Влада не брине о Универзитету

Протекле године започета је изградња студентских домова у Палама капацитета 600 кревета, а објекти ће бити завршени средствима које је обезбиједио Универзитет у Источном Сарајеву дизањем кредита од 12 милиона КМ, за шта је сагласност дала Влада Републике Српске.

Република Српска 31.07.2014 | 18:33
Влада не брине о Универзитету

Власт у Источном Сарајеву се пита зашто се Универзитет у Источном Сарајеву сам морао задуживати, док Влада финансира изградњу Павиљона 4 у Бањалуци?

Зашто Универзитет у Источном Сарајеву има мањи буџет од Универзитета у Бањалуци за осам милиона, питају представници власти у Источном Сарајеву и подсјећају Владу да је и Источно Сарајево у Републици Српској те да би требали водити рачуна о оба јавна универзитета.

"Тражимо од Владе Републике Српске да преузме обавезу враћања кредита од 12 милиона конвертибилних марака Универзитета у Источном Сарајеву, јер у противном ми страхујемо да ће наш Универзитет доживјети банкрот", истиче одборник СДС-а у Скупштини града Источно Сарајево Небојша Попић.

Залагење власти у Источном Сарајеву за једнак третман универзитета у опозиционом СНСД-у сматрају предизборном кампањом СДС-а. Сматрају, између осталог, да град за разлику од Владе Српске не чини довољно за ову високошколску институцију.

"Дискусија проректора, која је у једном дијелу у складу са овим предизборним скупом, у којој је све вријеме нападао министра Мутабџију који није ту присутан, је недопустива", каже одборник СНСД-а Александар Тодоровић.

Тодоровић, испред Клуба одборника СНСД-а наводи и да је руководство града Источно Сарајево мало тога урадило за Универзитет.

Изгледа да одборник СНСД-а боље зна од руководства самог Универзитета како се ко опходи према овој високошколској установи, јер проректор Универзитета мисли другачије.

"Ми имамо изванредну сарадњу са градом, али немамо одговарајућу сарадњу са министром просвјете и културе Републике Српске Гораном Мутабџијом. Он не зна да се праве домови на Палама и он у томе не учествује. Истовремено, то исто министарство је повукло све потезе да се Влада Републике Српске задужи осам милиона за четврти павиљон у Бањалуци", тврди проректор Универзитета у Источном Сарајеву Стеван Трбојевић.

Како се одвија сарадња између Министарства просвјете и културе Републике Српске и Универзитета у Источном Сарајеву свједочи и њихова данашња преписка.

На мејл адресу Универзитета стигао је захтјев, без потписа и печата у којем се тражи да се од 9 до 16 часова доставе подаци о платама и броју запослених у овој институцији за период од 2001. до 2014.године.

Да ли је могуће податке за период од 14 година доставити у року од седам часова ако је информатички интегрисани финансијски систем Универзитета успостављен тек прије годину дана, питају се у ректорату Универзитета у Источном Сарајеву.

БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

бањалука1

31.07.2014 16:51

То нису дрзавни универзитети, него су ПРИВАТНИ али их дрзава финансира. Толико љутње на приватне који се сами финансирају, а овдје су као паметни , али је на терету и грбаци ово мало запослених у овој дрзави. Нека независна комисија САЦИНИ СПИСАК СТАЛНО ЗАПОСЛЕНИХ СИНОВА И КЦЕРКИ И БАКИ И ДЕКИ И УЈАКА И СТРИЦЕВА НА ДРЗАВНИМ УНИВЕРЗИТЕТИМА те це се видјети јадна слика тих моцника који су на јаслама овог народа. Зивио УНИВЕРЗИТЕТ ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

миодраг зворник

31.07.2014 17:01

Да ли је поштено да Влада гради студентске домове, да се задужује, да стипендира студенте који иду на ове назовимо их универзитете, а за оне који студирају у Србији (Београд или Нови Сад) нити шта даје нити их они занимају, па чак они НЕМАЈУ ПРАВО ни да конкуришу за стипендије Министарства просвјете. А треба ли да упоређујемо наше универзитете са БГ или НС. Само они који се не успију уписати у Србију студирају овдје, и наравно добијемо инжењере, технологе или правнике који су средњу завршили са просјеком 2,50 до 3,00 максимално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наташа БЛ

31.07.2014 18:02

Зашто да Влада брине о Универзитету, када је Додик поставио своје красне студенте на чело студентских организација, да се брину о томе?!Да,да, оне који су неки дан били главна вијест са милион флаша пива на столу. И студенти служе само да би се преко њих опрале паре, а то што су услови студирања у РС нехумани никога није брига. А није тачно да овде студирају само они који не успију уписати факултет у Србији, замислите има нас који смо овде били одлични ученици, који заиста учимо, али који нисмо себи могли приуштити студирање у Србији, а камоли у некој другој земљи и зашто би давали стипендије онима који очигледно имају довољно да студирају вани( па макар то и Србија била), ако има нас овде којима је неопходна да завршимо овај мученички студиј овде, мада нисте у праву када кажете да се студентима у Србији не дају стипендије, знам доста људи који студирају тамо и имају нашу стипендију, битно је само да имаш чланску карту ЦРВЕНИХ или да ти је тата (мама) на функцији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

српско сарајево

31.07.2014 18:35

Ово само говори колико Влада РС брине о источном дјелу Републике Српске ,конкретно о Српском Сарајеву који је и даље (ПО УСТАВУ) главни град РС ... Багра, олоши народ ће да вам судииииии

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан84

31.07.2014 20:31

То је само један од доказа да ова Влада не третира исто источни и западни дио Републике Српске. Људи који ће нас дијелити нам не требају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јованмилутиновиц

31.07.2014 20:42

Влада је купила Панораму на Палама,по цијени од 5 милиона КМ,на предлог Уније студената Истоцно Сарајево,за потребе Универзитета и реконструсање у студентски дом,ста је са тим сад?Да ли це то побољсати услове студирања студената или јос једно тросење будзетских средстава без потребе и јасног циља.Влада и надлезни органи би се такодје требала позабавити студентима који воде Унију студената и студентски парламент,јер о томе увелико прица цијели град...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаудеамус

31.07.2014 21:29

Нажалост, бојим се да ће оваква политика не само према студентима на крају, за једно 50 година довести до тога да између Зворника и Пала не жвии скоро нико, аи исто тако и између Фоче и Требиња. Онда ће да ту земљу продају за мале паре Арапима или својим кумовима тајкунима. Је ли то та патриотска политика наше драге Владе? Референдум, ово оно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

агатон

01.08.2014 05:57

Питам се да ли су регуларни ови факултети (УИС) на којима професори долазе једном мјесечно, испите држе кад стигну и мимо испитног рока. Профа дође у неку суботу у 12 (а до задњег момента се не зна кад ће и да ли ће доћи)и испита 150 студената до 6-7 у недјељу, све сам и да би могао стићи и на други, трећи или четврти факс. Шта се ту може научити и ко то сутра треба да нас лијечи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола_исток

01.08.2014 10:36

Још један примјер односа власти према источном дијелу Републике, брука!! Али већи проблем је запошљавање нестручног и некомпетентног кадра, подразумијева се са црвеном страначком књижицом.

ОДГОВОРИТЕ