima u SNSD-u, a čak i Dodiku zadati glavobolje, ako se pokaže tačnim informacija da se čeka prijedlog za direktora RAK-a od – Dragana Čovića.

Izvor: Magazin Dani

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Istina

01.08.2014 06:50

Čitam izjave Spirica kao jako im je vazno mjesto direktora Regulatorne agencije za komunikacije a gotovo sve drze u RS pod svojom kontrolom.

ODGOVORITE
Name

pajo

01.08.2014 07:40

Ovom Rajčeviću prvo radno mjesto bila direktrska fotelja. Još jedan Dodikov poslušnik.Sada treba da zasjedne u fotelju direktora RAK-a i kontroliše medije, a prije svega vas iz BN TV. jasana je namjera Dodika i njegove kamarile. Sve će uraditi da dobiju izbore.

ODGOVORITE
Name

brane

01.08.2014 08:04

Prva i osnovna stvar je da g. Rajčević ne zadovoljava kriterijume za mjesto direktora RAK-a, dakle radi se o drastičnom kršenju zakonske regulative koja uređuje ovu oblast. Ali izgleda u ovoj državi pojedinci (SNSD-SDP) su iznad zakona i kako oni kažu tako će i biti, zakon za njih ne važi, zakon je po njima samo pisan za obične i poštene ljude!

ODGOVORITE
Name

Hrsuz Mujo

01.08.2014 08:48

Polahko, polahko! Niste najbolje upoznati. Bajin drug Čović, kao treći igrač, želi u istom paketu da ugura svog zeta za direktora kontrole letenja u hrvatskom stolnom gradu, pa i tu zapinje.......Kukuuu Todoreeee.

ODGOVORITE
Name

vuleks

01.08.2014 10:54

Inace Rajcevicev otac je profesor na banjaluckom Pravnom fakultetu, a pozivam novinare istrazivace da istraze kakav je to fakultet Rajcevic zavrsio u Grckoj i sa kojim kvalifikacijama pretenduje na navedenu poziciju

ODGOVORITE